ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ Symmetron M. Research: Ναι μεν ανεβαίνει ο Μαλάς αλλά είναι μακριά το Προεδρικό… ΠΙΝΑΚΕΣ

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ Symmetron M. Research: Ναι μεν ανεβαίνει ο Μαλάς αλλά είναι μακριά το Προεδρικό… ΠΙΝΑΚΕΣ

Τρεις μέρες παραμένουν μέχρι το χρονοδιάγραμμα (20/1) που έθεσε η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης για προβολή δημοσκοπήσεων όσον αφορά στις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιανουαρίου.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Μεγάλο, ως εκ τούτου, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι έσχατες δημοσκοπήσεις των έντυπων ή των τηλεοπτικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Στην εκπομπή «Alpha Politics» παρουσιάστηκε την Τετάρτη (17/1) δημοσκόπηση της εταιρείας Symmetron Market Research και περιείχε σημαντικά στατιστικά στοιχεία τόσο για την εκλογική διαδικασία όσο και για τη γενικότερη σκέψη των πολιτών.

Η δημοσκόπηση έγινε μεταξύ 11ης και 16ης Ιανουαρίου και το μέγεθος του δείγματος έφτασε στα 1.000 άτομα.

Όπως είχαμε προαναφέρει, ο Νίκος Αναστασιάδης φαίνεται να διατηρεί την κυριαρχία του σε σχέση με τους δύο υποψήφιους που τον «καταδιώκουν».

Συγκεκριμένα, ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υποψήφιος για επανεκλογή συγκεντρώνει ποσοστό 34,2% έναντι των υποψηφίων του και παρουσιάζει άνοδο 0,5% από την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Σταθερός παραμένει ο Νικόλας Παπαδόπουλος στο 22,6%, αλλά φαίνεται να «πέφτει» στην τρίτη θέση, καθώς ο Σταύρος Μαλάς παρουσιάζει άνοδο 3,5% και ποσοστό ύψους 23,1%. Από κει και έπειτα, ο Χρίστος Χρίστου ξεπερνά τον Γιώργο Λιλλήκα με ποσοστό 4,3%.

Αξιοσημείωτο είναι και το ότι η αποχή, η πρόθεση τέλος πάντων των απαντήσαντων να μην ψηφίσουν, παρουσιάζει πτώση. Μόλις το 5% δηλώνει ότι σίγουρα δεν θα πάει να ψηφίσει, ενώ ένα άλλο 5% απαντά «μάλλον όχι».

Η γνώμη των πολιτών για τη διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη παρουσιάζεται μοιρασμένη στη δημοσκόπηση της Symmetron Market Research, με το 47% να εκφράζεται θετικά και το 44% αρνητικά.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απόψεις των απαντησάντων αναφορικά με τη διαχείριση του Κυπριακού, την αξιοπιστία και την καταλληλότητα των υποψηφίων Προέδρων.

Στην ερώτηση «ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα το Κυπριακό», το 34% των απαντησάντων θεωρεί τον Νίκο Αναστασιάδη, το 18% τον Νικόλα Παπαδόπουλο και το 15% τον Σταύρο Μαλά.

Την ίδια ώρα, στην ερώτηση «ποιος υποψήφιος είναι περισσότερο αξιόπιστος», το 29% απαντά ότι είναι ο νυν Πρόεδρος, ενώ από 19% λαμβάνουν Νικόλας και Μαλάς.

Μεγάλη διαφορά παρουσιάζεται όσον αφορά την καταλληλότητα των υποψηφίων. Ο Νίκος Αναστασιάδης συγκεντρώνει 35%, ο κ. Παπαδόπουλος 19% και ο Σταύρος Μαλάς 17%.

Φυσικά, είναι κοινό μυστικό ότι οι πολίτες δεν ψηφίζουν πια με γνώμονα την καταλληλότητα αλλά κυρίως με κριτήριο τους άλλους υποψηφίους. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, η πολιτική στάση των ψηφοφόρων σχηματοποιείται με κομματικές κορώνες, καθώς οι μεν ψηφίζουν για να μην βγουν οι δε και όχι μελετώντας τις θέσεις των υποψηφίων.

