ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαφωνεί η ε/κ πλευρά με την προσέγγιση ΗΕ στο θέμα των Τεχνικών Επιτροπών

Διαφωνεί η ε/κ πλευρά με την προσέγγιση ΗΕ στο θέμα των Τεχνικών Επιτροπών

Οι δικοινοτικές Τεχνικές Επιτροπές έχουν συγκεκριμένους όρους εντολής, με βάση τη συμφωνία που υπάρχει επί αυτών, και η ελληνοκυπριακή πλευρά διαφωνεί με την προσέγγιση των Ηνωμένων Εθνών στο θέμα αυτό, ανέφερε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή.

Σημειώνεται πως στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρεται πως από τις 12 δικοινοτικές Τεχνικές Επιτροπές εφτά δεν συνεδρίασαν για πάνω από ένα χρόνο, και μια από αυτές δεν συνεδρίασε από το Φθινόπωρο του 2016.

Ερωτηθείσα σε σχέση με τις αναφορές στην έκθεση του κ. Γκουτέρες για τη λειτουργία των δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών, η ίδια πηγή αφού επεσήμανε πως ο ρόλος των Τεχνικών Επιτροπών έχει να κάνει με τη διευκόλυνση δραστηριοτήτων της κοινωνίας των πολιτών που φέρνουν κοντά τους ανθρώπους των δυο πλευρών, σημείωσε πως αυτές συνέρχονται εφόσον υπάρχουν θέματα προς συζήτηση.

Υπογράμμισε πως υπάρχει ενθάρρυνση και προτροπή από ελληνοκυπριακής πλευράς να γίνονται συναντήσεις των Τεχνικών Επιτροπών και να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας τους ως καναλιού επικοινωνίας μεταξύ των δυο πλευρών, επισημαίνοντας, παράλληλα, πως αυτό εξαρτάται και από ποια θέματα έχει η κάθε Επιτροπή ενώπιόν της, εάν αυτά μπορούν να προωθηθούν και εάν μια Επιτροπή χρειάζεται να κάνει τακτικές συναντήσεις.

Παραδείγματος χάριν, σημείωσε, για το θέμα των ραδιοσυχνοτήτων δεν χρειάζεται να γίνονται συχνά επαφές εφόσον υπάρχει μια συνεννόηση και δεν δημιουργούνται προβλήματα.

Η ίδια πηγή ανέφερε επίσης πως δεν ισχύει το ότι κατά την περίοδο την οποία καλύπτει η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, δηλαδή  από τις 21 Μαΐου 2018 μέχρι τις 5 Οκτωβρίου 2018 η Τεχνική Επιτροπή για την Εκπαίδευση συνεδρίασε δυο φορές για το θέμα της εφαρμογής του δικοινοτικού προγράμματος "Imagine" για επαφές μεταξύ μαθητών από τις δυο κοινότητες, αλλά ότι συνεδρίασε πολύ περισσότερες.

Ο ΓΓ αναφέρει στην έκθεσή του πως συνεχίζει να μην υπάρχει σημαντική αλλαγή στη λειτουργία των Τεχνικών Επιτροπών και πως ορισμένες από αυτές, όπως η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, το Δικοινοτικό Γραφείο Επαφής (Joint Communications Room), που συνδέεται με την Τεχνική Επιτροπή για το ‘Εγκλημα και την Εγκληματικότητα καθώς και η Τεχνική Επιτροπή για την Εκπαίδευση συνεχίζουν να συναντώνται τακτικά και να εργάζονται επί σημαντικών δικοινοτικών πρωτοβουλιών, ενώ άλλες συναντώνται μόνο σποραδικά. Ωστόσο, στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρεται πως κατά την υπό αναφορά περίοδο η Τεχνική Επιτροπή για την Εκπαίδευση συνεδρίασε δυο φορές για να παρέχει τη στήριξή της στην εφαρμογή του προγράμματος "Imagine" για το οποίο υπήρξε επιπρόσθετη χρηματοδότηση από την Πρεσβεία της Γερμανίας για επέκτασή του.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top