ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Ούτε σεντ αποζημίωση σε κουρεμένους

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Ούτε σεντ αποζημίωση σε κουρεμένους

Δεν αναμένει ζημιές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από τις τέσσερις αγωγές που έχουν κατατεθεί σε βάρος της και άλλων θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από καταθέτες, μετόχους, και ομολογιούχους κυπριακών τραπεζών. 

Στην ετήσια έκθεσή της για το 2017, όπως δημοσιεύεται από την εφημερίδα ‘Φιλελεύθερος’, η Ευρωπαϊκή Κεντρική αναφέρει ότι οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι έχουν υποστεί οικονομικές ζημίες λόγω πράξεων οι οποίες, κατά την άποψή τους, οδήγησαν στην αναδιάρθρωση των εν λόγω πιστωτικών ιδρυμάτων στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής στήριξης της Κύπρου. 

Το θέμα των αγωγών χρονολογείται από το 2013 και μετά τις αποφάσεις του Eurogroup για το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο. Όπως αναφερόταν στις αγωγές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στέρησαν από τους καταθέτες τα χρήματά τους και υπερέβησαν με σοβαρό τρόπο τα όρια της εξουσίας τους, προκαλώντας την πρόωρη ψήφιση ενός εργαλείου bail-in για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιώτες καταθέτες καθώς και μια κυπριακή διαφημιστική εταιρεία στράφηκαν το 2013 προς το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, κατά των επίμαχων διατάξεων του μνημονίου. Ζητούσαν την ακύρωση της πράξης του Eurogroup και αξίωναν αποζημίωση από την Κομισιόν και την ΕΚΤ που θα αντιστοιχούσε στην αξία των καταθέσεων που απώλεσαν.

Το 2014 το ίδιο Δικαστήριο είχε απορρίψει τις προσφυγές ακύρωσης της κοινής δήλωσης του Eurogroup με το σκεπτικό ότι η χρηματοοικονομική βοήθεια προς την Κύπρο προερχόταν από τον EMΣ, που όμως δεν αποτελεί θεσμικό όργανο της ΕΕ.

Στην πράξη, το Δικαστήριο αποφάσισε, πως ο κίνδυνος από το «μη κούρεμα» για το δημόσιο συμφέρον, θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος και παραθέτει το εξής σκεπτικό: «Η υπογραφή του επίμαχου μνημονίου κατανόησης ανταποκρίνεται σε σκοπό γενικού συμφέροντος που επιδιώκει η Ένωση, ήτοι στη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της.

Να αναφερθεί ότι, αγωγές εκκρεμούν και εντός Κύπρου.   

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να καταχωρηθεί στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο από τη νομική ομάδα του Γενικού Εισαγγελέα, αίτημα για παύση του Γενικού Ελεγκτή, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top