LIKE ONLINE

Πώς να αποτρέψετε το καταστροφικό μάσημα των σκύλων

Πώς να αποτρέψετε το καταστροφικό μάσημα των σκύλων

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα συμπεριφοράς που καλείται να αντιμετωπίσει ένας κηδεμόνας σκύλου είναι το καταστροφικό μάσημα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί μια φυσική συμπεριφορά. Μερικές φορές, ωστόσο, είναι σημάδι ότι ο σκύλος ή το κουτάβι σας πονάει, αγχώνεται ή βαριέται. Μόλις καταλάβετε την αιτία, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να εξαλείψετε το πρόβλημα.

Ορισμός του προβλήματος

Ως καταστροφικό ορίζεται το μάσημα που καταστρέφει αντικείμενα που εκτιμάτε ή είναι σημαντικής αξίας. Με άλλα λόγια το μάσημα ενός κόκκαλου δεν αποτελεί πρόβλημα. Το μάσημα ενός καναπέ ή των αγαπημένων σας παπουτσιών όμως είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Ο στόχος σας ως κηδεμόνας του κατοικίδιου είναι να το βοηθήσετε να μάθει να μασάει κατάλληλα παιχνίδια και άλλα αντικείμενα αντί για εκείνα που δεν πρέπει.

Λόγοι για αυτή τη συμπεριφορά

Πριν εξετάσετε πώς να σταματήσετε το μάσημα του σκύλου, βοηθάει να μάθετε γιατί οι σκύλοι μασάνε ό,τι βρουν. Τα κουτάβια, όπως τα μωρά, εξερευνούν τον κόσμο με το στόμα τους, ενώ παράλληλα ανακουφίζουν τον πόνο της οδοντοφυΐας. Μερικοί σκύλοι βρίσκουν το μάσημα καταπραϋντικό, καθώς τους βοηθά να ηρεμήσουν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τους δίνει διαφυγή από την πλήξη.
Συνήθως τα σκυλιά καταφεύγουν σε καταστροφικό μάσημα όταν είναι ανήσυχα, ή έχουν άγχος αποχωρισμού.

Η έλλειψη εκπαίδευσης είναι ένας ακόμα λόγος που δαγκώνουν ακατάλληλα αντικείμενα.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα σκυλιά δεν μασάνε από κακία. Αν και μπορεί να είναι απογοητευτικό για τους ανθρώπους, οι σκύλοι δεν καταλαβαίνουν ότι τα αγαπημένα σας παπούτσια διαφέρουν από το αγαπημένο τους παιχνίδι για μάσημα μέχρι να τους μάθετε διαφορετικά.

Αντιμετωπίστε το πρόβλημα

Για να σταματήσετε αυτή τη συμπεριφορά, είναι σημαντικό να κατανοήσετε την αιτία της. Στη συνέχεια, θα μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα στη ρίζα του. Ξεκινήστε κάνοντας αυτές τις ερωτήσεις: Το κουτάβι μου βρίσκεται σε περίοδο οδοντοφυΐας; Βαριέται ή αγχώνεται; Έχει εκπαιδευτεί σωστά; Έχει αρκετές κατάλληλες διεξόδους για φυσικό μάσημα; Μόλις αντιμετωπίσετε όλα αυτά τα ζητήματα, οι πιθανότητες το κατοικίδιό σας να συνεχίσει την καταστροφική συμπεριφορά, θα είναι πια εξαιρετικά μειωμένες.

Ασφαλίστε το χώρο σας

Ακριβώς όπως τα σπίτια πρέπει να είναι ασφαλή και προστατευτικά για τα μωρά, έτσι πρέπει να είναι και για τα νέα κουτάβια. Πριν φέρετε ένα σκυλί στο σπίτι, βεβαιωθείτε ότι έχετε ασφαλίσει ή αφαιρέσει αντικείμενα που θα μπορούσαν να καταστραφούν. Μετακινήστε τα παπούτσια, τα ρούχα, τα βιβλία και αγαπημένα πράγματα σε κλειστά δοχεία, ντουλάπες ή ψηλά ράφια. Εάν ανησυχείτε ιδιαίτερα για ένα αγαπημένο τραπέζι ή καρέκλα, υπάρχουν διαθέσιμα σπρέι που μπορούν να βοηθήσουν στην απώθηση των σκύλων, αλλά είναι καλύτερο να μη βασίζεστε σε απωθητικά σκύλου για αντικείμενα αξίας.

Παιχνίδια

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε το καταστροφικό μάσημα είναι να έχετε στη διάθεσή σας πολλά παιχνίδια. Είναι πιο εύκολο να τα εκπαιδεύσετε να μασούν τα παιχνίδια τους αντί για έναν καναπέ, παρά να τα εκπαιδεύσετε να μη μασούν καθόλου. Έχοντας πολλά ενδιαφέροντα και κατάλληλα παιχνίδια, θα είναι πολύ πιο εύκολο να το σταματήσετε, όμως λάβετε υπόψη ότι ορισμένα μπορεί να σκιστούν και να αποτελέσουν κίνδυνο πνιγμού. Ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια ή τα μασώμενα αντικείμενα που επιλέγετε είναι ασφαλή και κατάλληλα για το σκύλο σας ανάλογα με το μέγεθός του.

Οδοντοφυΐα στα κουτάβια

Τα κουτάβια που βγάζουν δόντια μπορεί να αντιμετωπίζουν πόνο στα ούλα τους. Εκτός από το να τους παρέχετε κατάλληλα παιχνίδια, μπορείτε επίσης να τους προσφέρετε ένα βρεγμένο, παγωμένο πανί για μάσημα, καθώς το κρύο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου τους.

