ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τον έκτο ψηλότερο δείκτη κάλυψης ρευστότητας στην ΕΕ παρουσιάζει η Κύπρος

Τον έκτο ψηλότερο δείκτη κάλυψης ρευστότητας στην ΕΕ παρουσιάζει η Κύπρος

Τον έκτο ψηλότερο Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, λόγω της επιστροφής των καταθέσεων σε συνδυασμό με τον ακόμη χαμηλό ρυθμό παραχώρησης δανείων.

Ειδικότερα σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας του κυπριακού τραπεζικού συστήματος (βάσει στοιχείων του 2017) ξεπερνά το 250%, υπερβαίνοντας το 147% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ και υπερδιπλάσιος του ορίου του 100% που θέτει η οδηγία της Βασιλείας ΙΙΙ.

Η εποπτική απαίτηση του δείκτη κάλυψης ρευστότητας έχει τεθεί για να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των τραπεζών σε βραχυπρόθεσμες αναταραχές στην ρευστότητά τους. Βάσει των απαιτήσεων που τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2018, οι τράπεζες καλούνται να καλύπτουν τουλάχιστον το 100% των καθαρών εκροών τους σε περίοδο τριάντα εργάσιμων ημερών.

Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας άνω του 300% παρουσιάζουν η Λετονία και η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Σλοβενία και άνω του 250% έχουν η Λιθουανία και η Κύπρος. Αξίζει να σημειωθεί πως όλες οι υπόλοιπες χώρες έχουν δείκτη κάλυψης ρευστότητας κάτω από 200%. Μόνο η Ελλάδα διαθέτει δείκτη κάλυψης ρευστότητας κάτω του 100%, καθώς έχει αξιοποιήσει τα ρευστά διαθέσιμά της, κάτι που επιτρέπεται από την οδηγία κεφαλαιακών απαιτήσεων σε περιόδους κρίσης.

 

Κάλυψη από καταθέσεις

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα βασίζεται σε πολύ υψηλό ποσοστό στις καταθέσεις για να πληροί τις απαιτήσεις ρευστότητας.

Ειδικότερα το 20% (έναντι των συνολικών περιουσιακών στοιχείων) των ρευστών διαθεσίμων προέρχεται από καταθέσεις και μόλις το 5% από τίτλους και άλλα άμεσα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία κατηγορίας 1 από τα οποία εξαιρούνται τα καλυμμένα ομόλογα.

Τα ρευστά της κατηγορίας 1, όπως μετρητά και καταθέσεις σε Κεντρικές Τράπεζες, θεωρούνται εξαιρετικά υψηλής ρευστότητας και εξαιρετικά υψηλής ποιότητας. Άλλα τραπεζικά συστήματα ακολουθούν διαφορετικό μοντέλο. Για παράδειγμα το μείγμα των ρευστών στην Γερμανία αποτελείται από μετρητά και καταθέσεις σε Κεντρικές Τράπεζες σε ποσοστό 10%, το 7% σε τίτλους κατηγορίας 1, καλυμμένα ομόλογα και άλλα ρευστά διαθέσιμα κατηγορίας 2Α και 2Β.

Σημειώνεται ότι βάσει του κανονισμού της ΕΕ 2015/61, ένα τραπεζικό ίδρυμα μπορεί να χρησιμοποιήσει την εποπτική του ρευστότητα για κάλυψη των καθαρών εκροών σε περιόδους κρίσης με αποτέλεσμα ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας να υποχωρήσει κάτω από το 100%.

Ωστόσο το εν λόγω τραπεζικό ίδρυμα πρέπει να ενημερώσει τις εποπτικές αρχές και να υποβάλει χωρίς καθυστέρηση πλάνο σταδιακής συμμόρφωσης με τις εποπτικές απαιτήσεις.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top