ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συλλούρης: «Πρέπει να προβληματιστούμε κατά πόσον η Τουρκία θα σεβαστεί οποιαδήποτε συμφωνία»

Συλλούρης: «Πρέπει να προβληματιστούμε κατά πόσον η Τουρκία θα σεβαστεί οποιαδήποτε συμφωνία»

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε σήμερα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να προβληματιστεί κατά πόσον η Τουρκία θα σεβαστεί οποιαδήποτε συμφωνία από τούδε και στο εξής.

Σε επιμνημόσυνο λόγο στο ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα Κώστα Βαλανίδη, στα Αγρίδια, ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, πως «η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Κύπρος σήμερα, με δεδομένα μία ημικατεχόμενη πατρίδα και μία αδιάλλακτη Τουρκία, η οποία φαίνεται να μην έχει τη θέληση να συζητήσει και να ενεργήσει με σκοπό τη λύση του Κυπριακού, θα πρέπει να μας προβληματίσει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα γεγονότα και τη στάση των Τούρκων εισβολέων κατακτητών. Αυτή την περίοδο μάλιστα που επίκεινται και προβλέπονται σημαντικές εξελίξεις. Αυτή την περίοδο που η κατακτητική στάση της Τουρκίας γίνεται όλο και πιο αντιληπτή, με τις συνεχείς προκλήσεις σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, και την απολυταρχική στάση του προέδρου Ερτογάν».

Από το ’74 μέχρι σήμερα, είπε ο κ. Συλλούρης, «η Τουρκία δεν σεβάστηκε καμία συμφωνία και αυτό πρέπει να μας προβληματίζει κατά πόσο θα σεβαστεί οποιαδήποτε συμφωνία από τούδε και στο εξής. Θα σεβαστεί τις δομές και πρόνοιες ενός κράτους, που θα δημιουργηθεί μέσα από μία ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού; θα σταματήσει να χειραγωγεί τους Τουρκοκύπριους, προωθώντας τα δικά της γεωστρατηγικά συμφέροντα; Θα αποσύρει τα παράνομα τουρκικά στρατεύματα και τους εποίκους ή θα ψάχνει αφορμή για να «επέμβει» στρατιωτικά και πάλι στο νησί;»

Ο κ. Συλλούρης είπε πως «είναι γενικά παραδεκτό, ότι διανύουμε μία περίοδο έντονης κινητικότητας στο Κυπριακό, που αν η δική μας καλή διάθεση και προσπάθειες έβρισκαν την ανάλογη ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά, θα μπορούσαμε να είμαστε αισιόδοξοι για τη λύση του Κυπριακού».

Αντί τούτου, επεσήμανε, «οι προτεραιότητες της Τουρκίας είναι η αναβάθμιση και ενδυνάμωση του ψευδοκράτους, και ειδικότερα, η πολιτική και διπλωματική εκμετάλλευση της διαδικασίας προκειμένου να κερδίσει πολιτικά κεκτημένα με ή χωρίς τη λύση του Κυπριακού. Απώτερος σκοπός της, δεν είναι άλλος από την αποδυνάμωση και αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία, όχι μόνο δεν δείχνει τη διάθεση να συμβάλει στην προσπάθεια λύσης του προβλήματος που ή ίδια δημιούργησε, αλλά επιδεινώνει την κατάσταση με απειλές θερμού επεισοδίου και ενέργειες επεκτατικού χαρακτήρα, όπως παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, μη συμμόρφωση στις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο κ.α. Ήδη η στάση της καταδεικνύει τις προθέσεις της. Προς αυτή θα πρέπει να στραφούν οι κάθε είδους πιέσεις και όχι προς εμάς που πληρώνουμε ήδη το βαρύ τίμημα της κατοχής».

«Δεν μπορεί να μη συμφωνούμε όλοι ότι με τη λύση του Κυπριακού η τουρκική στρατιωτική παρουσία και η οποιαδήποτε επιρροή πολιτική ή άλλη από μέρους της Τουρκίας πρέπει να τερματιστεί. Είναι πλέον κοινός στόχος ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο, στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών ανεξάρτητα από γλώσσα, θρησκεία και φυλή» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής και τόνισε πως «η ευρωπαϊκή μας ταυτότητα και η δυναμική που απορρέει από τη θέση μας ως μέλος της ΕΕ, θα πρέπει να αποτελεί τον κύριο μοχλό πίεσης για λύση του προβλήματος».

Ανέφερε καταλήγοντας πως «ζητήματα όπως το Κυπριακό, θα κρίνουν κατά πόσο η Ευρώπη πιστεύει στον εαυτό της, στις αρχές της και κατά πόσο τις προωθεί χωρίς παρεκκλίσεις και σκοπιμότητες».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους

Λίλι Ρόουζ Ντεπ: Ποζάρει στο Τόκιο με τη σύντροφό της - «Εγώ και η δικιά μου» - Δείτε φωτογραφίες



Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνουν το απόγευμα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μία συνεδρία πολύ σημαντική τόσο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και για τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top