ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πυρ ομαδόν» κατά της κυβερνητικής πολιτικής η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό – Εγκρίνεται οριακά με τις ψήφους ΔΗΣΥ, Αλληλεγγύης και πιθανά αυτές του ΔΗΚΟ

«Πυρ ομαδόν» κατά της κυβερνητικής πολιτικής η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό – Εγκρίνεται οριακά με τις ψήφους ΔΗΣΥ, Αλληλεγγύης και πιθανά αυτές του ΔΗΚΟ

Όπως αναμενόταν, η έναρξη της συζήτησης για τους κρατικούς προϋπολογισμούς του 2018 μονοπωλήθηκε από το φάντασμα της προεκλογικής περιόδου. Οι αρχηγοί, πλην Αβέρωφ Νεοφύτου, επικεντρώθηκαν στην κριτική κατά της κυβερνητικής πολιτικής και στην υλοποίηση του προϋπολογισμού από την όποια νέα κυβέρνηση.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Με εφ’ όλης της ύλης ομιλίες, τόσο για την Οικονομία όσο και για το Κυπριακό, τόσο για κοινωνία όσο και για άλλα ζητήματα, εκμεταλλεύτηκαν τον χρόνο τους οι πολιτικοί αρχηγοί.


ΕΛΑΜ: Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό


Τη συζήτηση άνοιξε ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, ο οποίος εκφράζοντας τις θέσεις του κόμματός του, ανέφερε ότι θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό του 2018 «πλην του ταμείου της Αμυντικής Θωράκισης». Με ρητή θέση κατά των ιδιωτικοποιήσεων, ο κύριος Παπαγιάννης ξεχώρισε την ανάπτυξη των επιχειρήσεων με τους μισθούς που, όπως είπε, παραμένουν καθηλωμένοι. Εξάλλου, εξέφρασε την άποψη ότι «εκατομμύρια δίδονται αφειδώς για τους παράνομους μετανάστες».


Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών: Ο προϋπολογισμός δεν αντιστρέφει την κοινωνική και περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση


Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Συλλούρης κάλεσε στο βήμα τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργο Περδίκη, ο οποίος εστίασε την ομιλία του στην αντίληψη ότι ο προϋπολογισμός του 2018 «δεν αντιστρέφει την κοινωνική και περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια». Πρόσθεσε δε, εκφράζοντας την ελπίδα για μια «νέα κυβέρνηση», πως «κινητήριος δύναμη δεν μπορούν να είναι αποκλειστικά τα ξένα δεκανίκια και τα δάνεια αλλά πρέπει να εμπιστευτούμε τις δυνάμεις της Κυπριακής οικονομίας, τις μικρές επιχειρήσεις, τους αυτοεργοδοτούμενους και τους βιοτέχνες, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας και κυρίως τη νεολαία μας».


Αλληλεγγύη: True Story γεμάτο πίκρα, πόνο, φτώχεια


Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Μιχάλης Γιωργάλλας εκ μέρους του Κινήματος «Αλληλεγγύη». Ο κύριος Γιωργάλλας μίλησε για «true story» γεμάτο πίκρα, πόνο, φτώχεια και εξήγησε πως η νέα στρατηγική (του Νικόλα Παπαδόπουλου) «έχει ως πυλώνες, μεταξύ άλλων, την επιμονή σε ρητή συνέχιση και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη διαρκή επιστημονική αξιολόγηση της κατάστασης στην Τουρκία, τον απεγκλωβισμό και απεξάρτηση των Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία».


Συμμαχία Πολιτών: Ο προϋπολογισμός του 2018 στερείται οράματος


Από την πλευρά του, ο Γιώργος Λιλλήκας, πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο προϋπολογισμός του 2018 στερείται οράματος και δεν μπορεί να πάρει την Κύπρο μπροστά και διερωτήθηκα «πώς πραγματικά επανενώνεται η Κύπρος, ο λαός και η οικονομία της Κύπρου μέσα από την υπό εκκόλαψη λύση στη βάση της ΔΔΟ και πόσο λειτουργική και βιώσιμη μπορεί να είναι μια ειδική λύση».


ΕΔΕΚ: Διαχειριστικός και όχι αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός


Ο Μαρίνος Σιζόπουλος εξήγησε στην ομιλία του ότι ο κρατικός προϋπολογισμός είναι «για ακόμα μια χρονιά κατά βάση διαχειριστικός και όχι αναπτυξιακός», εκφράζοντας την απορία αν «η κυβέρνηση διέθεσε τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη για να κρατικοποιήσει τον Συνεργατισμό και να βολέψει μερικές δεκάδες ημετέρους σε υψηλόμισθες θέσεις και σήμερα επιχειρεί να τον ιδιωτικοποιήσει».


