ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Κυπριακό στις επαφές αντιπροσωπείας Φιλελευθέρων Ηνωμένου Βασιλείου στη Βουλή

Το Κυπριακό στις επαφές αντιπροσωπείας Φιλελευθέρων Ηνωμένου Βασιλείου στη Βουλή

Το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών αντιπροσωπείας του κόμματος των Φιλελευθέρων και μελών του National Liberal Club - Commonwealth Forum του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) στη Βουλή, με τον επικεφαλής της Λόρδο Monroe Palmer, εκ των Αντιπροέδρων της Βουλής των Λόρδων να σημειώνει την ετοιμότητα του ΗΒ να ενθαρρύνει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Η αντιπροσωπεία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο από τις 10 μέχρι τις 14 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής κατά τη διάρκεια συνάντησης με την αντιπροσωπεία Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης υπογράμμισε ότι η ουσία του κυπριακού προβλήματος ήταν και παραμένει η εισβολή και η συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

 «Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε απαισιοδοξία όσον αφορά στις διαφαινόμενες δυνατότητες επίλυσης του προβλήματος, υπό το φως της κλιμακούμενης αδιαλλαξίας και της επιθετικότητας της Τουρκίας, σε σχέση με την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα, η οποία, όπως ανέφερε, επαυξάνει την ένταση στην περιοχή», αναφέρεται.

Την ίδια ώρα, ο κ. Συλλούρης επαναβεβαίωσε την ειλικρινή βούληση και την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για συνέχιση των προσπαθειών προς επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, προστίθεται.

Η Κύπρος, ανέφερε, ο Πρόεδρος της Βουλής, προσβλέπει στην έμπρακτη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, ως Μόνιμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ως εκ της ειδικής σχέσης της χώρας με την Κυπριακή Δημοκρατία, προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη συνάντηση, αναφέρεται, «συζητήθηκε επίσης η πορεία των διμερών σχέσεων Κύπρου – Ηνωμένου Βασιλείου, ειδικότερα μετά την αναμενόμενη έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στο μεταξύ, συνάντηση με την αντιπροσωπεία είχαν και ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής Γιώργος Λιλλήκας, Νίκος Τορναρίτης και Αδάμος Αδάμου αντίστοιχα.

«Ο κ. Λιλλήκας ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το κυπριακό πρόβλημα, σημειώνοντας πως παρά την καλή θέληση που επιδεικνύει η ελληνοκυπριακή πλευρά, όλες οι προσπάθειες προσκρούουν στην άτεγκτη τουρκική στάση, ειδικότερα στην άρνηση της Τουρκίας να αποδεχτεί αποχώρηση των κατοχικών της στρατευμάτων και στην εμμονή της για διατήρηση του αναχρονιστικού καθεστώτος της εγγυήτριας χώρας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής.

Επί του προκειμένου, προστίθεται, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως μια ξεκάθαρη τοποθέτηση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι δεν επιθυμεί να παραμείνει εγγυήτρια δύναμη, θα ενισχύσει τις προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος.

 «Ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας, Λόρδος Palmer, σημείωσε την ετοιμότητα του ΗΒ να ενθαρρύνει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού», σημειώνεται.

 «Στις διάφορες τοποθετήσεις τους, τα μέλη της ομάδας επανέλαβαν τις θέσεις του Κόμματος των Φιλελευθέρων για το Κυπριακό, ήτοι την ανάγκη για άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και του στρατιωτικού εξοπλισμού και για τον τερματισμό των περιορισμών, που αφορούν στην ελεύθερη  διακίνηση και εγκατάσταση των πολιτών στο νησί καθώς και στο θέμα των περιουσιών», προστίθεται.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top