ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συγκλονιστική έκκληση Αστυνομίας: 'Μακάρι να μπορούσαμε να προβλέψουμε...' - VIDEO

Συγκλονιστική έκκληση Αστυνομίας: 'Μακάρι να μπορούσαμε να προβλέψουμε...' - VIDEO

«Μακάρι ως Αστυνομία να μπορούσαμε να προβλέψουμε ποια κροτίδα θα αλλάξει τη δική σου ζωή…. και να το αποτρέψουμε. Δυστυχώς όμως αυτό είναι ακατόρθωτο. Σε συμβουλεύουμε λοιπόν να έχεις κατά νου ότι  παίζοντας με τις κροτίδες, είναι σαν να παίζεις με τον ίδιο το θάνατο», αναφέρει η Αστυνομία Κύπρου. 

Η Αστυνομία βρίσκεται επί ποδός και εντατικοποιεί τους ελέγχους της για πρόληψη και πάταξη του φαινομένου της χρήσης κροτίδων με στόχο να προλάβει και να αποτρέψει ατυχήματα από κροτίδες και άλλα επικίνδυνα εκρηκτικά αντικείμενα κατά τις γιορτές του Πάσχα.

Ως εκ τούτου, τις ημέρες αυτές τα μέλη της Αστυνομίας συνεχίζουν τις προσπάθειες για σκοπούς πρόληψης, συμβουλής και προστασίας.
 Οι προσπάθειες επικεντρώνονται κυρίως στον εντοπισμό και σύλληψη των προσώπων εκείνων που παράνομα εισάγουν, κατέχουν, πωλούν, κατασκευάζουν ή χρησιμοποιούν κροτίδες ή οτιδήποτε άλλο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή κροτίδων.

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι διαλέξεις και συζητήσεις στους νέους σε συνεργασία με τους τοπικούς, εκκλησιαστικούς και άλλους φορείς, σε στρατόπεδα, Κέντρα Νεότητας και γενικά σε χώρους, όπου συχνάζει η νεολαία, με σκοπό την ενημέρωση και διαφώτισή τους για τις τραγικές συνέπειες που προκαλούνται από την κατασκευή και χρήση κροτίδων. 

Παράλληλα, προσεγγίζονται οι ιδιοκτήτες περιπτέρων και άτομα που διατηρούν υποστατικά πώλησης κυνηγετικών ειδών και άλλων εύφλεκτων και ευαίσθητων υλικών ή οποιονδήποτε άλλων ουσιών ή αντικειμένων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή κροτίδων και τους επισημαίνεται η ποινική ευθύνη που φέρουν, σύμφωνα με τη Νομοθεσία.

Οι νεαροί συμβουλεύονται να αποφύγουν την κατασκευή και χρήση κροτίδων και να μείνουν μακριά από τέτοια υλικά γιατί εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι για τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα, αφού μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα  μπορεί να συμβεί ένα ατύχημα με κροτίδες που θα αλλάξει η ζωή τους τόσο τραγικά και απρόβλεπτα με ανεπανόρθωτες συνέπειες.

Δυστυχώς, έχουμε πολλά παραδείγματα από το παρελθόν, όπου νεαροί, ιδιαίτερα ανήλικοι, υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα, ακρωτηριασμούς, ακόμη και έχασαν τη ζωή τους από τη χρήση κροτίδων και πυροτεχνημάτων. 

Ως εκ τούτου, ως Αστυνομία απευθύνουμε έκκληση προς όλους και κυρίως το νεαρόκοσμο και ζητούμε τη συνδρομή των πολιτών με στόχο ένα αναίμακτο Πάσχα, 2018, απαλλαγμένο από δυσάρεστα γεγονότα. 

Χρήσιμες συμβουλές και μέτρα για την προστασία της περιουσίας πολιτών

Λόγω της εορταστικής περιόδου του Πάσχα, που θεωρείται περίοδος υψηλού κινδύνου για διαρρήξεις και κλοπές, η Αστυνομία συμβουλεύει το κοινό να λαμβάνει προληπτικά μέτρα φύλαξης της περιουσίας του όταν απουσιάζει από την οικία του. 

