ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Παράλληλα, δίνει απαντήσεις για τα όσα έχουν πληγώσει το Κίνημα και δηλώνει ότι «θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ». Επαναλαμβάνει τον χαρακτηρισμό, ποντιοπιλατισμός που απέδωσε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τη στάση που τήρησε στο ζήτημα του Γενικού Ελεγκτή και κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι «τα έκανε θάλασσα» στο θέμα του Ακάμα.

-Αναλάβατε την προεδρία του κινήματος τον περασμένο Νοέμβριο, σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία, ύστερα από την παραίτηση του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου και μετά την αποχώρηση της Αλεξάνδρας Ατταλίδου. Στις πρώτες σας δηλώσεις αναφερθήκατε στο τρίπτυχο Ενότητα- Συνοχή- Ανεξαρτησία. Σε ποιο βαθμό έχει επιτευχθεί αυτός το στόχος;

-Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Δεν είναι και η εποχή κατάλληλη, μιας και αντιμετωπίζουμε τις πολλαπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου. Έγιναν όμως βήματα σημαντικά. Έγινε το καταστατικό συνέδριο, έγινε η ανανέωση των πολιτικών θέσεων του Κινήματος, το πολιτικό συνέδριο δηλαδή,. Δύο ζητήματα τα οποία ήταν μέρος του προβλήματος που δημιούργησε προστριβές και εσωτερικές αντιπαραθέσεις, δηλαδή η ανάγκη για να γίνουν κάποιες καταστατικές αλλαγές και η ανάγκη για να τροποποιηθούν οι πολιτικές θέσεις του Κινήματος, από πρόβλημα πλέον έχουν ξεπεραστεί αυτές οι δύο διαδικασίες και προχωρούμε με όσες δυνάμεις έχουμε προς τις εκλογές.

-Είχατε αναφερθεί σε μία από τις ομιλίες σας σε «αχταρμά» μέσα στο Κίνημα και σε μία εσωστρέφεια η οποία ταλανίζει τους Οικολόγους. Η Εσωστρέφεια έχει ξεπεραστεί;

-Δεν μου αρέσει αυτό που συμβαίνει συχνά, να απομονώνεται μία λέξη σε μία φράση και να γίνεται πλέον εκείνη η λέξη, δεδομένο. Δεν είπα ότι στο Κίνημα υπήρχε αχταρμάς. Είπα ότι, η πολυφωνία και η πολυμορφία που είχε το Κίνημα, κινδύνευε να μετατραπεί σε αχταρμά. Διότι είναι καλά να υπάρχει πολυφωνία και πάντα υπήρχε μέσα στο Κίνημα, δύσκολο να τη χειριστείς, αλλά προχωρούσε το πράγμα, με έντονες αντιπαραθέσεις προς τα έξω, ή προσβλητικές αναφορές, για να κυνηγά ο ένας τον άλλο με πειθαρχικές διαδικασίες. Αυτά, ήταν πράγματα που εμφανίστηκαν στο Κίνημα τα τελευταία τρία χρόνια. Εκεί, ήταν ο κίνδυνος να δημιουργηθεί αχταρμάς, τελικά. Η πολυφωνία και η πολυμορφία, η πολιτική βιοποικιλότητα, να μετατραπεί σε αχταρμά. Αυτό βεβαίως, προκαλεί την εσωστρέφεια. Όταν προκαλούνται ζητήματα όπως αυτά που είπα προηγουμένως, για το «πότε θα γίνει πολιτικό συνέδριο», «γιατί δεν γίνεται πολιτικό συνέδριο», ή «πότε θα γίνει καταστατικό συνέδριο», πάμε σε μία εσωστρέφεια.

Όταν η Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας, ήταν αναγκασμένη από το καταστατικό, τον μισό χρόνο που λειτουργούσε, να λειτουργεί ως πειθαρχική επιτροπή, γιατί έρχονταν σωρηδόν οι καταγγελίες από κάποιους που ενοχλούνταν από κάποιους άλλους, αυτά έχουν ξεπεραστεί, έχουν κλείσει όλες οι πειθαρχικές υποθέσεις, σταματήσαμε να απασχολούμε το τοπικό αστυνομικό τμήμα, γιατί είχαμε και τέτοια θέματα να διαχειριστούμε. Έχουν σταματήσει οι προσφυγές, οι απειλές μεταξύ των μελών, τα οποία είχαν σχέσεις οργής μεταξύ τους. Δεν είχαν σχέσεις στοργής. Αναφέρομαι σε ορισμένα μέλη του Κινήματος. Δεν ήταν όλο το δυναμικό. Υπήρχε μία κατάσταση πολύ άσχημη, την οποία έχουμε ξεπεράσει.

