ΕΛΛΑΔΑ

ΣΚΟΠΙΑΝΟ: Και το όνομα αυτής..."Severna Makedonja"

ΣΚΟΠΙΑΝΟ: Και το όνομα αυτής..."Severna Makedonja"

Αθήνα και Σκόπια συγκλίνουν τα τελευταία στο όνομα "Severna Makedonja", ενιαίο και αμετάφραστο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που μετέδωσε ο Βασίολης Σκουρής στο Ραδιόφωνο 24/7.

Στα ελληνικά, "Severna Makedonja" σημαίνει Βόρεια Μακεδονία.

Ωστόσο, βασικό ζητούμενο παραμένει να συνεκτιμήσει τα δεδομένα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ώστε να καταλήξει εάν μπορεί να περάσει την συμφωνία στη χώρα του.

Τα κλιμάκια που έχουν αναλάβει την επεξεργασία σε νομικό επίπεδο, δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε τελικό κείμενο, καθώς υπάρχουν αγκύλες με σημεία στα οποία πρέπει να συμφωνήσουν οι δύο πρωθυπουργοί, όπως είναι το ευαίσθητο ζήτημα της εφαρμογής erga omnes και η συνταγματική αναθεώρηση.

Στην Αθήνα θεωρούν πιθανότερο να υπάρξει απαντητικό τηλεφώνημα από τον Ζάεφ σήμερα, χωρίς να αποκλείεται να συμβεί αυτό και αύριο.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η γλώσσα που ομιλούν οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα αποκαλείται "μακεδονική", θυμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει σε αυτό τόν όρο από το 1977, με πρωθυπουργό τότε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, με την διευκρίνιηση ότι πρόκειται πάντως για σλαβική γλώσσα.

Η υποκοότητα θα αναφέρεται ως "Βόρεια Μακεδονία", ενώ στην εθνότητα καταγράφεται "μακεδονικό έθνος".

Η συμφωνία αυτή χαρακτηρίζεται ως "πολύ δύσκολη" για τα Σκόπια, αφού η συνταγματική αναθεώρηση δεν θα περιοριστει στο θέμα του ονόματος, αλλά θα καλύψει και το ζήτημα του αλυτρωτισμού.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι θα υπάρξει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα από τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ η ελληνική πλευρά και παράγοντες της διεθνούς κοινότητας εκτιμούν ότι ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκεόργκε Ιβανόφ δεν μπορεί να ανακόψει τις εξελίξεις, παρά μόνο να τις επιβραδύνει.

news247.gr

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Τραυματισμός 29χρονου: Καταζητείται ο 33χρονος συγκάτοικος του - Τον μαχαίρωσε έπειτα από λογομαχία

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Δίκη για το Μάτι: Φυλάκιση από 111 έως 3 έτη στους 6 ενόχους - Εξαγοράσιμη η ποινή, αφέθηκαν ελεύθεροι

Εκλογές 2024: Αυτή είναι η κοινότητα με τους λιγότερους εκλογείς



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top