ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη και το κινητό ανά… χείρας για φάσσες και ορτύκια 18.000 κυνηγοί - Τι πρέπει να προσέξουν

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη και το κινητό ανά… χείρας για φάσσες και ορτύκια 18.000 κυνηγοί - Τι πρέπει να προσέξουν

Μετά από έξι, σχεδόν, μήνες ανάπαυλας, οι κυνηγοί ετοιμάζονται να αναλάβουν και πάλι δράση από σήμερα Κυριακή (20/8), για το «παίξιμο» της καχύποπτης, έξυπνης και... πονηρής φάσσας, του ορτυκιού, της τρασιήλας και άλλων κορακοειδών, αλλά και του τρυγονιού.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Υπηρεσίας Θήρας, Πέτρο Αναγιωτό, κατά τη νέα κυνηγετική περίοδο, η οποία θα είναι για επτά συνολικά εξορμήσεις, αναμένεται πως θα εκδράμουν γύρω στις 18.000 κυνηγοί, αριθμός που κινείται στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

Ερωτηθείς από το ThemaOnline εάν το θήραμα θεωρείται ικανοποιητικό, ο κ. Αναγιωτός αφού απάντησε καταφατικά, τόνισε πως «ειδικά για τις φάσσες τα τελευταία χρόνια η κάρπωση είναι αυξημένη».

Όσον αφορά το θήραμα για το οποίο επιτρέπεται το κυνήγι, υπενθύμισε πως αυτή την κυνηγετική περίοδο επιτρέπεται το κυνήγι της φάσσας, των ορτυκιών, των τρασιήλων και των κορακοειδών, ενώ από τις 3 Σεπτεμβρίου θα επιτρέπεται και το κυνήγι του τρυγονιού.

Κληθείς να πει εάν υπάρχει όριο στο θήραμα που μπορεί να καρπωθεί κάποιος, ο κ. Αναγιωτός απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι όριο υπάρχει μόνο για τα τρυγόνια, για τα οποία το κυνήγι θα επιτρέπεται από τις 3 Σεπτεμβρίου. Όπως είπε, για την εν λόγω κατηγορία θηράματος, θα επιτρέπεται η κάρπωση μέχρι έξι τριγονιών ανά κυνηγό κάθε εξόρμηση και μέχρι 12 για το σύνολο της κυνηγετικής περιόδου.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα μας ο Εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας Θήρας, υπενθύμισε ότι πλέον η καταγραφή της κάρπωσης, μέσω της εφαρμογής Artemis Cy, είναι υποχρεωτική για όλα τα θηράματα σε όλες τις κυνηγετικές περιόδους.

Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι σε περίπτωση που κυνηγός δεν δηλώσει το θήραμά του και κατά τη διάρκεια ελέγχου εντοπιστεί, τότε θα του υποβληθεί εξώδικο πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον κ. Αναγιωτό, «μέσω της υποχρεωτικής καταγραφής της κάρπωσης θα δοθεί στην Υπηρεσία μας η δυνατότητα να συλλέγει πιο σωστά και ακριβή στοιχεία με σκοπό αυτά να αξιοποιηθούν για την καλύτερη διαχείριση όλων των θηραμάτων, τα στοιχεία δεν θα τυγχάνουν αμφισβήτησης ενώ παράλληλα θα αποτελέσουν όπλο για την υπεράσπιση της κυνηγετικής δραστηριότητας στην Κύπρο».

Τι να προσέξουν οι κυνηγοί

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Υπηρεσίας Θήρας, σχετικά με τη διαδικασία καταγραφής της κάρπωσης, μέσω της εφαρμογής Artemis Cy, οι κυνηγοί θα πρέπει να προσέξουν τα εξής:

  • Η εφαρμογή Artemis Cy θα πρέπει να ενημερωθεί (update) για να εμφανιστεί το νέο μενού.
  • Η καταγραφή της κάρπωσης των τρυγονιών και των φοινικοπερίστερων, για κάθε ένα πτηνό που θηρεύεται, θα πρέπει να γίνεται άμεσα από το σημείο της εφαρμογής με ονομασία «Κανονισμός ΠΔΚ».
  • Για όλα τα υπόλοιπα θηράματα η καταγραφή της κάρπωσης θα πρέπει να γίνεται από το σημείο της εφαρμογής με ονομασία «Θηράματα». Η δήλωση της κάρπωσης πρέπει να γίνεται πριν την επιβίβαση του κυνηγού σε μεταφορικό μέσο είτε για σκοπούς μετακίνησης του σε άλλη κυνηγετική περιοχή είτε λόγω ολοκλήρωσης της κυνηγετικής του εξόρμησης.