-Ωστόσο, το Κίνημα Οικολόγων χαρακτηρίζεται ως ένα κόμμα εσωστρεφές. Πώς το σχολιάζετε;

-Δεν θα το έλεγα. Αντίθετα θα έλεγα. Για χρόνια, μας αποκαλούσαν «οι φωνακλάδες», οι ακτιβιστές, οι ακραίοι, όλα αυτά συμβαίνουν σε καταστάσεις που είναι εξωστρεφείς και όχι εσωστρεφείς. Η εσωστρέφεια προέκυψε τα τελευταία τρία χρόνια, όπου η πιο μεγάλη Επαρχιακή Γραμματεία ενός κόμματος αντί να ασχολείται με δράσεις, με εγγραφή νέων μελών, αντί να ασχολείται με καλλιέργεια και προώθηση των θέσεων και των προτάσεων του κόμματος, ασχολείται με διαφορές ή προβλήματα συμπεριφορών που προκύπτουν μεταξύ των μελών, αντιλαμβάνεστε ότι εκεί, προκύπτει ένα θέμα εσωστρέφειας.

-Να περάσουμε στις Ευρωεκλογές. Η συνεργασία με την ΑΙΧΜΗ πώς προέκυψε;

Η συνεργασία με την ΑΙΧΜΗ προέκυψε από το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός στελεχών και μελών από το Σοσιαλδημοκρατικό Κίνημα ΕΔΕΚ έχουν αποχωρήσει ή έχουν διαγραφεί από τη συγκεκριμένη ηγεσία του κόμματος, ένιωθαν «άστεγοι» πολιτικά, ότι δεν είχαν ένα βήμα για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους, επικεφαλής αυτής της ομάδας είναι ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, με δέκα χρόνια παρουσίας στο Ευρωκοινοβούλιο, άρα διερωτούνταν για το μέλλον τους. Μία από τις επιλογές τους, ήταν να συνεργαστούν για τις Ευρωεκλογές και σε κάποια επίπεδα και στις Ευρωεκλογές να συνεργαστούν με το Κίνημα Οικολόγων, γιατί όπως λέει ο κ. Παπαδάκης, είναι το μοναδικό πολιτικό κόμμα που μετά από 28 χρόνια ζωής, δεν μπορεί κανένας να το κατηγορήσει, για διαφθορά, για διαπλοκή και για συμμετοχή σε οποιοδήποτε σκάνδαλο. Η καθαρότητα και η τιμιότητα του Κινήματος Οικολόγων, είναι εξ’ αντικειμένου αποδεκτή και δεδομένη. Συνεπώς, ήταν μία ασφαλής επιλογή για την ομάδα του Δημήτρη Παπαδάκη, των αντιφρονούντων που αποχώρησαν ή διεγράφησαν από την ΕΔΕΚ, για αυτές τις Ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές.

-Είναι δηλαδή μία πρόσκαιρη συνεργασία ή θα έχει συνέχεια ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών;

-Υπάρχει προσδοκία και η ελπίδα για εκλογή Ευρωβουλευτή είναι μέσα στα δεδομένα, στις πιθανότητες έστω και λίγες, θα το παλέψουμε, αλλά νομίζω ότι η συνεργασία των δύο της ΑΙΧΜΗΣ και το Κινήματος Οικολόγων, θα εξαρτηθεί κυρίως από τη «χημεία» και από τις πολιτικές θέσεις.

