ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστοδουλίδης μπροστά στην πρώτη κρίση, οι χειρισμοί και η ασπίδα προστασίας

Χριστοδουλίδης μπροστά στην πρώτη κρίση, οι χειρισμοί και η ασπίδα προστασίας

Αντιμέτωπος με την πρώτη σοβαρή κρίση βρέθηκε τις τελευταίες ώρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού οι προκλητικές ενέργειες των κατοχικών δυνάμεων στην περιοχή της Πύλας, δημιούργησαν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο σκηνικό, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης με απρόβλεπτες συνέπειες.

Εχοντας ως πρώτο στόχο την αποτροπή τετελεσμένων επί του εδάφους, ο Νίκος Χριστοδουλίδης κινήθηκε από την αρχή προς ενεργοποίηση δυνάμεων που θα μπορούσαν να ασκήσουν την επιρροή τους για τερματισμό των παράνομων εργασιών. Οι διπλωματικές ενέργειες άρχισαν εδώ και μέρες όταν έγιναν γνωστές οι προσθέσεις της άλλης πλευράς για τις εργασίες. Η Λευκωσία κινητοποιήθηκε προς όλες τις κατευθύνσεις για να αποφύγει μη αναστρέψιμες εξελίξεις.

Διπλωματικός μαραθώνιος

Από την Τετάρτη και μετά άρχισε μια έντονη διπλωματική προσπάθεια με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε συνεργασία με τον Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο, να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα Ηνωμένα Εθνη, με τους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ, ηγέτες διαφόρων ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών, με ζητούμενο την άμεση διακοπή των εργασιών. Η στρατηγική που ακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδείχθηκε αποτελεσματική. Προς αυτή την κατεύθυνση βοήθησε η άκρως προκλητική συμπεριφορά αξιωματούχων του ψευδοκράτους, οι οποίοι βιαιοπράγησαν εναντίον στελεχών της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, γεγονός που προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Η Τουρκοκυπριακή πλευρά έμεινε εκτεθειμένη διεθνώς και μετά το μεσημέρι της Παρασκευής άρχισε την αναδίπλωση, προτάσσοντας το αφήγημα περί έργου ανθρωπιστικής φύσεως, το οποίο δήθεν θα βοηθήσει την καθημερινότητα των ανθρώπων και από τις δύο πλευρές.

Οι έντονα καταδικαστικές δηλώσεις από τον ΟΗΕ, από το σύνολο των θεσμών της ΕΕ, από τις ΗΠΑ, το Παρίσι, τη Βρετανία και αλλού, έφεραν αποτέλεσμα, και την ίδια ώρα προκάλεσαν ικανοποίηση στη Λευκωσία, η οποία κατάφερε να συσπειρώσει υπέρ της όλους τους δρώντες της διεθνούς πολιτικής σκηνής, σε μια ιδιαίτερα περίοδο κατά την οποία βρίσκεται στο τραπέζι η πρόταση του Προέδρου για πιο ενεργό εμπλοκή της ΕΕ στην προσπάθεια για επανέναρξη του διαλόγου για αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό.

Η συνέχεια

Η κρίση στην Πύλα προκαλεί έντονο προβληματισμό ως προς τις προθέσεις της Τουρκίας, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι τα ευρωτουρκικά θα βρεθούν στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον προσεχή Οκτώβριο. Δεν αποκλείεται η τουρκική πλευρά να προχώρησε στις εργασίες χωρίς να υπολογίζει τις εντονότατες αντιδράσεις που θα προκαλούσε, ειδικά μετά τον προπηλακισμό των Ειρηνευτών. Πρωτόγνωρη θεωρείται η αντίδραση των ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας, τριών χωρών-μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίες, με κοινή ανακοίνωση των πρεσβειών τους στη Λευκωσία, ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό των εργασιών και υπέδειξαν την ανάγκη για έναρξη συνομιλιών. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική ανακοίνωση, έντονα υποστηρικτική προς τις θέσεις της Λευκωσίας, ειδικά σε αυτό το χρονικό σημείο. Το Λονδίνο, το οποίο εμφανίζεται σφόδρα ενοχλημένο από τη συμπεριφορά του κατοχικού καθεστώτος, έχει ειδικό ενδιαφέρον για την περιοχή, στην οποία διατηρεί Βάσεις. Οι Ειρηνευτές που κτυπήθηκαν είναι Βρετανοί, γεγονός που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έντονα καταδικαστική αντίδραση της Βρετανίας.

Το καθεστώς της Νεκρής Ζώνης

Η λεγόμενη «Νεκρή Ζώνη» εκτείνεται στο 2,7% της συνολικής επικράτειας της Κύπρου και έχει παραχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ (UNFICYP) για τη δημιουργία Ζώνης Ασφαλείας («Βuffer Zone») μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων ένθεν και ένθεν του συρματοπλέγματος. Πρόκειται για έδαφος που δεν κατελήφθη από τα τουρκικά στρατεύματα. Ουσιαστικά η Νεκρή Ζώνη οριοθετείται από τις δυο γραμμές καταπαύσεως του πυρός, όπως αποτυπώθηκαν από την Ειρηνευτική Δύναμη μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Οι ιδιώτες που έχουν περιουσίες εντός της Ζώνης, μπορούν να εισέρχονται και να δραστηριοποιούνται, κατόπιν άδειας. Άλλες στρατιωτικές δυνάμεις εκτός της ΟΥΝΦΙΚΥΠ απαγορεύεται να εισέρχονται χωρίς άδεια. Η κατοχική δύναμη αμφισβητεί το καθεστώς της Νεκρής Ζώνης και πολλές φορές στο παρελθόν, στη διάρκεια διαπραγματεύσεων, υπολόγιζε την έκταση που καταλαμβάνει στις εδαφικές αναπροσαρμογές. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά απορρίπτει κάτι τέτοιο και δεν συζητά το καθεστώς της Νεκρής Ζώνης, το οποίο παραχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία, καλή τη πίστει, στην Ειρηνευτική Δύναμη, για διευκόλυνση της αποστολής της.

Χριστοδουλίδης μπροστά στην πρώτη κρίση, οι χειρισμοί και η ασπίδα προστασίας

Πέντε πανέμορφες τοποθεσίες για εξορμήσεις τον Αύγουστο - Βίντεο

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη και το κινητό ανά… χείρας για φάσσες και ορτύκια 18.000 κυνηγοί - Τι πρέπει να προσέξουν

Αυτά τα 15 επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων καταργούνται το 2024 – Σε ποια μπαίνει «ψαλίδι»

Νέα άφιξη παράτυπων μεταναστών στο Κάβο Γκρέκο – Χειροπέδες σε τρία πρόσωπα

Ζέστη και σκόνη στο σημερινό «καιρικό μενού» - Στους 38 βαθμούς η θερμοκρασία - Αναλυτικά η πρόγνωση

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

Το Κυπριακό είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάθε συμφέρον, αλλά και υποχρέωση, να συμβάλει ενεργά μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο για την οριστική διευθέτησή του, χρησιμοποιώντας, αξιοποιώντας όλα τα πολιτικοοικονομικά μέσα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της στο πλαίσιο και των ευρωτουρκικών σχέσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό σε επετειακή εκδήλωση το βράδυ της Πέμπτης για τα 20χρονα της ένταξης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top