ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΔΙΚΗ FOCUS: Στην αναμονή για την δίκη εντός δίκης

ΔΙΚΗ FOCUS: Στην αναμονή για την δίκη εντός δίκης

To Κακουργιοδικείο αποφασίζει στις 6/8 για το τι δέον γενέσθαι με τα υπό ένσταση τεκμήρια της Focus.

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας θα αποφασίσει στις 6 Αυγούστου εάν θα επιτρέψει η όχι την κατάθεση αριθμού τεκμηρίων στη δίκη της Focus, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται και ο σκληρός δίσκος που αφορά στον Μιχάλη Ζολώτα, εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση.

Η υπεράσπιση αμφισβητεί τη νομιμότητα της λήψης των εν λόγω τεκμηρίων που παρελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές και ενίσταται στην κατάθεση τους, ενώ η Κατηγορούσα Αρχή υποστηρίζει ότι τα τεκμήρια παραλήφθηκαν νομότυπα, στα πλαίσια των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής προς τις ελληνικές αρχές, και άρα μπορούν να κατατεθούν στο δικαστήριο.

Η διαφωνία των δύο πλευρών οδήγησε το Δικαστήριο να διατάξει τη διεξαγωγή δίκης εντός δίκης για το συγκεκριμένο ζήτημα, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα με τις τελικές αγορεύσεις του Εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής και των συνηγόρων υπεράσπισης του Μιχάλη Ζολώτα και της Marfin Invesment Group (MIG), επίσης κατηγορούμενης στην υπόθεση, που είχαν εγείρει τη σχετική ένσταση.

Ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, στη γραπτή του αγόρευση, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι “η απόφαση της κυπριακής αστυνομίας να απευθύνει στις ελληνικές αρχές αιτήματα δικαστικής συνδρομής ήταν καθόλα ορθή και επιβεβλημένη δεδομένης της πορείας που ακολούθησε το ποσό του €1 εκ. μέχρι να καταλήξει σε λογαριασμό του Ανδρέα Κιζουρίδη σε τραπεζικό ίδρυμα στην Κύπρο. Επιπλέον το γεγονός ότι στην υπό διερεύνηση υπόθεση εμπλέκονταν εταιρείες στην Ελλάδα καθιστούσε αναγκαία την εκεί διενέργεια ανακριτικών ενεργειών”.

Σύμφωνα με την αγόρευση της Κατηγορούσας Αρχής, στα έγγραφα που συνέλεξε η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, κατά την εκτέλεση αιτήματος δικαστικής συνδρομής, περιλαμβάνεται και η εντολή μεταφοράς ημερομηνίας 27/7/07 του ποσού €1 εκ. σε λογαριασμό της εταιρείας A.C. Christodoulou Consultants Ltd από λογαριασμό της εταιρείας Focus Maritime Corp, υπογεγραμμένη από τον Μιχάλη Ζολώτα.

Ο Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής αναφέρει, επίσης, ότι ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών με επιστολή του 19.06.18 ενημέρωσε τις κυπριακές αρχές ότι το αίτημα τους για μετάβαση στην Κύπρο και κατάθεση στη δίκη εντός δίκης της 10ης Ειδικής Ανακρίτριας που χειρίστηκε την εκτέλεση των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής “δεν μπορεί να ικανοποιηθεί λόγω κωλύματος που προβλέπεται από τον ελληνικό κώδικα ποινικής δικονομίας, η οποία δεν επιτρέπει την εξέταση προσώπων που άσκησαν ανακριτικά καθήκοντα ως μάρτυρες στην ίδια υπόθεση”.

Αναφέρει, ωστόσο, ότι “η μαρτυρία των προσώπων που συμμετείχαν εκ μέρους των ελληνικών αρχών στην εκτέλεση των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής δεν ήταν αναγκαία για τους σκοπούς της παρούσας διαδικασίας”.

Εκφράζει επίσης τη θέση ότι “το περιεχόμενο εγγράφων που συντάχθηκαν από τις ελληνικές αρχές και παραλήφθηκαν από τις κυπριακές αρχές στο πλαίσιο των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής μπορεί να γίνει δεκτό ως εξ ακοής μαρτυρία”.

Αναφέρει ακόμη ότι κατά τη μαρτυρία του, ο Υπαστυνόμος και επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας διερεύνησης της υπόθεσης της Focus Γιώργος Ανδρέου “προχώρησε σε ταύτιση εκάστου υπό αμφισβήτηση τεκμηρίου με το αντίστοιχο αίτημα δικαστικής συνδρομής με το οποίο ζητήθηκε η λήψη του. Η υπεράσπιση παρέλειψε να αντεξετάσει τον μάρτυρα επί του σημείου αυτού, το οποίο άλλωστε αποτελεί και την ουσία της ένστασης για την οποία διεξήχθη η διαδικασία της δίκης εντός δίκης”.

“Σε περίπτωση όμως”, καταλήγει στην αγόρευση του, “που ήθελε κριθεί ότι η λήψη οποιουδήποτε τεκμηρίου δεν καλυπτόταν από οποιαδήποτε αιτούμενη αρωγή, εισηγούμαστε ότι ακόμη και τότε η κατάθεση τους δύναται να επιτραπεί, αφού σε τέτοια περίπτωση θα υφίσταται παράβαση νόμου, η οποία επιτρέπει στο Δικαστήριο κατά την άσκηση διακριτικής εξουσίας και αξιολογώντας την αποδεικτική αξία του τεκμηρίου σε συνάρτηση με τα τυχόν δυσμενή επακόλουθα που επέφερε η διαπιστωθείσα παράβαση στον κατηγορούμενο να κάνει δεκτή τη μαρτυρία”.