ΔΗΚΟ: Κανένα «success story» - Ευθύνεται η Τουρκία για τη μη λύση


Ο υποψήφιος πρόεδρος και πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι κανείς δεν δικαιούται να πανηγυρίζει για ένα «success story», σημειώνοντας ότι με βάση τα στοιχεία του ΔΝΤ το κατά κεφαλή ΑΕΠ της χώρας έχει μειωθεί κατά 24% από το 2011, το ΑΕΠ κατά 1 δις ευρώ από το2012, έχουν χαθεί 20 δις ευρώ καταθέσεων, αξιογράφων και μετοχών από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και η ανεργία, ιδιαιτέρως των νέων, παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ακόλουθα, ο κύριος Παπαδόπουλος παρέθεσε τις θέσεις της διακυβέρνησης που προκρίνει εξηγώντας ότι η αποκατάσταση της μεσαίας τάξης περνά μέσα από τη λύση στο πρόβλημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, την αποκατάσταση των αδικιών των προηγούμενων χρόνων και την επαναφορά απαραίτητων κοινωνικών προγραμμάτων όπως είναι η φοιτητική χορηγία, το επίδομα μάνας, το επίδομα τέκνου και τα στεγαστικά προγράμματα. Παρέθεσε επίσης σημεία της Στρατηγικής για την Κυπριακή Δημοκρατία που προωθεί η υποψηφιότητά του.


ΑΚΕΛ: Ο Σταύρος Μαλάς θα λύσει το Κυπριακό


Για προϋπολογισμό χωρίς όραμα και προοπτική που διαιωνίζει την εισοδηματική ανισότητα έκανε λόγο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού. «Είναι φανερό», δήλωσε, «ότι με τον προϋπολογισμό του 2018, η Κυβέρνηση νοιάζεται μόνο για την αποκατάσταση των οικονομικών δεικτών και όχι για την ποιοτική αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας». Επιπρόσθετα, κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για «έλλειψη πολιτικής βούλησης» στο Κραν Μοντανά, ενώ επέκρινε τον Νικόλα Παπαδόπουλο ότι η δήθεν νέα στρατηγική που πολυδιαφημίζει δεν είναι τίποτε άλλο από έναν επικίνδυνο κατάλογο παλιών και τετριμμένων συνθημάτων. Ολοκλήρωσε την ομιλία του προβάλλοντας θέσεις του ανεξάρτητου υποψηφίου προέδρου που στηρίζει το ΑΚΕΛ, Σταύρου Μαλά.


ΔΗΣΥ: «Η αγορά έχει ανοίξει»


Τελευταίος μίλησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Αναφέρθηκε εκτενώς στα όσα, κατά την άποψή του, πέτυχε η διακυβέρνηση Αναστασιάδη, μιλώντας για τις επιτυχίες στο Κυπριακό, τη σταθερή οικονομία και την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου αδειοδότησης όσο αφορά τον υποθαλάσσιο πλούτο και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δηλώνοντας ότι «ο προϋπολογισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2018 είναι ένας βιώσιμος, πλεονασματικός και αναπτυξιακός προϋπολογισμός», υποστηρίζοντας ότι «η αγορά έχει ανοίξει», παραθέτοντας τους στόχους και το όραμα του ΔΗΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Δεν έχω αλλεργία στην Ομοσπονδία» - Τα πηγαδάκια και τα… κινητά απασχόλησαν τους βουλευτές στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Με το μυαλό στην επόμενη πενταετία
Δεδομένα, οι ομιλίες των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων χρωματίστηκαν από την προεκλογική κόντρα που έχει για τα καλά μπει στην τελική της ευθεία. Στην πλειοψηφία τους, όσοι τοποθετήθηκαν προσγείωσαν την «αποθέωση» του κυβερνητικού έργου από τον Αβέρωφ Νεοφύτου με σαφείς αναφορές στο ότι συνέβη μέχρι τώρα στην οικονομία και στο Κυπριακό. Όπως αναμενόταν, η σκέψη όλων ήταν στις εκλογές της 28ης Ιανουαρίου και στην υλοποίηση του προϋπολογισμού από την επόμενη κυβέρνηση. Οι αρχηγοί των κομμάτων, στην πλειονότητά τους, αναφέρθηκαν στην ανάγκη για υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ), ενώ οι αρχηγοί που στηρίζουν την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου αναφέρθηκαν και στην ανάγκη για Νέα Στρατηγική στο Κυπριακό.
Οριακά φαίνεται να εγκρίνεται, πάντως, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2018. Όπως είναι φυσικό, ο ΔΗΣΥ αναμένεται να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, όπως και το Κίνημα «Αλληλεγγύη» με τις ψήφους των 2 βουλευτών και του προέδρου της βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες –όπως και παλιότερες ψηφοφορίες– ο προϋπολογισμός αναμένεται να εγκριθεί και από τους 9 βουλευτές του ΔΗΚΟ, επομένως οι 30 συνολικά ψήφοι είναι αρκετοί. Η συζήτηση θα συνεχιστεί την Τρίτη (12/12) με τις τοποθετήσεις των βουλευτών από τις 9:00 μέχρι τη 1:00, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία της Τετάρτης (13/12).

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top