ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Αναζητείται δικαστής για την υπόθεση του τέως Υπαρχηγού -Ούτε η Μαρία Λοΐζου αναλαμβάνει

ΚΥΠΡΟΣ: Αναζητείται δικαστής για την υπόθεση του τέως Υπαρχηγού -Ούτε η Μαρία Λοΐζου αναλαμβάνει

Κωμωδία ή τραγωδία; Αυτές οι λέξεις έρχονται στο μυαλό οποιουδήποτε νοήμονος ανθρώπου παρακολουθεί τις εξελίξεις σε σχέση με την δίκη του τέως Υπαρχηγού Αστυνομίας, Ανδρέα Κυριάκου.

Του Φάνη Μακρίδη

Από τον Μάιο του 2017 που έγινε η καταχώρηση της υπόθεσης μέχρι και σήμερα, δηλαδή δυόμιση χρόνια μετά, η ουσία της υπόθεσης δεν έχει εκδικαστεί αφού ακόμη αποτελεί αντικείμενο εξέτασης η θέση της Γενικής Εισαγγελίας ότι δεν είναι απαραίτητο να αποκαλύψει στην ολότητά του του το πόρισμα της ποινικής έρευνας, στη βάση του οποίου κατηγορήθηκε ο πρώην αξιωματούχος της Αστυνομίας.

Την Πέμπτη (07/11) η Δικαστής Μαρία Λοΐζου αποφάσισε «πως η ακρόαση της ουσίας της υπόθεσης πρέπει να συνεχιστεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο με την προηγούμενη σύνθεσή του».

Στην ενδιάμεση απόφασή της η Δικαστής αναφέρει ως λόγο τις αποφάσεις που έλαβε ο συνάδελφός της σε σχέση με την γραμμή που ακολούθησε η Κατηγορούσα Αρχή για μη αποκάλυψη στην υπεράσπιση ολόκληρου του πορίσματος της ποινικής έρευνας, βάσει του οποίου κατηγορείται ο Ανδρέας Κυριάκου.

Αφού πρώτα -με 17 σημεία- τεκμηριώνει τη θέση της ότι «το Δικαστήριο με την προηγούμενη σύνθεση έθεσε τη σφραγίδα και το στίγμα στις μελλοντικές εξελίξεις, κατά τρόπο που συνιστά ανεπίτρεπτη δέσμευση του Δικαστηρίου με την παρούσα σύνθεση κατά την εκδίκαση της ουσίας της υπόθεσης», δίδει οδηγίες όπως τεθεί πάλι ενώπιον του Δικαστή Νικόλα Γεωργιάδη.

Εδώ να σημειωθεί πως ο τελευταίος σε μια από τις δικάσιμους του Απριλίου του 2019 ανέβαλε την έναρξη της εκδίκασης της ουσίας της υπόθεσης για τον περασμένο Σεπτέμβριο. Έτσι ο χειρισμός της ανατέθηκε σε νέο δικαστή και συγκεκριμένα στην κα Λοΐζου.

Τέσσερις αποφάσεις για αποκάλυψη ολόκληρου του πορίσματος ή όχι
Να σημειωθεί ότι ο Δικαστής, Νικόλας Γεωργιάδης, είχε λάβει τέσσερις συνολικά αποφάσεις για το θέμα της αποκάλυψης ή όχι των εγγράφων του πορίσματος της ποινικής έρευνας, βάσει του οποίου κατηγορήθηκε ο κ. Ανδρέας Κυριάκου. Θέση της Κατηγορούσας Αρχής, την οποία εντέλει αποδέχθηκε ο κ. Γεωργιάδης, ήταν ότι το πόρισμα είναι εμπιστευτικό, έχει απόρρητες πληροφορίες και ότι έχει παραδώσει στην υπεράσπιση το μέρος του πορίσματος που αφορά στην παρούσα υπόθεση και στον κατηγορούμενο.

Κάτι το οποίο δεν δέχεται, ασφαλώς, η υπεράσπιση του τέως Υπαρχηγού, αφού θεωρεί πως η έγκαιρη αποκάλυψη ολόκληρου του μαρτυρικού υλικού σε βάρος ενός κατηγορούμενου, είναι ένα από τα πιο ουσιώδη διαδικαστικά δικαιώματά του.

Οι κατηγορίες και το πόρισμα
Ο κ. Κυριάκου αντιμετωπίζει τρεις κατηγορίες, δύο εκ των οποίων αφορούν στα αδικήματα της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της διάδοσης/διαρροής διαβαθμισμένων πληροφοριών σε σχέση με το περιεχόμενο του φακέλου της Interpol Λευκωσίας και η τρίτη κατηγορία αφορά στο αδίκημα της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου σε σχέση με τη μελέτη με τίτλο «Η πρόληψη και αντιμετώπιση της διαφθοράς στην Αστυνομία Κύπρου».

Η δίωξή του αφορά το ζήτημα των διαρροών προς τα ΜΜΕ και συγκεκριμένα του φακέλου της Ιντερπόλ και της αστυνομικής έκθεσης για τη διαφθορά, που η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου απεκάλυψε στη Βουλή. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας στις 4 Μαΐου του 2017, «το μόνο πρόσωπο που θα μπορούσε να διενεργήσει τη διαρροή εμπιστευτικών και ευαίσθητων πληροφοριών από φάκελο της Iντερπόλ προς τα ΜΜΕ ήταν ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας Α. Κυριάκου».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το Ισραήλ πιθανόν θα προτείνει στη Χαμάς συμφωνία για την απελευθέρωση 20 ομήρων

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο



Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Η Κύπρος εισέρχεται και επίσημα πλέον στην προεκλογική εκστρατεία για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top