ΦΙΛΟΖΩΟΙ

Πυροβόλησαν προστατευόμενη τρουλλουρία στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας

Πυροβόλησαν προστατευόμενη τρουλλουρία στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου καταδικάζει τον παράνομο πυροβολισμό ή την παράνομη θανάτωση όλων των προστατευόμενων ειδών.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε με αφορμή τον εντοπισμό τρουλλουρίας, πυροβολημένης στην περιοχή του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι "δυστυχώς το ένα πόδι του προστατευόμενου και μη θηρεύσιμου αυτού πουλιού είχε αποκοπεί εντελώς και η επιβίωση του στην άγρια φύση ήταν πλέον αδύνατη".

Δυστυχώς το άγριο πτηνό έχει πάει για ευθανασία σε εγκεκριμένο κτηνίατρο, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δεν αποτελεί εξαίρεση και υπογραμμίζει για ακόμη μια φορά ότι η λαθροθηρία στην Κύπρο είναι ‘εκτός ελέγχου’, κάτι που και οι ίδιοι οι κυνηγοί καταγγέλλουν σε πρόσφατα δημοσιεύματα στις εφημερίδες.

Ο Σύνδεσμος κάνει έκκληση στις αρμόδιες αρχές όπως αναλάβουν ουσιαστική δράση για την πάταξη της παράνομης παγίδευσης και λαθροθηρίας, που έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι έχουν καθοριστεί πέντε Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για το είδος αυτό στην Κύπρο, με στόχο την προστασία του.

Η Τρουλλουρία είναι σχετικά μεγάλο (38-45 εκ), νυκτόβιο και εδαφόβιο, δηλαδή ζει, τρέφεται, αναπαράγεται και κρύβεται στο έδαφος και συνεπώς τα πόδια του είναι εξίσου σημαντικά όσο τα φτερά του για την επιβίωση του.

Είναι νυκτόβιο, παρυδάτιο είδος το οποίο όμως, σε αντίθεση με τα πιο πολλά παρυδάτια (Charadriiformes), απαντάται μακριά από υδροβιότοπους σε ανοικτές εκτάσεις, φυσικές και καλλιεργημένες (σιτηρά). Η Τρουλλουρία είναι μόνιμος κάτοικος της Κύπρου και τρέφεται κυρίως με έντομα και άλλα ασπόνδυλα.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top