ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λιλλήκας: 'Μεγαλύτεροι κίνδυνοι σε περίπτωση επανάληψης μιας νέας διάσκεψης'

Λιλλήκας: 'Μεγαλύτεροι κίνδυνοι σε περίπτωση επανάληψης μιας νέας διάσκεψης'

Σωστή μελέτη της κατάστασης για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, προτείνει ο Γιώργος Λιλλήκας.

Την ανάγκη μελέτης των σεναρίων που έχουμε ενώπιον μας στο Κυπριακό, από εμπειρογνώμονες, διπλωμάτες και ακαδημαϊκούς ώστε να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις που θα επιτρέψουν στη λήψη των σωστών αποφάσεων και πρωτοβουλιών, διατύπωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χειρίστηκε σωστά τη συνάντηση με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ.

Στις δηλώσεις του μετά τη σύνοδο του συμβουλίου αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε αρχικά την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν εξελίξεις καθώς τα διεθνή δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί είναι βασικές πτυχές που επηρεάζουν την μετέπειτα πορεία του Κυπριακού.

Σημείωσε πως αυτή τη στιγμή ελλοχεύουν κίνδυνοι και από την παράταση του αδιεξόδου, αλλά και ενδεχομένως μεγαλύτεροι κίνδυνοι στην περίπτωση επανάληψης μιας νέας διάσκεψης, η οποία δεν έχει καμία προοπτική επιτυχίας στη λογική ενός δίκαιου συμβιβασμού ή μιας δίκαιης λύσης.

Όπως είπε ο κ. Λιλλήκας, η Τουρκία και στις δύο περιπτώσεις ξεκινά με κέρδη και δεν έχει δώσει κανένα δείγμα γραφής ότι είναι έτοιμη να συμβιβαστεί στις βασικές πτυχές που αφορούν τα ζητήματα ασφάλειας. Η επιμονή της, είπε, θα μας φέρει ξανά στο δίλημμα είτε να δεχθούμε λύση τουρκικών προδιαγραφών, είτε να τις απορρίψουμε και να οδηγηθούμε σε ένα νέο αδιέξοδο.

«Ο κ. Λιλλήκας εισηγήθηκε ενώπιον της σύσκεψης όπως η Κυβέρνηση αναθέσει σε εμπειρογνώμονες, διπλωμάτες και ακαδημαϊκούς την ετοιμασία ολοκληρωμένων μελετών για όλα τα ενδεχόμενα σενάρια έτσι ώστε η πολιτική ηγεσία να έχει σχέδια δράσεις για πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει η Κυπριακή Δημοκρατία.

«Δεν εξαρτάται πλέον μόνο από εμάς η περαιτέρω πορεία του Κυπριακού και πολύ φοβάμαι ότι δεν εξαρτάται πλέον ούτε και από τη συναίνεση μας. Ελπίζω να συνειδητοποιήσουμε όλοι την κρισιμότητα των στιγμών και ελπίζω αυτή τη φορά συλλογικά, με αίσθημα υψηλής ευθύνης και αφού μελετήσουμε όλα τα σενάρια, ενωμένοι να πάρουμε εκείνες τις αποφάσεις που μπορούν να προστατεύσουν την πατρίδα μας», είπε.

Ο κ. Λιλλήκας απαντώντας σε ερώτηση, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χειρίστηκε σωστά τη συνάντηση με την κ. Λουτ και ανέδειξε τις ευθύνες της Τουρκίας για το αδιέξοδο στο Κρανς Μοντάνα και τις υποχωρήσεις, που κατά την δική του άποψη ξεπερνούσαν τις γραμμές ασφάλειας για τον κυπριακό ελληνισμό, στις οποίες προέβη στο Κρανς Μοντάνα προκειμένου να πειστεί η Τουρκία να συμβιβαστεί στα ζητήματα κατάργησης των εγγυήσεων και αποχώρησης των στρατευμάτων.

«Σωστά αντιμετώπισε (ο Πρόεδρος) την κ. Λουτ, θεωρώ ότι ήταν σωστή η προσέγγιση και για όποιον έχει καλή διάθεση και αντικειμενικότητα είναι εύκολο να διαπιστώσει ποιος ευθύνεται και για τα αδιέξοδα αλλά και ποιος ευθύνεται για την μη ύπαρξη προοπτικής αυτή τη στιγμή διαπραγματεύσεων», είπε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top