Συγκεκριμένα, το κοινό συμβουλεύεται όπως λαμβάνει τα ακόλουθα μέτρα: 

•Να μην αφήνει μεγάλα χρηματικά ποσά σε επισφαλή σημεία
•Να μην αφήνει εκτεθειμένη την περιουσία του 
•Να ελέγχει ότι τα συστήματα συναγερμού που διαθέτει δεν έχουν υποστεί οποιαδήποτε βλάβη
Επιπλέον, πέραν από τα προαναφερόμενα μέτρα οι ιδιοκτήτες κατοικιών, προτρέπονται να μην αφήνουν ενδείξεις που να προδίδουν την απουσία τους από τις οικίες τους και να μην αφήνουν εκτεθειμένα οποιαδήποτε κλειδιά. Είναι επίσης χρήσιμο να συνεργάζονται με γείτονες της εμπιστοσύνης τους για αλληλοεπιτήρηση των περιουσιών τους. 

Τσάντες/Πορτοφόλια κατά την προσέλευση σε Ιερούς Ναούς

Όσον αφορά την προσέλευση σε Ιερούς Ναούς, λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων που παρατηρούνται σε υποθέσεις κλοπών προσωπικών αντικειμένων από πρόσωπα, η Αστυνομία προτρέπει το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να μεριμνά για την ασφαλή φύλαξη των προσωπικών του αντικειμένων, λαμβάνοντας μέτρα προστασίας των τσαντών και πορτοφολιών του ως ακολούθως:

Να έχει τα λεφτά και τις πιστωτικές του κάρτες στις μπροστινές τσέπες των ενδυμάτων του και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό όπου επικρατεί συνωστισμός, γιατί δημιουργούνται οι συνθήκες για να πέσει εύκολα κάποιος θύμα κλοπής.
Για τις γυναίκες που μεταφέρουν τσάντες: να μην τοποθετούν όλα τα χρήματα, πιστωτικές κάρτες, διαβατήρια κ.τ.λ. μέσα σ’ αυτές. Η τσάντα είναι προτιμότερο να είναι τοποθετημένη με τρόπο, που να υπάρχει συνεχής οπτική επαφή με αυτήν. (π.χ. χιαστί)
Συστήνεται επίσης στους άντρες να έχουν τα πορτοφόλια τους στις μπροστινές τσέπες των παντελονιών τους και στις γυναίκες να έχουν τις τσάντες τους μπροστά τους για περισσότερη ασφάλεια. 

Ιδιοκτήτες/Οδηγοί αυτοκινήτων
Οι ιδιοκτήτες οχημάτων συμβουλεύονται όπως:
•Να μην προκαλούν τους δράστες αφήνοντας τσάντες, χαρτοφύλακες, κινητά τηλέφωνα ή οποιαδήποτε άλλα αντικείμενα σε εμφανή σημεία μέσα στο αυτοκίνητο, έστω κι αν είναι κλειδωμένο. Ακόμα και αν κάποιο αντικείμενο δεν έχει αξία, ο δράστης δεν είναι σε θέση να το γνωρίζει και μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο αυτοκίνητο για να το πάρει 
•Να βεβαιώνονται ότι έχουν πάρει μαζί τους τα κλειδιά του αυτοκινήτου τους
•Να σταθμεύουν πάντοτε σε καλά φωτισμένα σημεία. Τα σκοτεινά ή απόμερα σημεία κάνουν ευκολότερο το έργο των δραστών
•Να μην αφήνουν ποτέ τα κλειδιά στη μηχανή ή την πόρτα του αυτοκινήτου

Γενικά προτρέπονται όλοι οι πολίτες να βρίσκονται σε εγρήγορση και να συνεργάζονται στενά με την Αστυνομία. Σε περίπτωση που περιέλθει στην αντίληψή του κοινού οτιδήποτε το ύποπτο, να προβαίνει αμέσως σε καταγγελία, ενημερώνοντας τον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό ή να επικοινωνεί άμεσα με τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον αριθμό 1460.  

Επίσης, το κοινό μπορεί να ενημερώνεται για τη δράση της Αστυνομίας (ανακοινώσεις, πρόληψη εγκλήματος κλπ) μέσω της ενημερωτικής σελίδας www.cypruspolicenews.com και τις επίσημες σελίδες της Αστυνομίας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=13&v=2gH6F2PAH_0

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top