Κοτζιάς για Κυπριακό: 'Πάμε σε νέα διαπραγμάτευση με καλύτερους όρους από αυτούς του Έϊντε'

Κοτζιάς για Κυπριακό: 'Πάμε σε νέα διαπραγμάτευση με καλύτερους όρους από αυτούς του Έϊντε'

Για πρώτη φορά η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά πάει σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων με καλύτερους όρους από τους προηγούμενους, εκτιμά ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο κ. Κοτζιάς υπογραμμίζει ότι στο παρελθόν κάθε νέος γύρος διαπραγματεύσεων γινόταν με την απώλεια θέσεων από την προηγούμενη διαπραγμάτευση και συμπληρώνει ότι για πρώτη φορά αυτή η ιστορική τάση ανατράπηκε.

«Πάμε στη νέα διαπραγμάτευση με καλύτερους όρους από αυτούς που είχε ετοιμάσει ο κύριος Εϊντε. Πάμε με τις προτάσεις του πολύ σοβαρού Γ.Γ. του ΟΗΕ, όπως αυτές διατυπώθηκαν στο τέλος των συζητήσεων στο Κραν Μοντανά. Πάμε έχοντας ως κρατούμενο τη θέση ότι οι συνθήκες των εγγυήσεων και της συμμαχίας δεν θα μπορούν, πλέον, να διατηρηθούν», σημειώνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς σημειώνει ότι η λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, με αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων είναι βασική προϋπόθεση για την ειρηνική ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας. «Να πάψουν να ονειρεύονται οι γείτονες μας τα νησιά του Αιγαίου και να κατανοήσουν ότι η ελληνική μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αυγάτισε σε αντίθεση με όσα έκαναν οι Τούρκοι σε βάρος της ομογένειας. Τέλος, αλλά μεγάλης σημασίας, και συμβολικής, η Τουρκία οφείλει άμεσα να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς», συμπληρώνει.

Σε ερώτηση αναφορικά με την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της Νότιο-Ανατολικής Μεσογείου και τη διέλευση αγωγών μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη και τους κινδύνους σε θέματα ασφάλειας που πιθανόν να ελλοχεύουν, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι τέτοιοι κίνδυνοι μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη στενότερη σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, και την ανάπτυξη των συμμαχιών στην περιοχή. «Ταυτόχρονα θα επιδιώξουμε καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία, αλλά αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Θα συμβάλλουμε στην αποτροπή της εξαγωγής των κρίσεων και πολέμων της Μέσης Ανατολής στην Ανατολική Μεσόγειο», καταλήγει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Χριστοδουλίδης: «Με πολιτική βούληση μπορεί να υπάρξει λύση στο Κυπριακό»

Χριστοδουλίδης: «Με πολιτική βούληση μπορεί να υπάρξει λύση στο Κυπριακό»

Εργαζόμαστε για μια λύση βιώσιμη, λειτουργική, που να διασφαλίζει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της χώρας το δικαίωμα να ζουν, να εργάζονται, να δραστηριοποιούνται και να δημιουργούν, όπου το επιλέξουν, σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στον χαιρετισμό του στην αντικατοχική εκδήλωση των Δήμων, Κοινοτήτων, προσφυγικών Σωματείων και οργανώσεων Κερύνειας, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.

BEST OF TOTHEMAONLINE