ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στον Γενικό Εισαγγελέα υπόθεση για Γ. Λακκοτρύπη – Από το λιμεναρχείο Βασιλικού βρέθηκε CEO στην VTS Vasiliko

Στον Γενικό Εισαγγελέα υπόθεση για Γ. Λακκοτρύπη – Από το λιμεναρχείο Βασιλικού βρέθηκε CEO στην VTS Vasiliko

Το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών σε βάρος του μέχρι πρόσφατα Λιμενάρχη Λάρνακας και Βασιλικού, Γιάννη Λακκοτρύπη, εξετάζει η Νομική Υπηρεσία.

Του Φάνη Μακρίδη

Αιτία είναι η παραίτησή του από την Αρχή Λιμένων  Κύπρου και η πρόσληψή του από την ιδιωτική εταιρεία VTS Vasiliko Terminal Services στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον περασμένο Ιανουάριο, έναν μήνα προηγουμένως. Η εν λόγω εταιρεία από το 2013 προσφέρει υπηρεσίες στο Βασιλικό, όπου εκτελούσε χρέη λιμενάρχη ο κ. Λακκοτρύπης.

Ο κ. Λακκοτρύπης φέρεται να μην τήρησε τις πρόνοιες του Νόμου περί του «Ελέγχου της Ανάληψης Εργασίας στον Ιδιωτικό Τομέα από Πρώην Κρατικούς Αξιωματούχους και Ορισμένους Πρώην Υπαλλήλους του Δημοσίου και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα».

Ως κάτοχος διευθυντικού πόστου ημικρατικού οργανισμού δεν είχε το δικαίωμα να εργοδοτηθεί στον ιδιωτικό τομέα πριν την πάροδο δυο ετών από την παραίτησή του από τον δημόσιο τομέα, εκτός κι αν προέβαινε σε συγκεκριμένες ενέργειες, σύμφωνα με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας. Και πάλι βέβαια θα είχε περιορισμούς ως προς την καριέρα του ως ιδιώτης.

Το όλο περιστατικό εξετάστηκε αρχικά από την Ελεγκτική Υπηρεσία τον Ιανουάριο του 2017. Συγκεκριμένα απέστειλε επιστολή στην αρμόδια τριμελή Επιτροπή (υπάγεται στην νομική υπηρεσία) που έχει και την ευθύνη για τήρηση του νόμου, γνωστοποιώντας της το ζήτημα.

Ακολούθως, η εν λόγω Επιτροπή γνωμάτευσε πως ο κ. Ιωάννης Λακκοτρύπης δεν ενήργησε εντός των προνοιών του Νόμου, ούτε καν ζήτησε εξέταση της περίπτωσής του πριν την πρόσληψή του στην VTS Vasiliko Terminal Services, ως όφειλε. Γι΄ αυτή την εξέλιξη ενημέρωσε μάλιστα την Ελεγκτική Υπηρεσία γραπτώς με επιστολή που φέρει ημερομηνία 01/02/2017.

Όπως πληροφορούμαστε, ο φάκελος της εν λόγω υπόθεσης βρίσκεται πλέον ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα που θα κληθεί να αποφασίσει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες ή όχι.

Εδώ να σημειωθεί ότι ο νόμος προνοεί βαρύ πρόστιμο αλλά και φυλάκιση μέχρι δυο χρόνια, σε περιπτώσεις ατόμων που τον παραβιάζουν.

Ο 45χρονος, σύμφωνα και με το βιογραφικό του που είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο,  από το 1997 – 2007 εργοδοτείτο στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου ως Λειτουργός Πληροφορικής Α’. Από το 2007 ήταν Διευθυντής Πληροφορικής στην Αρχή Λιμένων Κύπρου καθώς και Λιμενάρχης Λιμανιού Λάρνακας και Βασιλικού. Εκπροσωπούσε, επίσης, την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για διάφορες Ευρωπαϊκές οδηγίες και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Από το 2013 η VTS έχει εξασφαλίσει άδεια για την αποκλειστική παροχή υπηρεσιών στην προβλήτα του τερματικού αποθήκευσης πετρελαιοειδών της VTT Vasiliko Ltd (VTTV), καθώς και στο Λιμάνι του Βασιλικού. Τον Ιανουάριο του 2017 ανακοίνωσε ότι «ο  Γιάννος Λακκοτρύπης αναλαμβάνει τα ηνία της ιδιωτικής εταιρείας παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών VTS Vasiliko Terminal Services, μέλος του Ομίλου Εταιρειών RPT».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στον Γενικό Εισαγγελέα υπόθεση για Γ. Λακκοτρύπη – Από το λιμεναρχείο Βασιλικού βρέθηκε CEO στην VTS Vasiliko

Διευθυντής Επιχειρήσεων της VTS έκλεψε πετρέλαιο από την εταιρεία, σύμφωνα  με τον Γιάννο Λακκοτρύπη

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top