ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεκαετία Νικόλα στο ΔΗΚΟ, από τις συγκρούσεις στην πολιτική ωρίμανση

Δεκαετία Νικόλα στο ΔΗΚΟ, από τις συγκρούσεις στην πολιτική ωρίμανση

Δέκα χρόνια στην προεδρία του ΔΗΚΟ συμπληρώνει τον Δεκέμβριο ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος μετά από μια διαδρομή που κάθε άλλο παρά στρωμένη με ροδοπέταλα ήταν, μπορεί πλέον να πολιτεύεται χωρίς ιδιαίτερο άγχος και πίεση. Πρόσφατα εξασφάλισε ανανέωση της εντολής για τρίτη θητεία στο κόμμα, η οποία βρίσκει το κόμμα να είναι στην εξουσία.

Στο εσωτερικό του κόμματος ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα, οι εντάσεις ανήκουν στο παρελθόν, και η εκλογή της νέας ηγετικής ομάδας στο σημερινό συνέδριο, επιτρέπει στον ίδιο και στους υπόλοιπους αξιωματούχους να χαράξουν πορεία για το μέλλον, με επόμενο ορόσημο τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2024.

Η πολιτική ωρίμανση

Μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια έγιναν πολλά. Το 2012 ο Νικόλας Παπαδόπουλος διαφώνησε ανοικτά με την επιλογή του κόμματος να στηρίξει τον Νίκο Αναστασιάδη για την προεδρία της Δημοκρατίας στις προεδρικές του 2013 και παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος. Ένα χρόνο μετά, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2013 εκλέγεται Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, διαδέχεται τον Μάριο Καρογιάν και το ΔΗΚΟ αποχωρεί από την κυβέρνηση. Ηταν η αρχή μιας ακόμη διάσπασης του Δημοκρατικού Κόμματος. Η ομάδα Καρογιάν ήταν ξένο σώμα στο κόμμα και ο Νικόλας Παπαδόπουλος ήταν πλέον το…επίσημο ΔΗΚΟ.

Η ήττα του 2018

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές, που έγιναν το 2018, ήταν ένα μεγάλο πολιτικό μάθημα για τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος μάλλον βιάστηκε να τρέξει για το ύπατο αξίωμα, με παράλληλη φιλοδοξία να γίνει αυτό που δεν κατάφερε ο βιολογικός και πολιτικός του πατέρας, Τάσσος Παπαδόπουλος, δηλαδή να ηγηθεί των κομμάτων που βρίσκονται μεταξύ των δύο πόλων. Το αποτέλεσμα υπήρξε απογοητευτικό για τον Νικόλα Παπαδόπουλο αλλά και για τα κόμματα που τον υποστήριξαν, ενώ ο Μάριος Καρογιάν και η ομάδα του στήριξαν τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος επανεξελέγη με άνεση. Αυτή η εκλογική ήττα άλλαξε τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Κάποιοι λένε ότι τον βοήθησε να ωριμάσει πολιτικά, να γίνει πιο ρεαλιστής. Ισως και να έχουν δίκαιο.

Η μεγάλη ανατροπή

Στις βουλευτικές του 2021 το ΔΗΚΟ υιοθέτησε ως σύνθημα την αλλαγή, όπως εξάλλου έπραξε και το ΑΚΕΛ. Στην ατμόσφαιρα υπήρχε ένα βελτιωμένο κλίμα στις σχέσεις των δύο κομμάτων. Παρά την πικρία για όσα έγιναν και λέχθηκαν στο παρελθόν, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ θύμιζαν τη φράση «μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε». Νικόλας Παπαδόπουλος και Άντρος Κυπριανού είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους, μετά τις βουλευτικές να προσπαθήσουν στα σοβαρά να συνεργαστούν στις προεδρικές του 2023. Επεσαν όμως έξω και οι δύο. Το εκλογικό αποτέλεσμα διέψευσε τις προσδοκίες τους και μάλιστα ο Αντρος Κυπριανού δεν διεκδίκησε επανεκλογή στη θέση του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ. Η αποτυχία συνεργασίας για την προεδρία της Βουλής επανέφερε την καχυποψία μεταξύ των ηγεσιών των δύο κομμάτων. Ο Στέφανος Στεφάνου που διαδέχθηκε τον Αντρο Κυπριανού φρόντισε από την πρώτη μέρα να ρίξει γέφυρες συνεργασίας με το ΔΗΚΟ και προσπάθησε να διατηρήσει πολύ καλές σχέσεις με τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Ετσι, όταν άρχισαν οι διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές του 2023, προσπάθησε να δείξει στον Νικόλα Παπαδόπουλο ότι ήθελε πολύ αυτή τη συνεργασία. Προφανώς γιατί και το ΑΚΕΛ είχε ανάγκη από πολιτικούς συμμάχους. Τα δύσκολα άρχισαν όταν τα δύο κόμματα δεν κατάφεραν να βρουν το πρόσωπο που θα μπορούσε να υπηρετήσει το στόχο της συνεργασίας. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος πρότασσε τη δική του υποψηφιότητα, στη βάση απόφασης του κόμματος αλλά το ΑΚΕΛ δεν ήταν έτοιμο για τέτοια υπέρβαση. Τρίτα πρόσωπα που προτάθηκαν δεν αποδέχθηκαν έτσι το κάθε κόμμα πήρε το δρόμο του.