Σημειώνεται πως, κυνηγοί που δεν έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή Artemis Cy (δηλ. δεν έχουν έξυπνο κινητό τηλέφωνο), μπορούν να επικοινωνούν με άλλο πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης τους, που θα έχει πρόσβαση στην εφαρμογή Artemis Cy, για να καταγράφει όλα τα πιο πάνω, με τα δικά τους απαιτούμενα στοιχεία δηλ. το πρόσωπο που θα καταγράφει την κάρπωση, θα πρέπει να εισέρχεται στην εφαρμογή ως κυνηγός και να αναγράφει τον αριθμό της άδειας κυνηγίου και τον αριθμό της ταυτότητας του προσώπου που του το ζήτησε.

Σε εξαιρετικές, δε, περιπτώσεις που τα πιο πάνω δεν είναι δυνατό να γίνουν τότε ο κυνηγός, μπορεί να στέλνει γραπτό μήνυμα (sms) που θα αναφέρει τον αριθμό του δελτίου ταυτότητας (ΑΔΤ), το θήραμα, τον αριθμό των θηραμάτων που θήρευσε και αν είναι νεαρά (Ν) ή ενήλικα (Ε).

Παράδειγμα γραπτού μηνύματος: «ΑΔΤ 000000 Φάσα 1 Ν ή Ε».

Το γραπτό μήνυμα (sms) θα πρέπει να αποστέλλεται στα πιο κάτω τηλέφωνα:

-Λευκωσία:
 99201081 & 99201231
-Λεμεσός: 99201258 & 99201503
-Πάφος: 99201946 & 99202286
-Λάρνακα / Αμμόχωστος: 99202463 & 99203228

Για αποφυγή δυσάρεστων φαινομένων

Παράλληλα με τα πιο πάνω, οι κυνηγοί προτρέπονται όπως σε όλες τους τις εξορμήσεις τηρούν τα πιο κάτω με σκοπό να αποφευχθούν δυσάρεστα φαινόμενα:
- Να αποφύγουν την έκθεση στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα,
- να ντυθούν με ελαφρύ ρουχισμό,
- να χρησιμοποιούν καπέλο και γυαλιά που να προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ηλίου,
- να πίνουν άφθονα υγρά (νερό και xυμούς φρούτων),
- να αποφεύγουν την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών,
- να σχεδιάσουν από πριν την πορεία και το χώρο που θα κυνηγήσουν και να δώσουν στον εαυτό τους αρκετό χρόνο για να προσεγγίσουν το χώρο που θα κυνηγήσουν ή να επιστρέψουν πίσω στο αυτοκίνητό τους,
- να αποφεύγουν να κυνηγούν μόνοι και πάντοτε, κάποιο άλλο πρόσωπο, να γνωρίζει το ακριβές σημείο που θα κυνηγήσουν, και
- να σχεδιάζουν από πριν πως θα ενεργήσουν ή με ποιους θα επικοινωνήσουν σε περίπτωση ενός δυσάρεστου περιστατικού.

Επισημαίνεται, δε, ότι το άναμμα φωτιάς σε μη καθορισμένους χώρους απαγορεύεται, αφού με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι πολύ επικίνδυνο να προκληθεί πυρκαγιά.

Τέλος, καλούνται οι κυνηγοί, πριν εξορμήσουν, να μελετούν καλά τις επιτρεπόμενες περιοχές κυνηγίου (μέσω της εφαρμογής Artemis Cy και των σχετικών χαρτών) και να καταγγέλλουν αμέσως οποιαδήποτε παρανομία διαπιστώσουν, στα πιο κάτω κινητά τηλέφωνα της Υπηρεσίας ή στην Αστυνομία στο 1414.

-Λευκωσία: 99445697
-Λεμεσός: 99445728
-Λάρνακα / Αμμόχωστος: 99634325
-Πάφος: 99445679

Χριστοδουλίδης μπροστά στην πρώτη κρίση, οι χειρισμοί και η ασπίδα προστασίας

Πέντε πανέμορφες τοποθεσίες για εξορμήσεις τον Αύγουστο - Βίντεο

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη και το κινητό ανά… χείρας για φάσσες και ορτύκια 18.000 κυνηγοί - Τι πρέπει να προσέξουν

Αυτά τα 15 επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων καταργούνται το 2024 – Σε ποια μπαίνει «ψαλίδι»

Νέα άφιξη παράτυπων μεταναστών στο Κάβο Γκρέκο – Χειροπέδες σε τρία πρόσωπα

Ζέστη και σκόνη στο σημερινό «καιρικό μενού» - Στους 38 βαθμούς η θερμοκρασία - Αναλυτικά η πρόγνωση

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top