ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Το κόστος του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

ΚΥΠΡΟΣ: Το κόστος του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

Στη βούληση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για τη συνεχή στήριξη της κυπριακής υπαίθρου, μέσα από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα και την ενίσχυση του εισοδήματος του αγρότη, αναφέρθηκε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής στο 2ο Πολιτιστικό Γεγονός «Τα Μετέωρα».

Ήδη είπε ο κ. Καδής, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 έχει ενεργοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, με την υλοποίηση έργων συνολικού προϋπολογισμού 240 εκατομμυρίων ευρώ.

Η διεξαγωγή της εκδήλωσης κάτω από τον επιβλητικό και γιγάντιο «Γκρεμνό της Επισκοπής», προσδίδει σε αυτήν ιδιαίτερη αξία,- όπως είπε-  αφού πρόκειται για έναν από τους πιο ενδιαφέροντες γεωλογικούς σχηματισμούς στην Κύπρο, με μεγάλη περιβαλλοντική σημασία όσον αφορά στη χλωρίδα και στην πανίδα του τόπου.

Με ύψος γύρω στα 70 μέτρα και μήκος 250 μέτρα περίπου, ο βράχος που βρίσκεται από πάνω μας, έχει δικαίως χαρακτηριστεί ως τα «Μετέωρα της Κύπρου» και από αυτόν ακριβώς τον χαρακτηρισμό έχει πάρει και το όνομα της η εκδήλωση σημείωσε ο κ. Καδής, προσθέτοντας πως δεν  είναι καθόλου τυχαίο που κοντά σε αυτό τον μεγαλόπρεπο βράχο έχει δημιουργηθεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Επισκοπής, ένα από τα πιο αξιόλογα μη κρατικά κέντρα περιβαλλοντικής ενημέρωσης.

Το Κέντρο αποτελεί συνέχισε,  ιδιοκτησία του Κοινοτικού Συμβουλίου Επισκοπής Πάφου και έχει συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κυπριακή Δημοκρατία με το ποσό των 700 χιλιάδων ευρώ, στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.  

Πρόσθεσε πως σκοποί του Κέντρου είναι η ανάδειξη, προβολή και προστασία των οικολογικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών της Κοιλάδας της Έζουσας καθώς και η συμβολή στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής.

Αναφερόμενος στο μικρό χωριό της Επισκοπής ο κ. Καδής είπε  πως αυτό είναι , κτισμένο αμφιθεατρικά στη νοτιοδυτική πλαγιά της πανέμορφης Κοιλάδας της Έζουσας, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Πάφου, με την εκδήλωση αυτή στοχεύει να κρατήσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα της Κοινότητας και να συμβάλει στην αγροτική ανάπτυξη της περιοχής και στην ανάδειξη του φυσικού της πλούτου. 

Εξάλλου σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου ανέφερε πως το έργο της ανάπλασης του χώρου των βράχων της Επισκοπής που είναι γνωστό  ολοκληρώθηκε πρόσφατα με στόχο την  έλξη ντόπιων και ξένων επισκεπτών.

Το έργο ξεκίνησε- όπως είπε- τον Ιούλιο του 2017 με συμβόλαιο με ιδιώτες και συμπληρώθηκε μέσα σε 12 μήνες, δηλαδή στο τέλος Ιουλίου. Η δαπάνη για το έργο ανήλθε στις 259 χιλιάδες ευρώ και καλύφθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό με μικρό ποσοστό συνεισφοράς από την κοινότητα.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε έκθεση παραδοσιακής κυπριακής βούφας, επίδειξη παρασκευής σιουσιούκου, παλουζέ και χαρουπόμελου, κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς και μουσική.

KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top