ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Πού καταλήγουν τα είδη που κατάσχονται από το Τελωνείο- Κάποια μένουν στο κράτος

ΚΥΠΡΟΣ: Πού καταλήγουν τα είδη που κατάσχονται από το Τελωνείο- Κάποια μένουν στο κράτος

Αρκετές είναι οι εκστρατείες του Τμήματος Τελωνείων Κύπρου με πολλά από τα κατασχεθέντα να καταλήγουν στις αποθήκες της υπηρεσίας και πολλοί να αναρωτιούνται για το πού τελικά καταλήγουν αυτά τα προϊόντα ή αντικείμενα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα μας αναφέρθηκαν τα προϊόντα-είδη που κατάσχονται χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: (1) Σε αυτά που καταστρέφονται, (2) σε αυτά που «βγαίνουν» σε πλειστηριασμό και (3) σε αυτά που διατίθενται για κάλυψη των αναγκών δημοσίων υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, είδη ένδυσης και υπόδησης (τα λεγόμενα μαϊμού προϊόντα), τα οποία κατάσχονται, επειδή αυτά αναγράφουν εμπορικές επωνυμίες κατά παράβαση του νόμου, καταστρέφονται, εκτός αν κατ’ εξαίρεση μπορεί να αφαιρεθεί το εμπορικό σήμα με την συγκατάθεση του κατόχου δικαιώματος αυτά να δοθούν ως δωρεά σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Στη δεύτερη κατηγορία, αυτή του πλειστηριασμού, εντάσσονται εμπορεύματα τα οποία εγκαταλείφθηκαν στο Τμήμα Τελωνείων και η κυκλοφορία τους στην Κύπρο είναι καθόλα νόμιμη, τότε αυτά πωλούνται με δημόσιο πλειστηριασμό, ο οποίος ανακοινώνεται στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Η τρίτη παράμετρος, είναι αυτή της χρήσης από το κράτος, ή διάθεση προς κάλυψη των αναγκών δημοσίων υπηρεσιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα κάποια αυτοκίνητα που περιήλθαν στην κατοχή του Τμ. Τελωνείου δημεύθηκαν από κράτος και χρησιμοποιήθηκαν για την εξυπηρέτηση αναγκών δημοσίων υπηρεσιών.

Αναφορικά με τρόφιμα ή τσιγάρα τα οποία κατασχέθηκαν από το τελωνείο ή εγκαταλείφθηκαν στο Τμήμα, αν η ημερομηνία λήξης του έχει παρέλθει αυτά καταστρέφονται ή σε διαφορετική περίπτωση διατίθενται για εξαγωγές στο εξωτερικό (εφόσον είναι αυθεντικά). Το ίδιο ισχύει για παράδειγμα και για ένα αεροβόλο όπλο του οποίου το διαμέτρημα είναι παράνομο στην Κύπρο. Αυτό μπορεί να βγει σε πλειστηριασμό μόνο όμως για το εξωτερικό.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να καταχωρηθεί στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο από τη νομική ομάδα του Γενικού Εισαγγελέα, αίτημα για παύση του Γενικού Ελεγκτή, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top