ΕΛΛΑΔΑ

Παυλόπουλος: Ιδανικό πολίτευμα είναι αυτό που ανταποκρίνεται στον ψυχισμό και την ιστορία ενός λαού

Παυλόπουλος: Ιδανικό πολίτευμα είναι αυτό που ανταποκρίνεται στον ψυχισμό και την ιστορία ενός λαού

ο ιδανικό σύστημα διακυβέρνησης δεν είναι αφηρημένη έννοια, αλλά θα πρέπει να ανταποκρίνεται στον ψυχισμό και την ιστορία ενός λαού, αλλά και στις συγκυρίες, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Στην εισαγωγική του ομιλία στο συνέδριο «Προεδρική Δημοκρατία versus Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία» που συνδιοργανώνουν τα κοινοβούλια Κύπρου και Ελλάδας, στη Λευκωσία, ο κ. Παυλόπουλος είπε εξάλλου ότι η σήμερα, η δημοκρατική διακυβέρνηση δεν είναι κάτι δεδομένο, όπως μαρτυρούν και πολλά φαινόμενα, ακόμα και στο πλαίσιο της μεγάλης ευρωπαϊκής μας οικογένειας.

«Η δημοκρατία είναι ζητούμενο. Και εύχομαι οι Ευρωεκλογές να με διαψεύσουν» είπε ο κ. Παυλόπουλος. Για να γίνει αυτό, συνέχισε, πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στη δημοκρατία, στον άνθρωπο, στην ιστορία και στον πολιτισμό της Ευρώπης.

Ανέφερε εξάλλου ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας «εκπέμπει δημοκρατία, δίνει μαθήματα δημοκρατίας στην ΕΕ, μολονότι είναι μια Βουλή ενός κράτους το οποίο χειμάζεται ακόμη και σήμερα μέσα από ένα καθεστώς εισβολής και κατοχής».

Αυτό, συμπλήρωσε «συνιστά όνειδος για την ίδια την ΕΕ, για την ίδια τη διεθνή κοινότητα, αυτή η διαιώνιση μιας τέτοιας εκκρεμότητας, που είναι διαιώνιση εις βάρος του πολιτισμού και της δημοκρατίας».

Η κυπριακή Βουλή, συνέχισε, «λειτουργεί άψογα και εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία με έναν τρόπο άψογο, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι όταν πιστεύεις στη δημοκρατία, τίποτα δεν σε εμποδίζει να την εφαρμόζεις στην πράξη και κυρίως να δίνεις μαθήματα και σε πολλούς άλλους που κάποτε κουνούσαν το δάχτυλο στις χώρες μας για το πως πρέπει να λειτουργεί η δημοκρατία», είπε.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Παυλόπουλος προέβη σε μια σύγκριση των χαρακτηριστικών της Προεδρικής και Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για αντιπροσωπευτική δημοκρατία, το καταλληλότερο, όπως ανάφερε, πολίτευμα για τη δημοκρατική διακυβέρνηση του ανθρώπου σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Ένα πολίτευμα είναι καλό για ένα λαό, όταν ανταποκρίνεται στον ψυχισμό του και στην ιστορία του και στη συγκυρία» είπε.

Για το πολίτευμα της Προεδρικής Δημοκρατίας στην Κύπρο είπε ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να έχει κοινοβουλευτικά χαρακτηριστικά, λόγω της ιστορικής ιδιομορφίας μέσω της οποίας γεννήθηκε το κυπριακό κράτος. Το προεδρικό σύστημα της Κύπρου, με χαρακτηριστικά ημι-προεδρικού «ταιριάζει απόλυτα στην Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα» όταν είναι ανάγκη να παρθούν σημαντικές αποφάσεις ταχύτατα και να υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα, σημείωσε.

«Αυτή την ώρα, που η ενότητα όλου του Ελληνισμού και ιδίως των κυπριακών δυνάμεων πρέπει να είναι δεδομένη σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση του συμφέροντος αυτού του μαρτυρικού τόπου, αλλοίμονο αν προσθέταμε σε αυτό και τα ζητήματα των αντιπαραθέσεων, τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κομματικές σκοπιμότητες» είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στην άμεση δημοκρατία, σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο πολίτευμα είναι ανέφικτο σήμερα, λόγω της μορφής που έχουν τα κράτη, την έκταση, και τον πληθυσμό τους, ενώ συμπλήρωσε ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί και επικίνδυνο.

Διερωτήθηκε παράλληλα πως μπορεί να λαμβάνοντα αποφάσεις για εξαιρετικά τεχνικά θέματα μέσω δημοψηφισμάτων και είπε ότι ένα δημοψήφισμα είναι ευεργετικό, υπό τον όρο ότι είναι γνήσιο και όχι δημαγωγικό όργανο λαϊκισμού.

«Στην περίπτωση εκείνη κατά την οποία ζητάμε από τον λαό μη γνησίως να επικυρώσει προειλημμένες αποφάσεις, στην περίπτωση αυτή πρόκειται για ένα είδος δημαγωγικών…δημοψηφισμάτων» σημείωσε.

Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τέλος τον προβληματισμό του για την υιοθέτηση στην Ελλάδα της απευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με όλες τις αρμοδιότητες που είχε το 1975, συμπεριλαμβανομένης της αρμοδιότητας που αφορά τη διάλυση της Βουλής.

«Φοβάμαι ότι τότε μεταβαίνουμε σε ένα ημι-προεδρικό σύστημα, το οποίο θα ήταν εξαιρετικά προβληματικό» σε σχέση με τις πρόνοιες για αναθεώρηση του συντάγματος, κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top