ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο θίασος της Βουλής έκλεισε τον Συνεργατισμό και θα κυνηγήσει τους «κακοπληρωτές»

Ο θίασος της Βουλής έκλεισε τον Συνεργατισμό και θα κυνηγήσει τους «κακοπληρωτές»

Κι όμως εκείνο που θα συζητείται τη Δευτέρα (9/7) δεν θα είναι η κρίσιμη Ολομέλεια της Βουλής αλλά η παραίτηση του Χάρη Γεωργιάδη, που λογικά δεν έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Κάποιος, όμως, φταίει. Για τους τίτλους τέλους στον Συνεργατισμό και για όλα εκείνα τα νομοθετήματα περί Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων που σιγά σιγά θα γνωρίσει ο λαός.

Εκείνο που πρέπει εν πρώτοις να ειπωθεί είναι ότι η Βουλή παρουσιάστηκε ξανά κατώτερη των κρίσιμων περιστάσεων.

Οι ειρωνείες, οι συγκλίσεις, οι αντεκλίσεις, οι συγχύσεις αλλά κυρίως οι μη ξεκάθαρες τοποθετήσεις έστειλαν το πιστόλι στον κρόταφο στον ίδιο τον κόσμο, που παρακολούθησε την Ολομέλεια ίσως για πρώτη φορά φέτος.

Το πιστόλι, λοιπόν, πάει στον κρόταφο, όχι των στρατηγικών κακοπληρωτών -αυτός ο όρος παύει να υφίσταται-, αλλά γενικά των «κακοπληρωτών».

Και όσων μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους αλλά δεν θέλουν και όσων θέλουν να τα πληρώσουν αλλά δεν μπορούν, ειδικά από το 2013 και έπειτα.

Σ’ αυτό βοήθησε η σύμπνοια ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ και η στάση τους απέναντι σε όλες τις τροπολογίες που κατατέθηκαν.

Πια, ανοίγεται ο δρόμος για εκποιήσεις (ηλεκτρονικές και μη) παρόλο που το σχέδιο «Εστία» έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο για να καθησυχάσει τους πολίτες.

Εν πάση περιπτώσει, είναι πλέον στην κρίση των Τραπεζών ή του εκάστοτε επενδυτικού ταμείου ποιος είναι στρατηγικός κακοπληρωτής και ποιος όχι και ίσως αυτό να έχει τη σημασία του.

Κι αν δεν υπερψηφίζονταν οι κρατικές εγγυήσεις για την Ελληνική;

Με τις 32 ψήφους των βουλευτών του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και του ΕΛΑΜ, η Ολομέλεια ενέκρινε την κυβερνητική εγγύηση για τη συμφωνία απορρόφησης των εργασιών της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας από την Ελληνική Τράπεζα.

Αυτό τοποθετείτο σε σημαντικότερη κλίμακα για τους κυβερνώντες, οι οποίοι ήθελαν να κλείσουν τη συμφωνία με την Ελληνική πριν το καλοκαιρινό φινάλε της Βουλής.

Για να υπερψηφιστεί, είχαν προηγηθεί ποικίλες «απειλές» και κάμποσα ευφυολογήματα, που δεν ξεκαθάριζαν την επόμενη μέρα.

Όλα περικλείονταν σε ένα ασαφές «δεν θέλω να σκέφτομαι την επόμενη μέρα», ενώ οι διαβεβαιώσεις για εγγυημένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ έδιναν και έπαιρναν.

«Ας μην δώσουμε λεπτομέρειες για το τι θα γινόταν» είπε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος το πρωί της Δευτέρας (9/7) στο «Πρωινό Δρομολόγιο» του κρατικού ραδιοφώνου.

Πάντως, όλοι δίνουν συγχαρητήρια στη Βουλή, στα μέλη όλων των κομμάτων που την περασμένη εβδομάδα εργάστηκαν πυρετωδώς για την κρίσιμη Ολομέλεια.

Κρίσιμη ως προς τι όμως; Σε τι εξυπηρετούν πια -μετά το πατατράκ του 2013- οι δακρύβρεχτες ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και τα αστειάκια για τη Logicom, την πεθερά και τη σύζυγο του Αβέρωφ Νεοφύτου;

Ποιός βάζει την υπογραφή του ότι στα επόμενα πέντε χρόνια -με τον Χάρη Γεωργιάδη στον θρόνο του και εκκωφαντικά απούσα την Κεντρική Τράπεζα- δεν θα προκληθεί άλλη αναστάτωση στον τραπεζικό τομέα; Κανείς.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top