“Εισηγούμαστε ότι ουδέν τέθηκε από την υπεράσπιση που να δεικνύει ότι σε περίπτωση αποδοχής των τεκμηρίων θα επηρεαστούν δυσμενώς τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, ζήτημα που κρίνεται κατά τρόπο συγκεκριμένο και όχι γενικό και αόριστο”, καταλήγει, καλώντας το Δικαστήριο να απορρίψει τη ένσταση και συνακόλουθα την κατάθεση των τεκμηρίων.

Η υπεράσπιση του Μιχάλη Ζολώτα στη γραπτή αγόρευση της σημειώνει ότι τα τεκμήρια αποτελούν παρανόμως ληφθείσα μαρτυρία παραβιάζουσα συνταγματικά δικαιώματα του Ζολώτα και δεν μπορούν να κατατεθούν, κάνοντας λόγο για παράβαση στη διαδικασία που προβλέπει ο περί της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για Αμοιβαία Αρωγή σε Ποινικά θέματα και του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου αυτής (Κυρωτικός) Νόμος του 2000 (Ν. 2(ΙΙΙ)/2000) “και όσα επακόλουθα φέρει αυτή η παραβίαση στη δίκαιη δίκη των κατηγορουμένων”.

Υποστήριξε ότι το τεκμήριο 31 εμπεριέχει το περιεχόμενο όλων των σκληρών δίσκων του Μιχάλη Ζολώτα κα εταιρειών του και υπάρχει πλήθος ιδιωτικής του επικοινωνίας, θέτοντας ζήτημα διακίνησης του εν λόγω τεκμηρίου.

Σε καμία περίσταση, είπε ο δικηγόρος του κ. Ζολώτα, δεν τέθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου ποια ήταν η διαδικασία αντιγραφής (του δίσκου) που ακολουθήθηκε, εγείροντας αφετέρου θέμα παραβίασης του απορρήτου της επικοινωνίας, “αφού δεν τέθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου ελληνικό δικαστικό διάταγμα για να γίνει λήψη των προσωπικών δεδομένων και ιδιωτικής επικοινωνίας που αυτό περιείχε”.

“Καμία μαρτυρία δεν προσκομίστηκε στο δικαστήριο που να δεικνύει τον τρόπο αντιγραφής του τεκμηρίου 31, από ποίον έγινε αυτή, με ποια διαδικασία και αν για τη λήψη αυτή εκδόθηκε το όποιο σχετικό διάταγμα”, πρόσθεσε.

“Οι κυπριακές αρχές ζήτησαν συγκεκριμένους σκληρούς δίσκους για δικανική εξέταση. Αυτοί οι σκληροί δίσκοι κατασχέθηκαν στις 17/10/2014 και αντί να αποσταλούν, ως το αίτημα προέβλεπε, αντιγράφηκαν και επιχειρείται η κατάθεση τεκμηρίου που κατ’ ισχυρισμό τους συμπεριλαμβάνει το περιεχόμενο τους”, υποστήριξε, κάνοντας λόγο “για αδιαφανή αντιγραφή των μέσων αυτών που δεν διασφαλίζει την επάρκεια και ακρίβεια της δικανικής εξέτασης”.

Ανέφερε επίσης ότι “οι ελληνικές αρχές ουδέποτε παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο για να υποστηρίξουν την απόφαση τους χωρίς ένταλμα να λάβουν ιδιωτική επικοινωνία του κ. Ζολώτα μέσω των σκληρών δίσκων του. Οι κυπριακές αρχές δεν είχαν δικαιοδοσία να βγάλουν διάταγμα άρσης του απορρήτου επικοινωνιών στην Ελλάδα”, συμπλήρωσε.

Τα υπό ένσταση τεκμήρια, ανέφερε η υπεράσπιση, αποτελούν έγγραφα τα οποία δεν ζητήθηκαν από την Κατηγορούσα Αρχή με τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής “και εφόσον δεν αποτέλεσαν μέρος της αιτούμενης βοήθειας δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τεκμήρια στο δικαστήριο. Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει κατάχρηση της διαδικασίας και συνακόλουθα θα πλήξει τη δίκαιη δίκη του Μιχάλη Ζολώτα”.

Η υπεράσπιση της Marfin Invesment Group - MIG υιοθέτησε τη γραπτή αγόρευση του δικηγόρου του Μιχάλη Ζολώτα σε σχέση με την ένσταση που προβλήθηκε για την κατάθεση συγκεκριμένων τεκμηρίων “και επιπρόσθετα υποστήριξε ότι “έχει υπάρξει περαιτέρω παράβαση στη διαδικασία που προβλέπει ο περί της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για Αμοιβαία Αρωγή σε Ποινικά Θέματα και του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου αυτής (Κυρωτικός) Νόμος του 2000 (Ν. 2(III)/2000). Πρόκειται για Σύμβαση που έγινε στα πλαίσια του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο την 20η Απριλίου 1959”, όπως ανέφερε.

Υποστήριξε, τέλος, ότι “δεν έχει προσκομιστεί οποιαδήποτε μαρτυρία από την Κατηγορούσα Αρχή ότι η Ελλάδα έχει κυρώσει τη Σύμβαση, την οποία Σύμβαση η Κατηγορούσα Αρχή επικαλείται για να καταδείξει το νομότυπο της εξασφάλισης των τεκμηρίων για τα οποία υπήρξε ένσταση στην κατάθεση τους”.

Το Δικαστήριο θα ανακοινώσει στις 6 Αυγούστου, στις 9 το πρωί, την ενδιάμεση απόφαση του.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top