ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συναγερμός για επικίνδυνα κουνούπια στην Κύπρο - Τι ασθένειες μπορούν να μεταφέρουν

Συναγερμός για επικίνδυνα κουνούπια στην Κύπρο - Τι ασθένειες μπορούν να μεταφέρουν

Σε συναγερμό έχει θέσει ξανά τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας ο εντοπισμός των κουνουπιών Aedes aegypti και Aedes albopictus στις επαρχίες Λάρνακας και Λεμεσού, με τις δράσεις να εντατικοποιούνται

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο αναπληρωτής Προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών, Ηρόδοτος Ηροδότου ανέφερε ότι τα κουνούπια επανεμφανίστηκαν λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά την χειμερινή περίοδο.

«Υπήρξε ανάπτυξη και εκκόλαψη των κουνουπιών, λόγω των καιρικών συνθηκών, οι οποίες αυτή την εποχή καθίστανται ευνοϊκότερες για την εμφάνιση τους», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο Μάρτιος είναι ο μήνας που ξεκινά γενικά η εκκόλαψη των κουνουπιών.

Τι ασθένειες μεταφέρουν

Ερωτηθείς αν τα κουνούπια Aedes aegypti και Aedes albopictus είναι μολυσμένα και ποιες είναι οι ασθένειες μεταφέρουν, ο κ. Ηροδότου απάντησε ότι μέχρι στιγμής δεν είναι μολυσμένα αλλά κάτω από προϋποθέσεις μπορούν να μεταφέρουν συγκεκριμένες ασθένειες.

«Τα κουνούπια Aedes aegypti και Aedes albopictus μπορούν να μεταφέρουν δάγκειο πυρετό και κίτρινο πυρετό, κάτω από προϋποθέσεις. Δηλαδή πρέπει να υπάρχουν αυτές οι ασθένειες στην Κύπρο για να μπορούν να μεταδοθούν μέσω του κουνουπιού στον άνθρωπο, που μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιαστεί ευτυχώς», ανέφερε ο κ . Ηροδότου, εξηγώντας ότι ακόμα και το κοινό κουνούπι (culex pipiens), κάτω από ορισμένες συνθήκες, μπορεί να μεταδώσει τον ιό του Δυτικού Νείλου, δηλαδή να τσιμπήσει μολυσμένο πουλερικό ή αποδημητικό πουλί και ακολούθως να μεταδώσει το ιό στον άνθρωπο.

Οι δράσεις των Αρχών - Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευθείτε

Σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, έχει καταρτιστεί σχέδιο δράσης για τη μείωση των εστιών ανάπτυξης των κουνουπιών το οποίο περιλαμβάνει από πόρτα σε πόρτα ενημέρωση του κοινού, οριοθέτηση (τοποθετήθηκαν παγίδες) και παρακολούθηση σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, ακμαιοκτονίες (ψεκασμούς με εντομοκτόνα) και προνυμφοκτονίες (ψεκασμούς στα στάσιμα νερά) σε υποστατικά τόσο του δημοσίου όσο και σε ιδιωτικούς χώρους καθώς και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων.

Επιπλέον καταρτίστηκε σχέδιο παρακολούθησης, με την τοποθέτηση παγίδων και έλεγχο στα λιμάνια και αεροδρόμια ενώ υπήρξαν και συναντήσεις με διευθύνσεις αεροδρομίων, λιμανιών και μαρίνων, όπου εκπαιδεύτηκε το προσωπικό.

«Οφείλουμε ως Υγειονομικές Υπηρεσίες να λαμβάνουμε μέτρα, ώστε οι αριθμοί να κρατιούνται σε χαμηλούς αριθμούς», σημείωσε ο κ. Ηροδότου.

Όπως επεσήμανε ο κ. Ηροδότου, απαραίτητη είναι και η βοήθεια όλων των κατοίκων στις περιοχές όπου βρίσκονται τα κουνούπια, ώστε να περιοριστούν οι πιθανές εστίες εκκόλαψης κουνουπιών τόσο εντός των οικιών όσο και όλων των άλλων ιδιόκτητων χώρων.

Σημειώνεται ότι οι εστίες εκκόλαψης του είδους (μικρές τεχνητές συλλογές νερού), βρίσκονται κυρίως εντός των ιδιόκτητων κατοικιών ή άλλων επαγγελματικών χώρων.

Οι σημαντικότερες από αυτές είναι οι ακόλουθες: Πήλινα δοχεία, δοχεία συλλογής νερού, ανοικτές δεξαμενές, σιντριβάνια, κονσερβοκούτια και άλλα τενεκεδάκια γεμάτα με βρόχινο νερό, ανθοδοχεία, σπασμένα μπουκάλια, εγκαταλελειμμένα (μεταχειρισμένα) ελαστικά οχημάτων, βουλωμένες υδρορροές, κουφάλες δέντρων και κάθε άλλο τεχνητό υλικό/αντικείμενο που μπορεί να συγκρατήσει μικρή ποσότητα (2-3cm.) νερού.

«Απευθυνθήκαμε τόσο στους δήμους όσο και στις κοινότητες για να προβούν σε καθαριότητες των χώρων που μπορεί να πετάει αντικείμενα ο κόσμος ενώ μιλήσαμε και με το Τμήμα περιβάλλοντος για να περισυλλέγει τα ελαστικά οχημάτων σε τακτικά διαστήματα», σημείωσε καταληκτικά ο κ. Ηροδότου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top