ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη Βουλή η Εμπορία Προσώπων - Κέρδη δισεκατομμυρίων

Στη Βουλή η Εμπορία Προσώπων - Κέρδη δισεκατομμυρίων

Η πορεία υλοποίησης της νομοθεσίας περί της καταπολέμησης της εμπορίας και της εκμετάλλευσης προσώπων και της προστασίας των θυμάτων, ιδιαίτερα όσον αφορά στη λειτουργία της Πολυθεματικής Συντονιστικής Ομάδας (ΠΣΟ), εξετάστηκε τη Δευτέρα (8/10) στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.

Επίσης, η Επιτροπή ενημερώθηκε για την Έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που αφορά στην εμπορία προσώπων
Σε δηλώσεις της, μετά τη συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σκεύη Κουκουμά, δήλωσε ότι η εμπορία προσώπων στην Κύπρο «ανθεί και μεγαλουργεί, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο δυστυχώς», για να σημειώσει ότι «οι υπηρεσίες και η κυβέρνηση θεωρεί ότι ανταποκρίνονται θετικά και ότι όλα προχωρούν κανονικά».

«Έχουμε μπροστά μας ένα σχέδιο δράσης, που λήγει το 2018 και από ότι φαίνεται ελάχιστα έχουν γίνει. Ζητήσαμε να ενημερωθούμε για την αξιολόγηση αυτού του σχεδίου δράσης, γιατί θα έπρεπε να γίνει το 2017 μια ενδιάμεση έκθεση, η οποία δεν έγινε», είπε.

Εξέφρασε την ικανοποίησή της «γιατί τώρα στην πολυθεματική ομάδα συμμετέχουν 4 μη κυβερνητικές οργανώσεις, γιατί δυστυχώς αυτό που έμεινε να περιμένουμε, είναι τη δουλειά, την αξιολόγηση και τη συμβολή της κοινωνίας των πολιτών, για την αντιμετώπιση αυτού του πολύ σημαντικού προβλήματος, που απασχολεί την ανθρωπότητα».

32 δις τα κέρδη από την εμπορία

Είπε ακόμα ότι «εκτιμήσεις του διεθνούς οργανισμού μετανάστευσης υπολογίζουν ότι τα κέρδη από την εμπορία προσώπων ανέρχονται στα 32 δισεκατομμύρια», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «στην Κύπρο δεν έχουμε κάνει μια τέτοια εκτίμηση και αξιολόγηση».

Επιπλέον, ανέφερε ότι τα μέλη της Επιτροπής ζήτησαν να ενημερωθούν για τις επιμορφώσεις λειτουργών πρώτης γραμμής, που έρχονται σε επαφή με θύματα ή υποψήφια θύματα.

«Ενημερωθήκαμε ότι έχουν γίνει αρκετές δράσεις, σε σχέση με την επιμόρφωση και αντιλαμβάνεστε ένα ερώτημα που έρχεται στη σκέψη του καθενός είναι το γεγονός της πρόσφατης σύλληψης αστυνομικών, για θέματα εμπορίας και ρωτήσαμε ακριβώς αν αυτοί οι ύποπτοι περιλαμβάνονται σε αυτούς που έχουν επιμορφωθεί, γιατί φαίνεται ότι η επιμόρφωση, ενδεχομένως, να τους οδήγησε στην άλλη πλευρά, δηλαδή οι ίδιοι να αξιοποιούν τις θέσεις τους, αν έτσι αποδειχτεί στο τέλος, ακριβώς για να εκμεταλλεύονται θύματα και να προάγουν την εμπορία προσώπων», ανέφερε η κ. Κουκουμά.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μαριέλλα Αριστείδου, είπε πως «είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί η συμμετοχή των μη κυβερνητικών οργανισμών στην πολυθεματική συντονιστική ομάδα, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια πιο ισχυρή ομάδα, αλλά και να υπάρξει ένας καλύτερος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών».

Όσον αφορά την τροποποίηση του νομοσχεδίου εφ’ όλης της ύλης, ανέφερε πως προχωρά και εντός του επόμενου μήνα το νομοσχέδιο, το οποίο θα προωθηθεί για δημόσια διαβούλευση.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα του εξωτερικού αξιολογητή που εκκρεμούσε, είπε πως θα το αναλάβει το γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως, ενώ αναφορικά στην Έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, η κ. Αριστείδου είπε ότι «διαφαίνεται η διαβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και οι προσπάθειες που έχουν γίνει».

«Να πω ότι σε αυτή την έκθεση εξετάζονται τρεις ενότητες, που αφορούν κυρίως την πρόληψη, την καταπολέμηση και την προστασία. Η έκθεση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την χώρα, καθώς οι συστάσεις που καταγράφονται σε αυτή, μπορούν να αξιοποιηθούν για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της εμπορίας προσώπων».

Σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάνει κάποια βήματα, ωστόσο, πρόσθεσε πως «η πρόκληση τη δεδομένη στιγμή είναι να κρατήσουμε το επίπεδο αυτό και να το αναβαθμίσουμε».

«Είναι πολύ σημαντικό να τονίσω ότι είμαστε πολύ ευαίσθητοι στο συγκεκριμένο θέμα και συνεχίζουμε την προσπάθεια πάταξης τέτοιων αποτρόπαιων φαινομένων σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες», είπε.

Η κ. Αριστείδου είπε ακόμα πως έχουν επισημανθεί αρκετά κενά, με το βασικότερο να είναι η μεγάλη καθυστέρηση ως προς τις δικαστικές διαδικασίες ή και στην απονομή δικαιοσύνης, αφού μια υπόθεση παίρνει περισσότερο από δύο και τρία χρόνια, μέχρι να εκδικαστεί.

Σημείωσε, τέλος, ότι για την εν λόγω καθυστέρηση έχουν ενημερωθεί σήμερα ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προχωρήσει σε εισηγήσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να μπορέσουν στην τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας να δώσουν προτεραιότητα στις συγκεκριμένες υποθέσεις.

KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΗΠΑ: «Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν»

ΗΠΑ: «Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν»

Επίθεση στο Ιράν με πυραύλους σε τουλάχιστον μια στρατιωτική εγκατάσταση πραγματοποίησε το Ισραήλ τα ξημερώματα της Παρασκευής σύμφωνα με τo ABC και το CNN.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top