ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα άνοδος επιτοκίων – Αυτός είναι ο λόγος των συνεχόμενων αυξήσεων – Η πρόβλεψη για το 2024 και το δίλημμα για τα νέα ζευγάρια

Νέα άνοδος επιτοκίων – Αυτός είναι ο λόγος των συνεχόμενων αυξήσεων – Η πρόβλεψη για το 2024 και το δίλημμα για τα νέα ζευγάρια

Για τη νέα αύξηση επιτοκίων και την πορεία των αυξήσεων μίλησε στο ThemaOnline ο Οικονομολόγος, Γιάννης Τελώνης.

«Το επιτόκιο της ΕΚΤ είναι το σημείο αναφοράς και η κάθε τράπεζα το αναδιαμορφώνει ανάλογα με το δικό της περιβάλλον με βάση το επιτόκιο της Κεντρικής, υπάρχει μία μικρή απόκλιση ίσως 10-15 μονάδες βάσης», είπε συγκεκριμένα.

«Ήδη στην Αμερική μιλούν για 5-5,5% τελικό επιτόκιο. Συζητούσαν για κάτω από 5% πριν από 15 μέρες ενώ τώρα μιλούν για 5,5% ίσως και 6%. Άρα η Ευρώπη ίσως χρειαστεί να πάει στο 4,5%. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 3,5% και περιμένουμε περίπου 1-1,5% πιθανές αυξήσεις ως το καλοκαίρι. Το θέμα δεν είναι μέχρι που έφτασε αλλά μέχρι πού θα φτάσει», πρόσθεσε.

Όσο αφορά την πορεία αυτών των αυξήσεων, ο κύριος Τελώνης τόνισε ότι «αν δεν δούμε σημαντική αποκλιμάκωση ή κορύφωση του πληθωρισμού, πιθανών η ΕΚΤ να αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια. Φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή οικονομία αντέχει στις πιέσεις. Δεν έπεσε σε ύφεση, ούτε βρέθηκε απότομη πτώση της ζήτησης , πράγματα τα οποία είναι οι πρώτες ενδείξεις που βλέπεις ότι άρχισαν να πιάνουν τόπο οι αυξήσεις γι’ αυτό και η ΕΚΤ αισθάνεται ότι έχει περιθώριο να κάνει αυξήσεις»

«Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι αρκετά ψηλός. Όμως επειδή υπάρχει και το πολύ καλό οικονομικό περιβάλλον, και βλέπουμε ότι δεν έπεσε σε ύφεση η Ευρώπη όπως προέβλεπαν πολλοί γι’ αυτό και η ΕΚΤ αισθάνεται ότι έχει χώρο να κάνει αυτές τις αυξήσεις», εξήγησε.

«Αυτό που πρέπει να ευχόμαστε είναι να υπάρξει και σύντομη αποκλιμάκωση, δηλαδή να μην κρατήσουν ως το τέλος του χρόνου τα επιτόκια τόσο ψηλά. Πάντα «οι άλλες αυξήσεις» είναι μέσα στα χαρτιά. Θεωρώ όμως ότι όταν τελειώσουν με αυτές τις αυξήσεις τώρα,  θα είναι απομακρυσμένο αυτό το σενάριο εκτός αν έχουμε κάποιο επεισόδιο στην Ουκρανία είτε κάποια δυσάρεστη άλλη εξέλιξη», είπε μεταξύ άλλων.

Αποκλιμάκωση πληθωρισμού

«Κανονικά πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού μέσα στα επόμενα δύο τρίμηνα. Μέχρι τις αρχές του 2024 θα πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε μειώσεις κανονικά, αν όλα μείνουν όπως είναι σήμερα. Ο σκοπός αυτών των αυξήσεων είναι να περιορίσουν τη ζήτηση», σημείωσε ο κύριος Τελώνης.

Όσο αφορά τον κόσμο που έχει για χρόνια ένα στεγαστικό δάνειο και δυσκολεύεται, ο κύριος Τελώνης μίλησε για εναλλακτικές λύσεις.

«Είτε μπορεί να έρθει η ίδια η τράπεζα να προσφέρει σε αυτά τα άτομα ένα σταθερό επιτόκιο για τα επόμενα 3 χρόνια, το οποίο μπορεί να μην ενδείκνυται αυτή τη στιγμή να κλειδώσεις ένα ψηλό επιτόκιο και μετά να αρχίσουν να πέφτουν και να μην μπορείς να φύγεις, είτε η τράπεζα να προτείνει να πάρει παράταση η περίοδος αποπληρωμής από 25 χρόνια για παράδειγμα σε 28 και να κρατηθεί η δόση η ίδια. Υπάρχουν εναλλακτικά δεδομένου ότι θεωρούμε αυτή τη κατάσταση προσωρινή», ανέφερε συγκεκριμένα.

Νέα ζευγάρια

«Μέσα στις Προεκλογικές δεσμεύσεις της νέας Κυβέρνησης ήταν και να κοιταχτεί το θέμα στήριξης των νέων ζευγαριών όσο αφορά τα δάνεια για ένα νέο ξεκίνημα και θα πρέπει να αναμένουμε σύντομα απαντήσεις. Είτε για το σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης είτε για επιχορήγηση επιτοκίου», εξήγησε.

Καταληκτικά, ο Οικονομολόγος Γιάννης Τελώνης επισήμανε ότι αν δεν έχουμε κάποια μεγάλη δυσάρεστη εξέλιξη που να αλλάζει τα δεδομένα, θα ακολουθήσουμε ό,τι κάνει και η Αμερική.

«Η Αμερικάνικη οικονομία είναι το 90%. Ό,τι κάνουν ακολουθούμε εμείς», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Στο Απολλώνειο Νοσοκομείο μετά από αδιαθεσία ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός

Aύξηση επιδόματος τέκνου: «Θετικό βήμα αλλά απαιτείται ολοκληρωμένη πολιτική», λένε Βουλευτές

ΗΠΑ: Τρομακτικό βίντεο με αστυνομικό να πυροβολεί ακινητοποιημένο αυτοκίνητο με δύο άτομα μέσα

Διέταξε έρευνα η Αστυνομία εναντίον Γερμανού για πώληση Ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα - Όσα ισχυρίζεται ο δικηγόρος του

Στα χέρια της αστυνομίας 25χρονος για φωτιά στην Επ. Λάρνακας - Καταζητείται δεύτερος

Απαγόρευση κινητών: Πώς θα εφαρμοστεί και ποιες είναι οι ποινές - Όσα δήλωσε η Υπουργός Παιδείας στο «Τ»Στο Απολλώνειο Νοσοκομείο μετά από αδιαθεσία ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός

Στο Απολλώνειο Νοσοκομείο μετά από αδιαθεσία ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός

Αδιαθεσία ένιωσε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο Απολλώνειο Νοσοκομείο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top