ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: 'Επιτάσσεται να λάβουμε μέτρα και πρωτοβουλίες'

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: 'Επιτάσσεται να λάβουμε μέτρα και πρωτοβουλίες'

Ο σεβασμός προς τα θύματα επιτάσσει να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες, δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης να είναι έμπρακτη και να μεταφραστεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και παρεμβάσεις», σημείωσε ο Έλληνας Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις πληγείσες περιοχές, το πρωί της Δευτέρας 30 Ιουλίου, καθώς και στην εντολή του Έλληνα Πρωθυπουργού προς τους αρμόδιους Υπουργούς για άμεση εκκίνηση των διαδικασιών αποκατάστασης των περιοχών και ενίσχυσης των πληγέντων χωρίς πρόσθετες γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις. «Ο σεβασμός προς τα θύματα επιτάσσει να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή μπορεί να είναι και η μόνη έμπρακτη συγγνώμη της Πολιτείας».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «ήδη έχουν ξεκινήσει τα άμεσα μέτρα προστασίας των πολιτών στην περιοχή με την υλοτόμηση καμένων δασικών ειδών από εξειδικευμένα συνεργεία με επίβλεψη των δασαρχείων και της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, με τη συνεργασία των Δήμων και τη βοήθεια εθελοντών από υλοτομικούς συνεταιρισμούς. Επίσης, η Δασική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, επί τόπου, υποστηρίζει τις διαδικασίες αποκομιδής αποβλήτων».

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσίασε τα αποτελέσματα των 3.676 αυτοψιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με τις οποίες 1.803 οικήματα κρίθηκαν κατοικήσιμα, 827 μερικώς κατεστραμμένα και 1.046 πλήρως κατεστραμμένα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Τζανακόπουλου, από την Τρίτη (31/7) ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στα μέτρα ενίσχυσης του Υπουργείου Εργασίας προς τους συγγενείς των θυμάτων, τους πυρόπληκτους συνταξιούχους, τους ανασφάλιστους-υπερήλικες, καθώς και στους εργαζομένους των οποίων η εργασία έχει ανασταλεί λόγω των πυρκαγιών.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τζανακόπουλος στην αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μέσα από τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής υπό τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη. Απαντώντας, μάλιστα, σε σχετική ερώτηση για την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι η ενίσχυση και η αναβάθμισή της αποτελεί «αναγκαία απόφαση, που ίσως θα έπρεπε να έχει ληφθεί και νωρίτερα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στην εκπόνηση σχεδίου παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικιστικών στρεβλώσεων σε όλη τη χώρα υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος αλλά και στην υλοποίηση δέσμης μέτρων για συγκεκριμένες χωροταξικές παρεμβάσεις στο Μάτι.

Αναφορικά με το κατά πόσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας γνώριζε για την ύπαρξη νεκρών, τη στιγμή που πραγματοποιούσε δηλώσεις το βράδυ της Δευτέρας 23 Ιουλίου, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «οι νεκροί ούτε κρύβονται, ούτε εικάζονται», εξηγώντας παράλληλα ότι, την ώρα των δηλώσεων του Έλληνα Πρωθυπουργού, ο αριθμός των νεκρών δεν ήταν ούτε διαπιστωμένος ούτε επιβεβαιωμένος. Ως προς την απόδοση πιθανών ευθυνών για τις καταστροφικές πυρκαγιές, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «η αποτίμηση, σε επιχειρησιακό και πολιτικό επίπεδο, θα γίνει με νηφαλιότητα μετά το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης». «Μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι η αποκατάσταση των συνεπειών της καταστροφής», υποστήριξε ο ίδιος, διαψεύδοντας τα σενάρια περί άμεσου κυβερνητικού ανασχηματισμού.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης εκκένωσης στο Μάτι, ο κ. Τζανακόπουλους υποστήριξε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε ενημερώσει για την αναγκαιότητα εκκένωσης της περιοχής, ωστόσο «από εκεί και πέρα αρμόδιος για την εκκένωση είναι ο Δήμαρχος της εκάστοτε περιοχής», διευκρινίζοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, η εκκένωση μιας τόσο πυκνοκατοικημένης περιοχής σε ελάχιστο χρόνο είναι ένα πολύ δυσχερές έργο.

Τέλος, ερωτηθείς για το κατά πόσο επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική οφείλονται σε εμπρησμούς, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι «παραμένουν ενδείξεις για εμπρησμούς τόσο στη φωτιά της Κινέτας όσο και σε αυτή του Νταού Πεντέλης που κατάληξε στο Μάτι», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα των αρμόδιων Υπηρεσιών.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top