Αν σε αυτή την περίοδο την προεκλογική διαφανεί στην πράξη ότι οι άνθρωποι, το προσωπικό, το δυναμικό μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους, μπορούν να συνυπάρχουν, μπορούν να βρουν ένα κοινό πλαίσιο εντός του οποίου να καταθέσουν τα οράματά τους, τις ελπίδες τους, τότε θα προχωρήσουν πάρα κάτω και σε μία πιο μόνιμη σχέση. Δεν υπάρχει τίποτε συμφωνημένο από πριν τις εκλογές. Η εμπειρία που είχαμε προηγουμένως με την ΕΔΕΚ, από την οποία συνεργασία προέκυψε η εκλογή του Δημήτρη Παπαδάκη και με τη συνεργασία που είχαμε με τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ στις εκλογές του 2019, δεν οδηγεί προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή στη συμφωνία μας με την ΕΔΕΚ, υπήρχε μία συγκεκριμένη παράγραφος που έλεγε ότι «με την εκλογή οποιουδήποτε Ευρωβουλευτή/τριας, θα συνεχιστεί αυτή η συνεργασία με συγκρότηση κοινού επιτελείου, για συντονισμό των δύο κομμάτων σε θέματα εσωτερικής πολιτικής στη βουλή των αντιπροσώπων» και δεν έγινε ποτέ κάτι τέτοιο, με ευθύνη κυρίως της πλευράς της ΕΔΕΚ. Με τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, την επόμενη ημέρα μετά από την αποτυχημένη εκείνη συνεργασία, προέκυψε αμέσως διαφορά προσέγγισης και αντιλήψεων. Δεν είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει αυτή η συνεργασία( με την ΑΙΧΜΗ). Υπάρχει και μία τρίτη ομάδα στη συνεργασία μας, είναι η ομάδα της ΕΝΩΣΗΣ ΚΥΠΡΙΩΝ με υποψήφιο τον Τ/κ Όζ Καραχάν που είναι και αυτή μία ομάδα με τις δικές της απόψεις σε διάφορα ζητήματα, συνεπώς δεν υπάρχει σε αυτές τις τρεις ομάδες κάποιος σχεδιασμός, για την επόμενη ημέρα.

-Ευρωεκλογές με το μήνυμα «Ρίξε πράσινο στο μαύρο». Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο μήνυμα;

-Το συγκεκριμένο μήνυμα, μας άρεσε, γιατί παραπέμπει στον γνωστό στίχο της Λίνας Δημοπούλου, «ρίξε κόκκινο στη νύχτα, ρίξε λάδι στη φωτιά» και θα επενδύεται μουσικά και από την ανάλογη μουσική που δανείστηκε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, για να γίνει η μεγάλη επιτυχία, «ρίξε κόκκινο στη νύχτα». Ήταν μία καλή ιδέα, συνεννοηθήκαμε και με την οικογένεια του αείμνηστου Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, πήραμε τα δικαιώματα για να «επενδύσουμε» το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στην κοινωνία. Ξεκινήσαμε αργά, αλλά σε λίγες μέρες, θα το δείτε να βγαίνει πιο δυνατά, και η μουσική και ο στίχος, προσαρμοσμένος στα δικά μας μηνύματα.

-Το μαύρο πού παραπέμπει;

-Σε ό,τι μαυρίζει τη ζωή μας. Είτε αυτό είναι η ακρίβεια, είτε είναι η κλιματική κρίση, η περιβαλλοντική καταστροφή, η κακή διαχείριση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού, είτε είναι η ασυδοσία των τραπεζών, οι αποφάσεις των εκάστοτε κυβερνώντων και των σημερινών κυβερνώντων που καταπιέζουν τη ζωή μας, που καταστρέφουν το περιβάλλον, όλα αυτά, θεωρούνται το αρνητικό στη ζωή μας. Ό,τι μαυρίζει τη ζωή μας, το αρνητικό δηλαδή, ερχόμαστε με το πράσινο, «ρίξε πράσινο στο μαύρο-δώσε ελπίδα στη ζωή» ρίξε πράσινο στην πόλη μας για την περίπτωση της ΤΑ ή στην περίπτωση της Ευρώπης, για μια πράσινη και προοδευτική Ευρώπη.

-Κάποιοι το εξέλαβαν ως ένα μήνυμα ενάντια στο ΕΛΑΜ

-Είναι και ένα μήνυμα ενάντια στην ακροδεξιά, το χρώμα της οποίας είναι το μαύρο και δεν είναι τυχαίο, γιατί πραγματικά φέρνουν μαυρίλα στη ζωή, φέρνουν τον εξτρεμισμό, φέρνουν τη μισαλλοδοξία, φέρνουν την έλλειψη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που στο πράσινο μέσα, αφού το πράσινο συμβολίζει την ειρήνη και την ελπίδα, είναι αντίθετο από το μαύρο. Δηλαδή, φέρνει την αλληλεγγύη, τη συνύπαρξη, τη συμπερίληψη, την ελπίδα, την αγάπη και όλα τα καλά που μπορεί να σκεφτεί ένας άνθρωπος βρίσκοντας σε αυτό το χρώμα, το πράσινο.

