ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα επιστολή του «εκπροσώπου» των κατεχομένων κυκλοφόρησε η Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη

Νέα επιστολή του «εκπροσώπου» των κατεχομένων κυκλοφόρησε η Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη

Με επιστολή που κυκλοφόρησε η Τουρκία ως συνημμένο έγγραφο σε δική της επιστολή, ο «αντιπρόσωπος» των κατεχομένων στα Ηνωμένα Έθνη Μεχμέτ Ντανά επιχειρεί να απαντήσει σε παρέμβαση του μονίμου αντιπροσώπου της Κύπρου σε ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 17 Μαΐου, με θέμα την «τήρηση του διεθνούς δικαίου στο πλαίσιο της διατήρησης της διεθνούς ασφάλειας και ειρήνης».


Επαναλαμβάνοντας γνωστούς τουρκικούς ισχυρισμούς, ο κ. Ντανά αναφέρει ότι ο συνεταιρισμός που δημιουργήθηκε το 1960 στο πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας καταστράφηκε από τους Ελληνοκύπριους το Δεκέμβριο του 1963, «μετά από επιθέσεις σε βάρος Τ/K κα τη βίαιη εκδίωξη Τ/κ παραγόντων από τα κρατικά όργανα, αρνούμενοι σ’ αυτούς τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως γνωρίζετε καλά, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης».
 
O «εκπρόσωπος» του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη προσθέτει πως από τότε δεν υπήρξε ενιαία συνταγματική κυβέρνηση που να εκπροσωπεί «και τους δύο λαούς της Κύπρου ή το νησί ως σύνολο. Κάθε πλευρά έκτοτε αυτοδιοικείται, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά συνέχισε να ισχυρίζεται ότι είναι η «κυβέρνηση της Κύπρου»».
 
Ο κ. Ντανά λέει πως οι δηλώσεις του Ελληνοκυπριακού εκπροσώπου ότι η Τουρκία παραβίασε το διεθνές δίκαιο απέχουν πολύ από την αλήθεια και χαρακτήρισε η δικαιολογημένη «την παρέμβαση της Τουρκίας το 1974» και «πλήρως νόμιμη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο σύμφωνα με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που απορρέουν από τη Συνθήκη Εγγύησης του 1960».
 
Γράφει πως το κυπριακό πυροδοτήθηκε από «την εκστρατεία εθνικού ξεκαθαρίσματος των Ελληνοκυπρίων με τελικό σκοπό την ένωση» κι ότι η «νόμιμη επέμβαση της Τουρκίας ήταν αντίδραση κι όχι η αιτία του κυπριακού».

 «Πρέπει επιπρόσθετα να σημειωθεί σε σχέση μ’ αυτό ότι κανένα από τα ψηφίσματα του Σ.Α. δεν αναφέρονται στην παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί ως ‘κατοχή’».
 
Επιχειρώντας να απαντήσει στην καταγγελία από μέρους του κ. Κορνηλίου για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Ντανά αναφέρει πως «οι δραστηριότητες που ισχυρίστηκε ψευδώς ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος ως πράξεις επιθετικότητας και «διπλωματίας κανονιοφόρων» στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι στην πραγματικότητα ανταποδοτικές ενέργειες που έγιναν για λογαριασμό της τουρκοκυπριακής πλευράς, ως απάντηση στις μονομερείς ενέργειες της Ελληνοκυπριακής πλευράς».
 
Ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους καλεί στην επιστολή του την ελληνοκυπριακή πλευρά να σταματήσει παρόμοια «αντιπαραγωγική και ξεπερασμένη ρητορική», ιδιαίτερα «σε μια εποχή που, σύμφωνα με το αίτημά σας, οι δύο πλευρές στην Κύπρο εξακολουθούν να βρίσκονται σε μια περίοδο προβληματισμού σχετικά με τους λόγους της αποτυχίας 50 χρόνων διαπραγματεύσεων για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης στο πολύχρονο κυπριακό πρόβλημα. Από αυτή την άποψη, οι προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς να δημιουργήσουν ένα τετελεσμένο γεγονός στην περιοχή είναι εις βάρος τόσο αυτής της περιόδου προβληματισμού όσο και του συνολικού πνεύματος της εταιρικής σχέσης και της ισότητας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», καταλήγει η επιστολή του εκπροσώπου του ψευδοκράτους, την οποία κυκλοφόρησε η Τουρκία..

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top