ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ο κόσμος εξάλλου από εμάς περιμένει έργα και όχι λόγια» - Ανέλαβε ο υπουργός Άμυνας

«Ο κόσμος εξάλλου από εμάς περιμένει έργα και όχι λόγια» - Ανέλαβε ο υπουργός Άμυνας

Ο κόσμος περιμένει έργα και όχι λόγια ανέφερε σήμερα παραλαμβάνοντας το Υπουργείο Άμυνας ο νέος Υπουργός Σάββας Αγγελίδης.

Η τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Χρίστου Μαληκκίδη, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Ηλία Λεοντάρη, στελεχών της Εθνικής Φρουράς και πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου.

«Με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που το συνοδεύει, αναλαμβάνω σήμερα το πηδάλιο του Υπουργείου Άμυνας. Ενός Υπουργείου ζωτικής σημασίας, καθώς έχει ως κύρια αποστολή του την ασφάλεια του νησιού μας και την υπεράσπιση της Δημοκρατίας» τόνισε κατά την ομιλία του ο Σάββας Αγγελίδης, υποδεικνύοντας ότι η Άμυνα ταυτίζεται με την κυριαρχία του κράτους.

Ο νέος Υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει το άπαν των δυνάμεών του έτσι ώστε να ενημερωθεί το συντομότερο και να αποκτήσει πλήρη εικόνα των υποχρεώσεων και των αναγκών του Υπουργείου και της Εθνικής Φρουράς, ενώ απευθυνόμενος προς το προσωπικό του Υπουργείο και τα μέλη της ΕΦ του είπε ότι στην όλη προσπάθεια δεν περισσεύει κανένας και ζήτησε από τον κάθε ένα ξεχωριστά, να εργαστούν με αφοσίωση, υπευθυνότητα και ανιδιοτέλεια.

«Χρειάζεται από όλους μας σκληρή δουλειά, χωρίς μεγαλοστομίες και πομπώδεις διακηρύξεις. Ο κόσμος εξάλλου από εμάς περιμένει έργα και όχι λόγια» είπε σχετικά.

Απευθυνόμενος προς τον απερχόμενο Υπουργό Χριστόφορο Φωκαΐδη ο Σάββας Αγγελίδης είπε ότι με το έργο του αυτά τα τέσσερα χρόνια ανέβασε τον πήχη ψηλά. «Παρακολουθούσα το έργο σου ως πολίτης της Δημοκρατίας και μου έχει προκύψει αβίαστα το συμπέρασμα ότι με τη σοβαρότητα, το ήθος και τη φιλοπονία που σε διακρίνει ηγήθηκες τα τελευταία τέσσερα χρόνια της μεγαλύτερης αναδιοργάνωσης στην ιστορία των ενόπλων δυνάμεων της πατρίδας μας, οδηγώντας την Εθνική Φρουρά σε μια ριζοσπαστική πορεία μεταρρύθμισης και αναβάθμισης» είπε στον Χριστόφορο Φωκαΐδη και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι πάντα θα δηλώνεις παρών σε οποιοδήποτε κάλεσμα για να προσφέρει και να ενισχύει με τις εμπειρίες και τις γνώσεις του.

Από την πλευρά του ο απερχόμενος Υπουργός Χριστόφορος Φωκαΐδης είπε ότι κατά τα 4 χρόνια παρουσίας του στην ηγεσίας του Υπουργείου έπραξε απλώς, αυτό που θεωρούσε καθήκον και αυτό που του επέβαλλε η συνείδησή του, προκειμένου να υλοποιήσει το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου, παραμένοντας πάντοτε πιστός σε αρχές.

«Σε μια δύσκολη συγκυρία τότε, με τον αιφνίδιο χαμό του αείμνηστου Τάσου Μητσόπουλου, με μια εντεινόμενη φθοροποιό σύγκρουση στα ανώτατα δώματα της στρατιωτικής ιεραρχίας, με μια σειρά χρονιζόντων προβλημάτων που ταλάνιζαν το προσωπικό, με μια καλπάζουσα φυγοστρατία και όλα αυτά σε μια περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, που συνέτεινε στο πλήρες πάγωμα των εξοπλισμών» όπως υπενθύμισε.

Ο κ. Φωκαΐδης σημείωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και το προσωπικό του Υπουργείου και της ΕΦ εργάστηκαν σκληρά για να αντιμετωπίσουν τα συσσωρευμένα προβλήματα πολλών ετών, για να δώσουν λύσεις, πριν και πάνω απ’ όλα, μέσα από Κανονισμούς που εγκρίθηκαν από τη Βουλή, στα προβλήματα, του προσωπικού, αξιωματικών, υπαξιωματικών, ΕΠΥ, εθελοντριών αλλά και του πολιτικού προσωπικού.


«Για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια ανασύνταξη δυνάμεων μέσα από σειρά μεταρρυθμίσεων. Για να κάνουμε πράξη, αυτό που φάνταζε για πολλούς ακατόρθωτο» τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι μειώθηκε η στρατιωτική θητεία, αυξάνοντας τη δύναμη της ΕΦ και αναβαθμίζοντας σημαντικά το αξιόμαχο μέσα από την πρόσληψη και πλήρη ενσωμάτωση 3000 και πλέον ΣΥΟΠ, ανδρών και γυναικών.