-Το Κίνημα Οικολόγων καταγράφει χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις μέχρι αυτή τη στιγμή. Πώς το σχολιάζετε;

-Δεν είναι χαμηλότερα από παλαιότερες εκλογές. Την τελευταία φορά που το Κίνημα κατήλθε μόνο του στις εκλογές, είχαμε λάβει 1.5%. Τώρα, οι δημοσκοπήσεις όλες σχεδόν, δείχνουν πάνω από αυτό το ποσοστό. Σημειώνεται μία σταθερή και αργή άνοδος, που εμένα αν με ρωτάτε, είναι καλύτερη από αυτά τα απότομα, ξεπετάγματα, όπως τις φωτοβολίδες, που οδηγούν στο σβήσιμο μιας ιδέας ή ενός πολιτικού χώρου. Είδαμε πολλά πολιτικά κινήματα, που ανέβηκαν γρήγορα, και εξαφανίστηκαν γρήγορα. Εμείς, δεν θέλουμε να μοιάσουμε σε αυτά τα πολιτικά κινήματα. Ακολουθούμε μία σταθερή πορεία ανόδου, σημαντικό για εμάς είναι ότι υπάρχουμε, είμαστε εδώ, με πείσμα, αποφασιστικότητα, όπως λέγει ο μεγάλος ποιητής μας, ο Δώρος Λοίζου, «εμείς θα τους αντισταθούμε όποιοι και να είναι, όσο δυνατοί και να είναι». Μπορεί να είμαστε λίγοι, αλλά θα συνεχίσουμε και θα είμαστε εδώ, «θα πέφτουμε και θα σηκωνόμαστε, θα σηκωνόμαστε και θα πέφτουμε» όπως έλεγε ο αείμνηστος Βάσος Λυσσαρίδης, γιατί πιστεύουμε στις ιδέες μας. Το διακύβευμα για εμάς δεν είναι το πόσο ψηλά θα πάμε. Το σημαντικότερο για εμάς είναι να παραμείνουμε στο παιχνίδι, να παραμείνουμε σε αυτόν τον αγώνα, να στείλουμε το μήνυμα της αποφασιστικότητας και της ελπίδας και να συνεχίσουμε.

-Για τις τοπικές εκλογές, πού βάζετε τον πήχη;

-Εκεί πιστεύουμε ότι θα πάμε αρκετά καλύτερα. Πιστεύουμε ότι θα έχουμε αύξηση της εκπροσώπησης στα δημοτικά συμβούλια. Ίσως εκλέξουμε και κάποια μέλη μας στις θέσεις των Δημάρχων ή και των Αντιδημάρχων. Κάνουμε σημαντική παρέμβαση αυτή τη φορά, σε ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι, που μας έχει ουσιαστικά απαγορεύσει να κάνουμε συνεργασίες με ανεξάρτητους, υπό τον μανδύα ανεξάρτητων κινήσεων πολιτών. Διότι, οι ανεξάρτητες κινήσεις πολιτών, εκεί που είναι διαμερίσματα, δεν μπορούν να περάσουν στον δεύτερο γύρο, εκτός αν έχουν σε όλα τα διαμερίσματα, παρουσία. Κάτι το οποίο είναι πολύ δύσκολο. Από τις δεκαέξι που υπήρχαν στις εκλογές του 2016, νομίζω ότι φέτος θα έχουμε μόνο δύο ή τρεις. ‘Έχουν εξαφανιστεί οι ανεξάρτητες κινήσεις πολιτών, λόγω του νόμου που ψήφισαν τα κόμματα τα μεγάλα, παρά τη δική μας την αντίθεση, με τις τροπολογίες που καταθέσαμε στη βουλή. Για εμάς, είναι πάρα πολύ σημαντική η άνοδος της παρουσίας μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να θυμίσω μόνο χαρακτηριστικά, ότι το Κίνημα Οικολόγων πρώτα εξέλεξε Δημοτικούς Συμβούλους και μετά εξέλεξε Βουλευτή. Ιστορικά αποδεικνύεται ότι εκεί που είναι το ισχυρό μας το χαρτί, το πεδίο όπου μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερα και είναι πιο κοντά στα θέματα τα δικά μας, του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής, της φιλοζωίας, είναι τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στις τοπικές κοινωνίες προσφέρουμε πολύ περισσότερα και έχουμε χαρακτηριστικό πλεονέκτημα έναντι στα μεγαλύτερα κόμματα διότι εκεί, δεν έχουν πολιτική στις τοπικές κοινωνίες. Εμείς έχουμε και προτάσεις και εισηγήσεις και εμπειρίες και δράση.

