ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Αρχίζει η κυνηγετική περίοδος - Προτροπές και εκκλήσεις από Τμήμα Δασών και Υπουργείο Γεωργίας

ΚΥΠΡΟΣ: Αρχίζει η κυνηγετική περίοδος - Προτροπές και εκκλήσεις από Τμήμα Δασών και Υπουργείο Γεωργίας

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με την ευκαιρία της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου την Κυριακή (19/8) απευθύνει θερμότατη έκκληση προς τους κυνηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις εξορμήσεις τους, αποφεύγοντας πλήρως ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιά, δηλαδή να αποφεύγουν το άναμμα φωτιάς καθώς και τη ρίψη αποτσίγαρων και αναμμένων σπίρτων.

Ανακοίνωση από το Τμήμα Δασών αναφέρει ότι απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια μέσα ή σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τις παρυφές των κρατικών δασών καθώς και στις περιοχές της υπαίθρου, και ότι συνιστά αδίκημα το οποίο σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο του 2012, μετά την πρόσφατη τροποποίηση, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι € 50.000,00 ή και τις δύο ποινές μαζί και σύμφωνα με τον περί Προλήψεως Πυρκαγιών στην Ύπαιθρο Νόμο του 1988 μέχρι 5 χρόνια ή με χρηματική ποινή μέχρι €20.000 ή και τις δύο ποινές μαζί. Το άναμμα φωτιάς επιτρέπεται μόνο στις ψησταριές των εκδρομικών χώρων.

Υπενθυμίζεται ότι είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τα δάση μας και ότι ο κίνδυνος έκρηξης και εξάπλωσης δασικής πυρκαγιάς είναι εξαιρετικά μεγάλος, λόγω και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.

Καλείται όποιος δει καπνό ή φωτιά να τηλεφωνήσει αμέσως στο 1407 ή στο 112.

Εξάλλου, η Υπηρεσία Θήρας & Πανίδας καλεί όσους θα εξορμήσουν να τηρούν όλους τους γραπτούς και άγραφους νόμους του κυνηγίου και να δείξουν τον απαραίτητο σεβασμό στους συναδέλφους τους και στις ξένες περιουσίες που θα τους φιλοξενήσουν.

"Επισημαίνεται ότι, το άναμμα φωτιάς σε μη καθορισμένους χώρους, απαγορεύεται αφού με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι πολύ επικίνδυνο να προκληθεί πυρκαγιά".

Παράλληλα καλούνται οι κυνηγοί, πριν εξορμήσουν να μελετούν καλά τις επιτρεπόμενες περιοχές κυνηγίου και να καταγγέλλουν αμέσως οποιαδήποτε παρανομία διαπιστώσουν στα πιο κάτω κινητά τηλέφωνα της Υπηρεσίας ή στην Αστυνομία στο 1414.
Λευκωσία 99445697, Λεμεσός 99445728, Λάρνακα / Αμμόχωστος 99634325, Πάφος 99445679.

Επιπρόσθετα προτρέπονται οι κυνηγοί όπως τηρούν τα πιο κάτω με σκοπό να αποφευχθούν φαινόμενα θερμοπληξίας:
να αποφύγουν την έκθεση στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, να ντυθούν με ελαφρύ ρουχισμό, να χρησιμοποιούν καπέλο και γυαλιά που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ηλίου, να πίνουν άφθονα υγρά (νερό και xυμούς φρούτων).
και να αποφύγουν την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.

Αναφέρεται ακόμη ότι η ανανέωση αδειών κυνηγίου συνεχίζεται από όλες τις εμπορικές τράπεζες και τα συνεργατικά ιδρύματα καθώς και από το διαδίκτυο καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

Τέλος επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, το εξώδικο πρόστιμο, για κυνηγό που θα εντοπιστεί να κυνηγά χωρίς να είναι κάτοχος ανανεωμένης άδειας κυνηγίου, είναι €2.000 συν το τέλος των αδειών κυνηγίου που δεν έχει ανανεώσει τα τελευταία χρόνια.

"Δηλαδή, εάν ένας κυνηγός δεν έχει ανανεώσει άδεια κυνηγίου τα τελευταία τέσσερα χρόνια τότε το εξώδικο πρόστιμο που θα καλεστεί να πληρώσει θα είναι 2.000+(4Χ€77)=€2.308" καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top