ΔΙΕΘΝΗ

Οι Ευρωπαίοι δεν έκαναν τίποτα στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, λέει ο Πομπέο

Οι Ευρωπαίοι δεν έκαναν τίποτα στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, λέει ο Πομπέο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατηγόρησε την Πέμπτη 24/5 τις ευρωπαϊκές χώρες ότι, παρά τις υποσχέσεις τους, "δεν έκαναν τίποτα" για να αντικρούσουν το πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.


"Οι Ευρωπαίοι μας είπαν, είναι αλήθεια, ότι ήταν έτοιμοι να κάνουν κάτι για το θέμα των πυραύλων και, επί τρία χρόνια, δεν έκαναν τίποτα, τίποτα" είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας καταθέτοντας σε μια Επιτροπή του Κογκρέσου. Κατά τον ίδιο τρόπο, πρόσθεσε, "μιλούσαν για την εξεύρεση λύσεων για την τρομοκρατία", χωρίς να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη ότι είναι ένας από τους βασικότερους υποστηρικτές της τρομοκρατίας. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στις 8 Μαίου τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν συνυπογράψει τη συμφωνία (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία) διαπραγματεύονταν με την αμερικανική κυβέρνηση για να βρουν λύσεις σε θέματα που ανησυχούσαν την Ουάσινγκτον, όπως το τι θα συμβεί μετά το 2025, όταν θα λάβουν τέλος οι περιορισμοί στην πυρηνική δραστηριότητα του Ιράν και πώς θα αντιμετωπιστεί ο "αποσταθεροποιητικός", κατά τις ΗΠΑ, ρόλος της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με πολλούς Ευρωπαίους διπλωμάτες αλλά και με ορισμένους Αμερικανούς αξιωματούχους, αυτές οι διαπραγματεύσεις είχαν σημειώσει πρόοδο και βρίσκονταν κοντά σε μια λύση. Κάτι που διέψευσε σήμερα ο Πομπέο.

"Δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι οι Ευρωπαίοι σκόπευαν πραγματικά να συμφωνήσουν" σε αυτά τα σημεία, υποστήριξε. Στις αρχές της εβδομάδας ο Πομπέο παρουσίασε τις 12 προϋποθέσεις που θέτουν οι ΗΠΑ για την επίτευξη μιας "νέας συμφωνίας" με το Ιράν, όμως αυτή η στρατηγική της Ουάσινγκτον επικρίθηκε τόσο από την Τεχεράνη όσο και από την Ευρώπη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top