-Θεωρείτε την περιοχή Ακάμα ως το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό ζήτημα αυτή τη στιγμή;

-Ο Ακάμας δεν είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό ζήτημα. Απλά είναι το ζήτημα εκείνο στο οποίο αποδεικνύεται η ανεπάρκεια , η περιβαλλοντική αναλγησία αυτού του κράτους, το ρουσφέτι, η διαπλοκή με τα συμφέροντα, ο λαϊκισμός, όλα τα κακά που έχει αυτή πολιτεία, τα βλέπεις σε βάρος τους περιβάλλοντος, στον Ακάμα. Αν με ρωτάτε, πιο μεγάλο πρόβλημα έχουμε με τη διαχείριση των σκουπιδιών σε αυτή τη χώρα. Με την παραγωγή σκουπιδιών, που είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη στην παραγωγή σκουπιδιών ανά κεφαλή και το τι κάνουμε με τα σκουπίδια, τα οποία δυστυχώς, ίσως να είμαστε από τις λίγες χώρες της Ευρώπης, που τα βλέπεις σκορπισμένα μέσα στους δρόμους, σε χωματερές, ανεξέλεγκτες χωματερές μέσα στη φύση. Είναι μία χώρα εξαιρετικά λερωμένη. Εκεί, έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα στη διαχείριση των σκουπιδιών, των στερεών αποβλήτων, από ότι στο θέμα του Ακάμα, όπου ουσιαστικά είναι πλέον Ευρωπαϊκός οικότοπος ελέγχεται από την ΕΕ, υπάρχει αρκετή ασφάλεια πλέον στο να μην γίνουν τεράστιες καταστροφές, όπως σχεδιαζόταν να γίνουν. Είναι πλέον θέμα διαχείρισης αλλά και σε αυτό ακόμα το θέμα, η κυβέρνηση κατάφερε να τα κάνει, θάλασσα, με αποτέλεσμα να εκτεθούμε για ακόμα μια φορά, στα μάτια των Ευρωπαίων.

-Ωστόσο, είχατε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα του Ακάμα. Τι σας μετέφερε ο Πρόεδρος;

-Ήταν μια γενική συζήτηση. Το ζήτημα του Ακάμα είναι πολύ παλιό, άρα τα τελευταία τα οποία τα διαχειρίστηκε η παρούσα κυβέρνηση και τα έκανε θάλασσα χωρίς να πληρώσει κανείς για τις συνέπειες, ούτε έχει αναλάβει κάποιος την ευθύνη. Ίσως, ο προηγούμενος υπουργός γεωργίας, ο οποίος κατ’ εμένα δεν ήταν ο κύριος υπεύθυνος αυτής της υπόθεσης. Αυτά τα λάθη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τα αντιλήφθηκε και ποια είναι η λύση. Το γεγονός ωστόσο ότι το υπουργικό συμβούλιο δεν οδηγήθηκε με τις αποφάσεις του προς τη σωστή λύση, που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έδειχνε ότι την καταλάβαινε και την κατανοούσε, είναι πραγματικά άξιο απορίας, ή μια απόδειξη ότι τα συμφέροντα είναι εκείνα που κυριαρχούν και κατευθύνουν τις αποφάσεις για τον Ακάμα και σε αυτήν την περίπτωση.

Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, στο οποίο σαφέστατα συμφώνησε ο Πρόεδρος. Εμείς λέμε ότι κύρια είσοδος από τον Ακάμα δεν πρέπει να είναι από την περιοχή του Αγ. Γεωργίου της Πέγειας. Η κύρια είσοδος, πρέπει να είναι από τα χωριά. Την Ίνεια, τις Αρόδες, από το Νέο χωριό και συμφώνησε σε αυτό. Γιατί, κάτι τέτοιο είναι προς όφελος των κοινοτήτων. Να ζωντανέψουν τα χωριά. Στην πράξη, όταν πήραν αποφάσεις, είπαν ότι η είσοδος από την Πέγεια θα είναι περιορισμένη, θα είναι πιο μικρός ο αριθμός που θα επιτρέπεται να μπαίνουν κάποιοι από την Πέγεια, γιατί εκεί χτίζονται οι μεγάλες αναπτύξεις, στην Πέγεια χτίζονται τα πολυτελή διαμερίσματα, εκεί είναι οι χρηματοδότες των μεγάλων κομμάτων που έχουν επενδύσεις, άρα τελικά τα συμφέροντα είναι αυτά που κατευθύνουν και τις αποφάσεις της σημερινής κυβέρνησης. Όταν δεν είχε την τόλμη ενώ συμφώνησε μαζί μας, ότι η είσοδος πρέπει να είναι από τα χωριά, το υπουργικό συμβούλιο δεν ήταν προς αυτή την κατεύθυνση.

-Πώς ιεραρχείτε τα φλέγοντα ζητήματα, τα οποία σήμερα αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες;

-Η κλιματική κρίση βρίσκεται ήδη εδώ και το ζήτημα της ενέργειας συνδέεται με την κλιματική κρίση, αφού οι επιστήμονες θεωρούν πλέον δεδομένο ότι τα θερμοκηπιακά αέρια τα οποία επιτείνουν αυτό το ανακάτεμα του καιρού, την κλιματική κρίση, τις μεμονωμένες ισχυρές βροχοπτώσεις που ζήσαμε και στην Κύπρο και στην Ελλάδα πρόσφατα με τη Θεσσαλία, προκαλούν σοβαρές καταστροφές και από την άλλη, μεγάλες περιόδους ξηρασίας, υψηλές θερμοκρασίες, ερημοποίηση. Αυτή είναι η εικόνα που αντιμετωπίζουν χώρες κυρίως της Νότιας Ευρώπης, όπως η Κύπρος, η οποία είναι από τα πρώτα θύματα αυτής της υπόθεσης, δυστυχώς δεν το αντιλαμβάνεται ο κόσμος τόσο πολύ. Το αντιλαμβάνεται εκεί όπου λαμβάνονται μέτρα, όπως η εφαρμογή κάποιας φορολογίας πάνω στα καύσιμα και περιοριστικά μέτρα στη χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου κλπ. Εμείς, θεωρούμε ότι καθυστέρησε πάρα πολύ η Κύπρος να πάρει μέτρα, που είναι ενταγμένα σε αυτό που λέγεται, πράσινη μετάβαση. Αυτή η καθυστέρηση έχει κόστος. Δυστυχώς θα το πληρώσουν οι πολίτες.

Δεν θυμάται κανένας ποιος προειδοποιούσε. Δεν θυμάται κανένας ποιος τα έλεγε πριν από είκοσι χρόνια. Σκέφτονται μόνο το σήμερα και λένε, μα γιατί να εφαρμοστεί η τάδε φορολογία, ή το τάδε μέτρο. Αυτά, πρέπει να γίνουν. Εμείς ερχόμαστε και λέμε ότι πρέπει να γίνουν με κοινωνικό πρόσημο. Μέσα σε ένα φιλολαϊκό πλαίσιο. Δεν γίνεται να πληρώνουν οι απλοί πολίτες τα λάθη των κυβερνώντων, τα λάθη των επιχειρήσεων και του κρατικού συστήματος.

