ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανικές Εκλογές: Επαφές Συντηρητικών με το κόμμα των Ιρλανδών για σχηματισμό κυβέρνησης

Βρετανικές Εκλογές: Επαφές Συντηρητικών με το κόμμα των Ιρλανδών για σχηματισμό κυβέρνησης

Στις 319 έδρες (από 331 το 2015) εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί η κοινοβουλευτική δύναμη των Συντηρητικών στη Βρετανία, καθώς αναμένεται να επικρατήσουν στις τέσσερις περιφέρειες που απομένει να ανακηρύξουν το νικητή.

Οι Εργατικοί κερδίζουν 261 έδρες (από 232), το SNP 35 (από 56), οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 12 (από 8), το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) Βόρειας Ιρλανδίας 10 (από 8), το Σιν Φέιν 7 (από 4), το Plaid Cymru της Ουαλίας 4 (από 3), οι Πράσινοι διατηρούν τη μία έδρα τους, αναδεικνύεται ένας ανεξάρτητος βουλευτής και το UKIP χάνει τη μοναδική έδρα του.

Το ποσοστό συμμετοχής διαμορφώνεται στο 68,7%, αυξημένο ελαφρώς σε σχέση με το 2015. Η συμμετοχή των νέων έως 25 ετών υπολογίζεται στο 72%, την ώρα που το 64% της ίδιας κατηγορίας ψηφοφόρων συμμετείχε στο περσινό δημοψήφισμα για το Brexit.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Συντηρητικοί έχουν αρχίσει ήδη τις επαφές για σχηματισμό κυβέρνησης μαζί με το DUP, μία σύμπραξη είτε σε επίσημο συνασπισμό είτε υπό τη μορφή ανοχής από το βορειοϊρλανδικό κόμμα. Το σύνολο των βουλευτών των δύο κομμάτων θα ήταν 329, εξασφαλίζοντας απόλυτη πλειοψηφία εδρών για την κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ είπαν ότι η Τερέζα Μέι «δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί», παρά την έντονη φημολογία που έχει αναπτυχθεί. Η κα Μέι θα προβεί σε δήλωση αργότερα το πρωί.

Ένα βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο η κυβέρνηση των Συντηρητικών θα μπορέσει να επιμείνει στη στρατηγική υπέρ του χαρακτηριζόμενου «σκληρού» Brexit, με τις διαπραγματεύσεις να είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν σε δέκα ημέρες.

Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι για να περάσουν από το κοινοβούλιο νομοθετήματα που συνδέονται με την έξοδο από την ΕΕ οι Συντηρητικοί θα υποχρεωθούν να φανούν πιο συναινετικοί.

Ο Υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων Κάμερον, Τζορτζ Όσμπορν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το σκληρό Brexit πετάχτηκε στον σκουπιδοτενεκέ» μετά από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι το συνολικό ποσοστό των δύο μεγάλων κομμάτων είναι το μεγαλύτερο από το 1970.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Γάζα: Όλες οι πλευρές, και το Ισραήλ, συμφωνούν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Έτσι έκανε Πάσχα ο κόσμος: 7,5% πιο ακριβό το φετινό τραπέζι - «Χάθηκε από τα πρόσωπα του κόσμου η χαρά των ημερών»

«Ευτύχημα» η φετινή χρονιά - Χωρίς τραυματισμούς από κροτίδες το Πάσχα

Ουκρανία: «Πύραυλος, drone, πύραυλος» - Το σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι από τους Ουκρανούς αξιωματούχους

Ο Τζόνι Λόγκαν τραγούδησε στη Eurovision το «Euphoria» της Loreen - Ποιος ο λόγος - Δείτε βίντεο

Πυροβολισμοί Ζακάκι: Σύλληψη 62χρονου - Λήφθηκαν τεκμήρια από την Αστυνομία



Ξεκινά νέο γύρο επαφών η Ολγκίν: Βλέπει σήμερα Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Ευελπιστεί σε τριμερή η Λευκωσία

Ξεκινά νέο γύρο επαφών η Ολγκίν: Βλέπει σήμερα Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Ευελπιστεί σε τριμερή η Λευκωσία

Σε αναμονή βρίσκεται η Λευκωσία για να ακούσει από την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ τα αποτελέσματα των επαφών που είχε τις προηγούμενες μέρες σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στην Άγκυρα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top