ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «ένα» πλαίσιο Γκουτέρες, ο Αναστασιάδης και το ΑΚΕΛ – Τι θέλει ο Ακιντζί

Το «ένα» πλαίσιο Γκουτέρες, ο Αναστασιάδης και το ΑΚΕΛ – Τι θέλει ο Ακιντζί

Αδιαμφισβήτητα, ο Μουσταφά Ακιντζί κατάφερε να κοροϊδέψει ακόμα και τον τουρκικό Τύπο.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Με βαρείς χαρακτηρισμούς -ακόμα και αυτόν της προδοσίας- αντιμετωπίζεται στην Τουρκία η πρόταση για «στρατηγική συμφωνία» επί του πλαισίου Γκουτέρες, την ώρα που στην ελεύθερη Κύπρο τα πυρά καλά κρατούν.

Ο Ακιντζί έπαιξε τα ρέστα του. Θεώρησε πρέπον να καταθέσει πρόταση -ερήμην μάλλον της Τουρκίας και των τουρκοκυπριακών πολιτικών δυνάμεων- αλλά χωρίς να καταδεικνύει ουσιαστικά τι θέλει.

«Οι αναφορές Ακιντζί παραπέμπουν σε κάτι άλλο και όχι στο πλαίσιο Γκουτέρες», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε τον κατοχικό ηγέτη να διευκρινίσει για τις εγγυήσεις και τα στρατεύματα.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Αναστασιάδη για έλλειψη πολιτικής βούλησης –«όποιος εν θέλει να πάει στον μύλον, δέκα μέρες κοσσιινίζει» έγραψε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ- και φούντωσε μια συζήτηση ξανά για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Στο διά ταύτα, παρόλο που δεν έχει αποκρυσταλλωθεί ποτέ το πλαίσιο Γκουτέρες, ως το επαύριον της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, η κυβέρνηση όφειλε να ζητήσει διευκρινίσεις.

Και πέτυχε -πριν πέσει στην παγίδα της «στρατηγικής συμφωνίας»- να απορροφήσει μια διευκρινιστική δήλωση του Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος προφανώς δεν αποδέχεται τερματισμό της Συνθήκης Εγγυήσεως και αποχώρηση ή/και άμεση μείωση των κατοχικών στρατευμάτων.

Αποτελεί, λοιπόν, και μάθημα η τελευταία εξέλιξη. Ή θα γίνει ξεκάθαρο τι θέλει ο Μουσταφά Ακιντζί, τι του επιτρέπει ο Ερντογάν να θέλει, πώς αντιμετωπίζει τα πλαίσια -έστω και ασαφή- ή η πλευρά μας θα εμπλακεί σε μια διαδικασία άνευ ουσίας και με τα χρονοδιαγράμματα να την αναγκάζουν να αποδεχτεί τουρκικές αξιώσεις.

Εν τέλει, το «νέο καθεστώς ασφάλειας», όπως το καταγράφει το πλαίσιο Γκουτέρες θα πρέπει να σχηματοποιηθεί, να ξεκαθαριστεί, να απαλλάξει την Κύπρο από την τουρκική ομηρία και να το αποδεχθεί ο κύριος Ακιντζί πριν «πάμε στον μύλον».

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, πριν τις τουρκικές προεδρικές εκλογές είναι εξαιρετικά επικίνδυνη όλη αυτή η συζήτηση περί αποδοχής του πλαισίου Γκουτέρες και η κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με αφέτη ειδικά τον Μουσταφά Ακιντζί, τον εκπρόσωπο της κατοχής.

Άλλωστε, η ίδια η Άγκυρα αδειάζει τον κατοχικό ηγέτη και νουθετεί την τουρκοκυπριακή πλευρά για απομάκρυνση από τη λύση ομοσπονδίας. Με ποιό Πλαίσιο, λοιπόν, θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες;

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top