Μιλάμε για πράσινη μετάβαση με κοινωνική ευαισθησία. Για αυτό και ζητούμε συγκεκριμένα μέτρα. Ότι οι όποιες φορολογίες πρέπει να είναι στοχευμένες, να εξαιρούνται οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και τα έσοδα από αυτές τις φορολογίες, να εντάσσονται σε ένα ταμείο, το οποίο να είναι προσβάσιμο στους πολίτες και στις επιχειρήσεις για να παίρνουν πίσω τα λεφτά, προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν επενδύσεις και σε ιδιωτικό επίπεδο, αλλά και σε επιχειρηματικό επίπεδο, που να είναι ενταγμένες στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης. Η έννοια της πράσινης φορολογίας δεν είναι η φορολόγηση των πολιτών για να αυξάνονται τα περισσεύματα της κυβέρνησης και να αυξάνονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και των αξιωματούχων του κράτους. Η «πράσινη φορολογία» είναι ένας πολύ κακός και ατυχής όρος. Εμείς, δεν συμφωνούμε σε αυτές τις πολιτικές και όσο και να φαίνεται περίεργο, θα σταθούμε ενάντια σε αυτές τις πολιτικές. Δεν θέλουμε να φορολογούνται και να τιμωρούνται οι πολίτες , στο όνομα της πράσινης μετάβασης, επειδή οι κυβερνώντες έκαναν τα λάθη και επειδή κάποιοι θέλουν να βγάλουν κέρδος σε βάρος των πολιτών.

Δυστυχώς αυτό το οποίο συμβαίνει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι ότι η μεν δεξιά ακριβώς για να βγάλει κέρδος χρησιμοποιεί την πράσινη μετάβαση, η δε ακροδεξιά λαϊκίστικα χτυπά την πράσινη μετάβαση, την αποκαλεί ως μία ακόμα καταπίεση στον απλό λαό, για να κερδίσει ψήφους. Ο ένας με τον λαϊκισμό του και ο άλλος με την κερδοσκοπία του, ουσιαστικά υποσκάπτουν την αναγκαία πράσινη μετάβαση η οποία είναι αναγκαστική.

-Θα θέλαμε την άποψή σας αναφορικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού και αν τα μέτρα τα οποία πήρε η κυβέρνηση, θεωρείτε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

-Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, έκανε σωστές κινήσεις, πάνω στο μεταναστευτικό- προσφυγικό και ήδη τα αποτελέσματα, είναι φανερά. Οφείλω να πω ότι εμείς ως Κίνημα Οικολόγων στηρίξαμε αυτή την αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς και φρασεολογίας. Παίζει ρόλο η φρασεολογία, η ρητορική η οποία χρησιμοποιείται. Ενώ κάποιοι άλλοι την υπέσκαψαν με διάφορους τρόπους, οργανώνοντας διαδηλώσεις και αντιδιαδηλώσεις. Εμείς, θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία «νούσιμα», στηρίζοντας τα μέτρα της Κυβέρνησης που στοχεύουν ακριβώς να μειώσουν την πίεση πάνω στην Κύπρο. Δεν μπορεί η Κύπρος να αντέξει το βάρος των μεταναστευτικών ροών. Όσον ανθρωπιστές και να είμαστε και αλληλέγγυοι, οφείλουμε να κάνουμε αυτή τη συμφωνία από την αρχή, ότι η Κύπρος δεν μπορεί να αντέξει όλο αυτό το βάρος. Χρειάζεται βοήθεια και η βοήθεια είναι μία. Η ίδια η ΕΕ να εγκαταλείψει αυτή την απάνθρωπη στάση που δεν δέχονται στο έδαφός τους πρόσφυγες και μετανάστες που συνήθως είναι από ακροδεξιές κυβερνήσεις που συμβαίνει αυτή η συμπεριφορά και άρα οι ακροδεξιές πολιτικές είναι αυτές που προκαλούν πρόβλημα μεταναστευτικού στην Κύπρο. Διότι δεν δέχονται αυτοί ακροδεξιοί κυβερνώντες της Ευρώπης να πάρουν και αυτοί κάποιο βάρος. Δεν δέχονται να βρεθεί μία λύση στο θέμα της Συρίας έτσι ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, οι πρόσφυγες που προέρχονται από τη Συρία. Δεν δέχονται να δώσουν ασφαλείς διόδους ακόμα και για τους οικονομικούς μετανάστες. Αν δεν μας βοηθήσει η Ευρώπη στο θέμα του μεταναστευτικού, τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Για αυτό εμείς, στηρίζουμε την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση, τη νούσιμη, τη συγκροτημένη, χωρίς ρατσιστική ρητορική για αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού.

