Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Νέο σχέδιο για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών

ΚΥΠΡΟΣ: Νέο σχέδιο για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών

Την ελπίδα ότι η αγορά ηλεκτρισμού θα καταστεί ένα νέο πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κύπρο, εξέφρασε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, απευθύνοντας κάλεσμα στους επενδυτές «να μελετήσουν σοβαρά τις ευκαιρίες που παρέχει ο κλάδος».

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια των εκθέσεων Εξοικονόμησης Ενέργειας «SAVENERGY 2018” Τεχνολογιών Νερού και Περιβάλλοντος «ENVIROTEC 2018», Δόμησης και Ανακαίνισης «CONSTRUCTIONS 2018» και Συστημάτων Ασφαλείας «ELECTRO.NET 2019», ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως το Υπουργείο σε συνεργασία με τη ΡΑΕΚ και τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς προωθεί τις διαδικασίες για τη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν τον ουσιαστικό ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρισμού.

Σημειώνεται ότι με βάση δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, που έχει ήδη δημοσιεύσει η ΡΑΕΚ, η αγορά ηλεκτρισμού της Κύπρου φιλελευθεροποιείται την 1η Ιουλίου 2019.

«Πρωταρχικός στόχος της ανταγωνιστικής αγοράς, δεν είναι άλλος από τη μείωση των τιμών ηλεκτρισμού», διαβεβαίωσε ο Υπουργός Ενέργειας και συμπλήρωσε: « Γι’ αυτό το λόγο προωθούμε διαδικασίες για απλοποίηση και επίσπευση της αδειοδότησης νέων έργων, καθώς και τρόπους ώστε η χρηματοδότησή τους να καταστεί πιο εύκολη».

«Ευελπιστούμε ότι η αγορά ηλεκτρισμού θα καταστεί νέο πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και καλούμε τους επενδυτές να μελετήσουν σοβαρά τις ευκαιρίες που παρέχει ο κλάδος αυτός», τόνισε.

Νέο σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης οικιών €8 εκατ

Παράλληλα, ο κ. Λακκοτρύπης ανακοίνωσε τη δεύτερη πρόσκληση υποβολής αιτήσεων του σχεδίου εξοικονομώ - αναβαθμίζω στις κατοικίες με συνολικό προϋπολογισμό €8 εκατομμυρίων.

Όπως είπε, στα πλαίσια του σχεδίου αναμένεται να παραχωρηθεί χορηγία για επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε τουλάχιστον 800 υφιστάμενες κατοικίες. «Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο αγκαλιάστηκε από όλους τους συμπολίτες μας, αφού είχαν υποβληθεί πέραν των 1.100 αιτήσεων», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Ενέργειας είπε επίσης ότι το Υπουργείο έχει εξασφαλίσει κονδύλια από εθνικούς πόρους για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών που βρίσκονται εντός των βρετανικών βάσεων, με το σχέδιο να αναμένεται να ανακοινωθεί εντός Απριλίου.

Ο Υπουργός Ενέργειας είπε ακόμη ότι εντός του 2018 αναμένεται να προκηρυχθούν με πόρους του ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΑΠΕ – ΕΞΕ) δύο νέα σχέδια χορηγιών, τα οποία θα αφορούν σε θερμομόνωση οροφής υφιστάμενων κατοικιών και στη διενέργεια ενεργειακών ελέγχων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι στα τέλη του 2016 η συνολική συνεισφορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας, ανήλθε στο 9,3% ξεπερνώντας τον ενδεικτικό στόχο που καθορίζεται στην ευρωπαϊκή οδηγία για συνεισφορά 7,45% των ΑΠΕ την περίοδο 2015 – 2016.

Εξάλλου, μετά το πρόγραμμα συμψηφισμού μετρήσεων (net metering), που επιτρέπει τον συμψηφισμό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ για ίδια κατανάλωση, o κ. Λακκοτρύπης είπε το Υπουργείο ότι σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές ετοιμάζει νέο καθεστώς στήριξης στο οποίο θα περιλαμβάνεται μια νέα κατηγορία, αυτή του συμψηφισμού λογαριασμών, το λεγόμενο net billing, το οποίο, είπε, θα αποτελεί ελκυστική επιλογή για τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές για κάλυψη μέρους ή και όλων των αναγκών τους σε ηλεκτρική ενέργεια.

Σύμφωνα με την ο κ. Λακκοτρύπη, σε λειτουργία βρίσκεται επίσης έως την 16 Απριλίου του τρέχοντος το σχέδιο παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ με τελική κατάληξη των έργων στην τελική κατάληξη την ένταξη των έργων στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού. Στα πλαίσια του εν λόγω σχεδίου δύναται να εγκατασταθούν συστήματα ΑΠΕ συνολικής δυναμικότητας 212,5 MW.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, Χρίστος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η έκθεση Save Energy όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας της ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού καθιερώθηκε ως το σημαντικότερο εμπορικό γεγονός στην Κύπρο σε θέματα προώθησης και προβολής προϊόντων και υπηρεσιών παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας.

Η μεγάλη επιτυχία της έκθεσης μας δίνει το κίνητρο να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον κλάδο των ΑΠΕ και της ΕΞΕ, είπε.

«Η ΟΕΒ εκτιμά ότι κλάδοι αυτοί στηρίζουν την κυπριακή οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και για τον σκοπό αυτό έχουμε συστήσει ειδικό τμήμα για να βοηθά ουσιαστικά και πρακτικά τον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου», είπε.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην σημασία του Σχεδίου «Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω στις κατοικίες», για το οποίο ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ενημερώνεται στα πλαίσια της Έκθεσης από λειτουργούς του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μάστιγα» το λαθρεμπόριο από τα κατεχόμενα - Μόνο έξι περιπτώσεις σε μια βδομάδα - «Δεν ελέγχονται όλοι οι διερχόμενοι…»

ΥΠΟΙΚ: Σε διαβούλευση νομοσχέδιο για ελάχιστο φόρο 15% στις πολυεθνικές

Θάνατος 29χρονου στη Λεμεσό: Αυτά είναι τα ευρήματα της νεκροτομής

Τα νέα ονόματα με τα οποία «βαπτίστηκαν» οι κακοκαιρίες στην Κύπρο – Έτσι επιλέγονται

Πτώμα στη Λεμεσό: Ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις στο σημείο – Μυστήριο η ταυτότητα της σορού – Εν αναμονή για την νεκροτομή

Βάζουν κάμερες τροχαίας σε δύο σημεία στη Λάρνακα - Πού θα τοποθετηθούνΠτΔ για συντάξεις: «Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται»

ΠτΔ για συντάξεις: «Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται»

Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται ήταν η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, σε σχέση με το θέμα των συντάξεων που ήγειραν πολιτικά κόμματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top