Επεσήμανε ότι με αδιάβλητες αξιοκρατικές διαδικασίες, προσλήφθηκαν χιλιάδες νέοι χωρίς να ακουστεί ή να γραφτεί η παραμικρή κριτική.

«Εργαστήκαμε για την ενίσχυση ενός περιβάλλοντος ισονομίας, δικαίου, ανύψωσης του φρονήματος, για ένα νέο ήθος, που έχει ανάγκη η ΕΦ, που έχει ανάγκη η χώρα» πρόσθεσε ενώ έκανε αναφορά και στην αναβάθμιση της ΕΦ και με σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα, «αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά» όπως είπε.

«Τα πιο σημαντικά δεν έχουν ανακοινωθεί, έχουν ενισχύσει όμως καθοριστικά μετά από πολλά χρόνια, τη δυνατότητα αποτροπής» σημείωσε, αναφέροντας ενδεικτικά ότι το 2017 ήταν το έτος με το υψηλότερο ποσοστό αμυντικών δαπανών επί του ΑΕΠ (με 1.92%) από το 2005 αλλά και το έτος με την καλύτερη επίδοση στην ιστορία του Υπουργείου σε ότι αφορά το ποσοστό υλοποίησης του Προϋπολογισμού, με 103% (λαμβάνοντας υπόψη και το Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό που εγκρίθηκε).

Ο Χριστόφορος Φωκαΐδης αναφέρθηκε και στην ανάπτυξη της αμυντικής διπλωματίας προωθώντας στην πράξη το ρόλο της Κύπρου ως πυλώνα σταθερότητας και συνεισφορέα ασφάλειας, με σειρά συμφωνιών που πρώτη φορά υπογράφηκαν με όλες τις γειτονικές, με πολλές ευρωπαϊκές και άλλες χώρες.

Σημείωσε επίσης πως πολλές καινοτόμες πολιτικές υλοποιήθηκαν επίσης για τους εθνοφρουρούς, αναφέροντας ενδεικτικά τα μέτρα για αλλαγή του ωραρίου προσέλευσης στα στρατόπεδα και το σύστημα δωρεάν διακίνησης με λεωφορεία.
Μάλιστα με μεγάλη ικανοποίηση και ανακούφιση ανακοίνωσε ο κ. Φωκαΐδης ότι από το 2015 που εφαρμόστηκαν αυτά τα μέτρα, δεν σημειώθηκε θανατηφόρο οδικό δυστύχημα στην ΕΦ.

«Είναι πολλές οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν και άλλες που δρομολογήθηκαν, αγαπητέ Υπουργέ, όπως η ανάθεση της τροφοδοσίας σε ιδιώτες, η ανάθεση διεκπεραίωσης στρατολογικών θεμάτων στα ΚΕΠ» ανέφερε παραδίδοντας τη σκυτάλη στον νέο Υπουργό ο Χριστόφορος Φωκαΐδης αξιολογώντας ως την πλέον σημαντική μεταρρύθμιση τη συστέγαση και συλλειτουργία Υπουργείου και ΓΕΕΦ σε ένα ενιαίο κτήριο και την ολοκλήρωση της διοικητικής μεταρρύθμισης, μεταξύ άλλων με την πρόσληψη και νέου δημοσιοϋπαλληλικού προσωπικού, όπως προβλέπεται στους φετινούς προϋπολογισμούς.

«Παραδίδω σήμερα τη σκυτάλη, είμαι βέβαιος, σε ένα άξιο διάδοχο, με γνώσεις, επιστημονική κατάρτιση και επαγγελματική εμπειρία, αλλά και πολλή όρεξη για δουλειά» είπε καταλήγοντας ο Χριστόφορος Φωκαΐδης διαβεβαιώνοντας ότι θα παρακολουθεί την εξέλιξη του Υπουργείου, της Εθνικής Φρουράς, και θα χαίρεται για κάθε νέα επιτυχία και κάθε νέο έργο που υλοποιείται.

Μιλώντας εκ μέρους όλου του προσωπικού, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Χρίστος Μαληκκίδης, αποχαιρετώντας τον απερχόμενο Υπουργό κ. Φωκαΐδη ανέφερε ότι αφήνει ανεξίτηλο το πολιτικό του αποτύπωμα στο Υπουργείο Άμυνας και στην κυπριακή κοινωνία.

«Εμείς οι στενοί σας συνεργάτες, σας ευχαριστούμε για όσα μας εμπνεύσατε και για όσα μας μάθατε. Σας ευχαριστούμε γιατί μας εμπιστευτήκατε και μας δώσατε την ευκαιρία να είμαστε μέρος του οράματος σας και της καρποφόρας δουλειάς που γινόταν για μία τετραετία τώρα στο Υπουργείο Άμυνας. Σας ευχαριστούμε για τη στήριξη και το χαμόγελο σας» του είπε, ενώ καλωσορίζοντας τον νέο Υπουργό τον διαβεβαίωσε ότι το πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό του Υπουργείου, η ηγεσία της ΕΦ, οι Αξιωματικοί και οι Υπαξιωματικοί θα συμπαραταχθούν μαζί του, και με αφοσίωση, ζήλο και σκληρή δουλειά θα στηρίζουν καθημερινά την πολιτική και το έργο του όπως έπραξαν και με τον προκάτοχό του.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top