Επίβλεψη και περιορισμός

Έως ότου ένας σκύλος να είναι εντελώς εκπαιδευμένος δεν πρέπει να του επιτρέπεται να περιφέρεται ελεύθερα στο σπίτι σας καθώς τον φέρνει σε επαφή με πάρα πολλά ενδιαφέροντα αντικείμενα για να εξερευνήσει και να μασήσει. Καλό είναι να τον επιβλέπετε συνεχώς και όταν αυτό δεν είναι δυνατό, θα πρέπει να τον περιορίσετε σε ένα δωμάτιο όπου δεν υπάρχει τίποτα ακατάλληλο για να μασήσει.

Άσκηση και δέσμευση

Τα σκυλιά είναι κοινωνικά ζώα που χρειάζονται αλληλεπίδραση και άσκηση για να παραμείνουν υγιή. Ένας βαριεστημένος ή απογοητευμένος σκύλος βρίσκει ενδιαφέρον με το μάσημα, συνεπώς για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα, αφιερώστε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μαζί του και παρέχοντάς του αρκετή άσκηση.

Ανακατεύθυνση και έπαινος

Από τη στιγμή που ο σκύλος σας είναι πάντα υπό επίβλεψη ή περιορισμένος, θα είστε σε ετοιμότητα κάθε φορά που μασάει κάτι ακατάλληλο. Πείτε του «όχι» ή «λάθος» και κατευθύνετέ τον σε ένα κατάλληλο παιχνίδι. Ίσως χρειαστεί να τον απασχολήσετε λίγο κουνώντας το παιχνίδι και τραβώντας του το ενδιαφέρον, ενώ μόλις το πάρει στο στόμα του, δώστε του πολλούς επαίνους.

Ο έπαινος πρέπει να χρησιμοποιείται κάθε φορά που παρατηρείτε ότι το κουτάβι ή ο σκύλος σας επιλέγει ένα κατάλληλο παιχνίδι για μάσημα. Αυτό θα τον ενθαρρύνει να αναζητήσει τα δικά του παιχνίδια αντί για έπιπλα, παπούτσια και άλλα αντικείμενα.

Αποτρεπτικά

Εάν υπάρχει κάτι από το οποίο δεν φαίνεται να μπορείτε να κρατήσετε το σκυλί σας μακριά, τότε δοκιμάστε να εφαρμόσετε ένα αποτρεπτικό σπρέι στο αντικείμενο. Αγοράστε ένα σπρέι που δεν είναι επιβλαβές για το σκύλο σας ή για τα αντικείμενα, αλλά έχει απλώς δυσάρεστη γεύση και εφαρμόστε το σε αντικείμενα που ο σκύλος σας δείχνει εμμονικό ενδιαφέρον.

Ανεξάρτητα από το πόσο θυμώνετε όταν ανακαλύπτετε ότι ο σκύλος σας μάσησε κάτι πολύτιμο ή αγαπημένο, είναι σημαντικό να μην τον τιμωρήσετε. Η τιμωρία θα αυξήσει μόνο τα επίπεδα στρες και το άγχος του που με τη σειρά του θα αυξήσει την ανάγκη του να μασήσει ακόμα περισσότερο. Συνεπώς το μόνο που θα πετύχετε είναι να μεγαλώσετε το πρόβλημα.

Εκπαίδευση υπακοής

Πολλοί κηδεμόνες σκύλων χρειάζονται λίγη επιπλέον βοήθεια για την εκπαίδευση των κατοικιδίων τους. Εάν διαπιστώνετε ότι είναι δύσκολο να διαχειριστείτε αυτό το καταστροφικό μάσημα, σκεφτείτε να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό. Ακόμη και μερικές συνεδρίες μπορεί να παρέχουν τόσο σε εσάς όσο και στα σκυλιά σας τα εργαλεία που χρειάζεστε για να ελαχιστοποιήσετε το πρόβλημα.

Να είστε υπομονετικοί και ρεαλιστές

Ακόμα και τα καλύτερα εκπαιδευμένα σκυλιά έχουν τις άσχημες στιγμές. Κατά τη διάρκεια της ζωής του σκύλου σας, το πιθανότερο είναι ότι θα μασήσει κάτι σημαντικό που θα προτιμούσατε να μην το έκανε. Εάν συμβεί αυτό, απλώς επιστρέψτε στην αρχή και ενισχύστε τις καλές συνήθειες. Η υπομονή σας θα αποδώσει σύντομα καρπούς και η συμβίωση με τον καλύτερο φίλο σας θα γίνει πιο εύκολη.

ΠΗΓΗ: topetmou

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στις κάλπες τα μέλη του ΔΗΚΟ – Εκλέγουν Αντιπροέδρους, Γενικό Γραμματέα και Εκτελεστικό Γραφείο

Δεκαετία Νικόλα στο ΔΗΚΟ, από τις συγκρούσεις στην πολιτική ωρίμανση

Επάγγελμα προς… εξαφάνιση ή μεγάλη ζήτηση ο νοσηλευτής; Πού οφείλονται οι ελλείψεις σε προσωπικό και τι μπορεί να γίνει

«Βίρα τις άγκυρες» για διακοπές – Αυτά είναι τα πέντε ελληνικά νησιά που προτιμούν φέτος οι Κύπριοι  

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιστρέφει απόψε στην Κύπρο η Ολγκίν: Αύριο συναντά Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιστρέφει απόψε στην Κύπρο η Ολγκίν: Αύριο συναντά Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Aπόψε το βράδυ αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, και αύριο, Τετάρτη, το πρωί θα συναντήσει διαδοχικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top