-Τέλος, ασκήσατε έντονη κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στάση που τήρησε στο θέμα με τον Γενικό Ελεγκτή. Είχατε χαρακτηρίσει μάλιστα τη στάση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, «ποντιοπιλατική».

-Μάλιστα. Οφείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πάρει θέση. Όχι πάνω στα τεχνικά ζητήματα. Πρέπει να πάρει θέση απέναντι σε αυτή την κρίση των θεσμών. Δηλαδή εάν ένας ανεξάρτητος αξιωματούχος κάνει τη δουλειά του ακόμα και με υπερβάλλοντα ζήλο, αν αυτό είναι που θέλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή αν θέλει πραγματικά να υπερασπιστεί αυτούς που ενοχλούνται από την κριτική. Αυτούς που ενοχλούνται από τη διαφάνεια. Είναι ξεκάθαρα τα θέματα. Είναι διαφάνεια και συσκότιση. Διαπλοκή και πόλεμος κατά της διαπλοκής. Μα υπάρχουν υπερβολές σε αυτόν τον πόλεμο κατά της διαπλοκής; Ενδεχομένως. Αλλά μεταξύ ενός μη διαπλεκόμενου και ενός διαπλεκόμενου, ο καθένας μας πρέπει να τοποθετηθεί. Μας ενοχλεί ο τρόπος που μιλά; Επαναλαμβάνω. Μεταξύ ενός «απρεπούς» μη διαπλεκόμενου και ενός διαπλεκόμενου ποιόν διαλέγουμε; Πρέπει να απαντήσει ο κάθε πολίτης και πρώτα και κύρια ο πρώτος πολίτης της χώρας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης πρέπει να τοποθετηθεί. Μεταξύ του διαπλεκόμενου και του μη διαπλεκόμενου έστω και αυθάδη, ποιόν επιλέγει; Τα λέω αυτά επειδή έχω εμπειρία. Είκοσι χρόνια, αυτά άκουγα στη βουλή. Τους άρεσε η «ομερτά», τους άρεσε η σιωπή και όταν κάποιος έλεγε την αλήθεια ή την μαρτυρούσε στους δημοσιογράφους, εθεωρείτο ότι έσπαζε την κλίκα. Την ομάδα. Εθεωρείτο το κακό παιδί που έλεγε ότι «ο αυτοκράτορας είναι γυμνός». Οφείλει σε αυτό να τοποθετηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Διότι δεν κατηγορείται ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης ότι έκλεψε. Δεν κατηγορείται ότι ενεπλάκη σε κάποιο σκάνδαλο διαφθοράς. Δεν κατηγορείται γιατί πήρε χρήματα από κάποιον και έκλεισε τα μάτια του. Κατηγορείται για απρεπή συμπεριφορά. Απρεπή συμπεριφορά είναι να λες την αλήθεια! Απρεπή συμπεριφορά είναι να τα βάζεις με το σύστημα! Είναι τις συμπεριφορές που θα κυνηγάμε ή την ουσία; Σε αυτό, πρέπει να τοποθετηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρέπει να βγει και να πει ξεκάθαρα ότι «εγώ θεσμούς που επιδιώκουν τη διαφάνεια τους υπερασπίζομαι». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υπέρ ή κατά της διαφάνειας;

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Τσάκωσαν» άνδρα στη Λευκωσία με πυροβόλο όπλο και σφαίρες και του πέρασαν χειροπέδες

Eurovision 2024: Οριστικά εκτός τελικού η Ολλανδία - Η ανακοίνωση και η πρώτη αντίδραση του τραγουδιστή - Βίντεο

Τα έσοδα και οι δαπάνες του κράτους το πρώτο τρίμηνο του 2024 - Πόσα ξόδεψε και πόσα έβαλε στα ταμεία

Με μια βαλίτσα στο χέρι οι Κύπριοι – Πού σπατάλησαν τα περισσότερα χρήματα και ποιοι οι κυριότεροι λόγοι ταξιδιών

Δικηγόροι Μοναχών: Τους καταβλήθηκαν οι μισθοί τους μετά από οδηγίες του Ησαΐα

«Πνίγεται» στη σκόνη η Κύπρος - Οι μετρήσεις σε κάθε πόλη και η περιοχή με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση



Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας για την υπόθεση του Εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου είδε χθες (10/05) το φως της δημοσιότητας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top