Το ενδιαφέρον διατηρείται και στην πρόθεση ψήφου στον δεύτερο γύρο της 4ης Φεβρουαρίου. Ενώ Μαλάς και Παπαδόπουλος συγκεντρώνουν από 31% στον τελικό εναντίον του Νίκου Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δείχνει πτώση όταν απέναντί του έχει τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ.

Η επανεκλογή του Προέδρου θεωρείται από τους πολίτες σχεδόν σίγουρη, καθώς το 64% «δίνει» την προεδρία στον Νίκο Αναστασιάδη, το 12% στον εκλεκτό των «δυνάμεων της αλλαγής» και μόλις το 8% στον υποψήφιο της Αριστεράς.

Το σχόλιο του ThemaOnline:

Αδιαμφισβήτητα, η μεγάλη άνοδος του Σταύρου Μαλά είναι εκείνο που συζητείται στην πολιτική σκηνή αναφορικά με τη δημοσκόπηση της Symmetron Research. Μάλιστα, το 83% της συσπείρωσης του ΑΚΕΛ γύρω από τον υποψήφιο προβάλλεται σχεδόν ως νίκη από τους εκπροσώπους του κόμματος.

Όμως, αφενός οι δημοσκοπήσεις δεν εκλέγουν Πρόεδρο και αφετέρου τα ποσοστά παραμένουν πολύ χαμηλότερα από παλιότερες εκλογικές μάχες του ΑΚΕΛ. Ως εκ τούτου, είναι σοβαρή η πιθανότητα να μείνει εκτός δευτέρου γύρου ο υποψήφιος που υποστηρίζεται από το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Κύπρου.

Πέραν τούτου, ο Νικόλας Παπαδόπουλος διατηρεί τα ποσοστά του και παρά τη χαμηλή συσπείρωση των κομμάτων που τον υποστηρίζουν δείχνει ικανός να κερδίσει τον Σταύρο Μαλά και να δώσει τα ρέστα του εναντίον του Αναστασιάδη στον δεύτερο γύρο.

Οι απαντήσεις για τη διαχείριση του Κυπριακού και την καταλληλότητα των υποψηφίων Προέδρων επεξηγούνται συγκρίνοντας τες με προηγούμενες εκλογές. Σχεδόν πάντα οι πολίτες θεωρούν ικανότερο τον άνθρωπο που βρίσκεται στο πηδάλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας και σίγουρα όχι κάποιον που δεν έχει ξανακυβερνήσει.

Τέλος, το ότι το ποσοστό του Αναστασιάδη μειώνεται όταν απέναντι είναι ο Παπαδόπουλος σε σχέση με μια αναμέτρηση με τον Μαλά, δείχνει ότι οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων την εβδομάδα ανάμεσα στους δύο γύρους, μπορούν να δώσει ακόμα και τη νίκη στον υποψήφιο Πρόεδρο του «ενδιάμεσου χώρου».

Ακόμα, απεδείχθη ότι η υποβίβαση του πολιτικού λόγου, με τις καταγγελίες για εξαγορά, τα «λεφτά της μαμάς» και άλλα δεν επηρεάζουν τη σκέψη των ψηφοφόρων. Ο κύριος Λιλλήκας βουλιάζει, ο Νικόλας διατηρεί ποσοστά και ο Αναστασιάδης δεν φαίνεται να «βρίσκει» τη δυναμική που είχε το 2013. Το 95% δε της συσπείρωσης του ΑΚΕΛ τη δεύτερη Κυριακή του 2013 μοιάζει «όνειρο θερινής νυκτός»…

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το Ισραήλ πιθανόν θα προτείνει στη Χαμάς συμφωνία για την απελευθέρωση 20 ομήρων

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο



Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Η Κύπρος εισέρχεται και επίσημα πλέον στην προεκλογική εκστρατεία για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top