ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Λίλι: «Το ΗΒ ελπίζει ότι με τις προσπάθειες ΓΓ ΗΕ θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες»

Σ. Λίλι: «Το ΗΒ ελπίζει ότι με τις προσπάθειες ΓΓ ΗΕ θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες»

Την ελπίδα οι προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ μέσω της ειδικής του απεσταλμένης Τζέιν Χολ Λουτ να βοηθήσουν στη δημιουργία συνθηκών για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και για μια διαρκή λύση εξέφρασε ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο Στίβεν Λίλι, σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντησή του την Παρασκευή 10/08 με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο.

Παράλληλα, ο κ. Λίλι είπε πως το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να υποστηρίζει σθεναρά μια διαρκή, δημοκρατική και δίκαιη λύση του Κυπριακού.

Στις δηλώσεις του ο Βρετανός ‘Ύπατος Αρμοστής εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνάντηση που είχε με τον κ. Σιζόπουλο.

Συζητήσαμε για ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών θεμάτων, που σχετίζονται με την Κύπρο, τη Βρετανία και την ΕΕ, επεσήμανε.

Ανέφερε πως εξέφρασε την ευχή του για οικοδόμηση μιας σύγχρονης σχέσης με προοπτικές για το μέλλον μεταξύ της Βρετανίας και της Κύπρου.

Ερωτηθείς εάν βλέπει να υπάρχουν προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο κ. Λίλι ανέφερε πως συζήτησαν για το Κυπριακό και τις θέσεις της ΕΔΕΚ.

Υπογράμμισε πως η θέση της βρετανικής Κυβέρνησης στο Κυπριακό δεν έχει αλλάξει. «Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά μια διαρκή, δημοκρατική, δίκαιη λύση του Κυπριακού και ελπίζουμε ότι οι παρούσες προσπάθειες του ΓΓ, μέσω της ειδικής του συμβούλου Τζέιν Χολ Λουτ θα βοηθήσουν στη δημιουργία συνθηκών για επανέναρξη των συνομιλιών και για μια διαρκή λύση», σημείωσε.

Είπε πως άκουσε τις θέσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ πάνω σε αυτό το θέμα. «Η δουλειά μου ως ‘Ύπατος Αρμοστής είναι, πρώτα και κύρια, να εκφράζω τις απόψεις της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και να ακούω όλες τις διαφορετικές απόψεις εδώ στην Κύπρο», σημείωσε.

Ο κ. Σιζόπουλος, από την πλευρά του, είπε πως «είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που είχαμε τη συνάντηση με τον ‘Ύπατο Αρμοστή της Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του στην Κύπρο».

«’Ήταν μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων πάνω σε πάρα πολλά θέματα», επεσήμανε.

Είπε πως η συζήτηση δεν περιορίστηκε μόνο στο κυπριακό πρόβλημα και πώς η ΕΔΕΚ βλέπει τη λύση του Κυπριακού, αλλά περισσότερο και στο πώς θα μπορούσαν οι σχέσεις των δυο χωρών, αλλά και των δυο λαών, να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο.

Επίσης, ανέφερε, «υπήρξε και μια ενημέρωση από την πλευρά του Υπάτου Αρμοστή σχετικά με τα θέματα που αφορούν την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, και ενδεχομένως πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις των δυο χωρών, εάν θα τις επηρεάσει, αλλά και περισσότερο τα ζητήματα που έχουν σχέση με την εκπαίδευση, και με -ομολογουμένως- τον μεγάλο αριθμό Κυπρίων φοιτητών που επιλέγουν τη Μεγάλη Βρετανία για να σπουδάσουν».

Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως αυτές οι συναντήσεις θα συνεχιστούν σε ένα πολύ εποικοδομητικό και φιλικό κλίμα, όπως ήταν και η συνάντηση της Παρασκευής.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top