Στη ζυγαριά

Οι προεδρικές εκλογές του 2023 έμοιαζαν με μια πολιτική άσκηση για τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο. Μπροστά του είχε αρκετές επιλογές, και μάλιστα με σχετική σιγουριά επιτυχίας αλλά και με plan b σε περίπτωση αποτυχίας. Μπορούσε να στηρίξει Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκο Χριστοδουλίδη, ή να είναι ο ίδιος υποψήφιος. Η υποψηφιότητα Μαυρογιάννη ήταν απομακρυσμένη αλλά όχι απαγορευτική. Συνεπώς, όποια απόφαση και να έπαιρνε, σε περίπτωση αποτυχίας στον πρώτο γύρο ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα ήταν πολύφερνος συνεργάτης για τον δεύτερο γύρο. Τελικά ο Νικόλας εκτός από το ένστικτό του ακολούθησε και την κομματική ετυμηγορία. Τα μέλη και αξιωματούχοι του κόμματος στήριζαν αναφανδόν την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη. Η στήριξη του ΔΗΚΟ προς Χριστοδουλίδη σε μεγάλο βαθμό έγειρε την πλάστιγγα και της ΕΔΕΚ προς την ίδια κατεύθυνση, και σε μεγάλο βαθμό και της ΔΗΠΑ. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά.

Διακριτικά παρών

Από την 1η Μαρτίου ο Νικόλας Παπαδόπουλος ο ηγέτης του μεγαλύτερου από τα συγκυβερνώντα κόμματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι εκκινά από θέση ισχύος ή ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τον βλέπει διαφορετικά από τους άλλους. Απλώς μια σειρά από γεγονότα επιβεβαιώνουν ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος είναι διακριτικά παρών σε αυτή τη σχέση. Βάζει τις θέσεις του εκεί που πρέπει αλλά κάθε άλλο παρά βλέπει τον εαυτό του ως ένα σκιώδη συγκυβερνήτη. Δεν ακολουθεί την παράδοση που ήθελε τα συνεργαζόμενα κόμματα περίπου να χειραγωγούν τον Πρόεδρο. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει μια εξαιρετική σχέση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον στηρίζει ακόμη και στα δύσκολα, ασκεί κριτική όταν επιβάλλεται, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν λειτουργεί εκβιαστικά. Αυτό φάνηκε από την πρώτη μέρα διορισμού των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Η συγκατοίκηση με τη ΔΗΠΑ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η συνύπαρξη Νικόλα Παπαδόπουλου και Μάριου Καρογιάν επιβεβαιώνει ότι στην πολιτική ποτέ δεν λες ποτέ.

Η επόμενη μέρα

Στηρίζοντας τον Νίκο Χριστοδουλίδη ο Νικόλας Παπαδόπουλος γνώριζε ότι μπορεί να υπονομεύσει τις δικές του φιλοδοξίες. Οι δύο άντρες είναι πολύ κοντά ηλικιακά. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος γεννήθηκε στις 22 Απριλίου 1973 και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης την ημέρα των ονομαστηρίων του Αγίου Νικολάου, στις 6 Δεκεμβρίου 1973. Τη συνέχεια κανένας δεν μπορεί να την προβλέψει. Εκείνο πάντως που φαίνεται είναι ότι μεταξύ τους έχει αναπτυχθεί μια φιλική σχέση, αλληλοσεβασμού και ειλικρίνειας. Προς το παρόν το 2028 μοιάζει να είναι πολύ μακριά και για τους δύο. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει να διαχειριστεί μια πολύ απαιτητική ατζέντα, ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος αμέσως μετά τις διακοπές θα βάλει στο πρόγραμμά του τις διπλές εκλογές του 2024, τις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές. Όλα τα υπόλοιπα στην ώρα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στις κάλπες τα μέλη του ΔΗΚΟ – Εκλέγουν Αντιπροέδρους, Γενικό Γραμματέα και Εκτελεστικό Γραφείο

Δεκαετία Νικόλα στο ΔΗΚΟ, από τις συγκρούσεις στην πολιτική ωρίμανση

Επάγγελμα προς… εξαφάνιση ή μεγάλη ζήτηση ο νοσηλευτής; Πού οφείλονται οι ελλείψεις σε προσωπικό και τι μπορεί να γίνει

«Βίρα τις άγκυρες» για διακοπές – Αυτά είναι τα πέντε ελληνικά νησιά που προτιμούν φέτος οι Κύπριοι  

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top