ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προτάσεις προς ΠτΔ για απονομή προεδρικής χάρης

Προτάσεις προς ΠτΔ για απονομή προεδρικής χάρης

Σημείωμα για απονομή προεδρικής χάρης, παρέδωσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη η Αναστασία Παπαδοπούλου.

Λεπτομερές σημείωμα για τις αρχές με βάση τις οποίες θα απονέμεται προεδρική χάρη σε φυλακισμένους, παρέδωσε την Πέμπτη (25/10) η Πρόεδρος του Συμβουλίου Εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών Αναστασία Παπαδοπούλου.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η κ. Παπαδοπούλου αρχικά είπε πως είχε μια μακρά συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά από αίτημά του, τον περασμένο μήνα, να ετοιμάσει ένα έγγραφο με το οποίο να προτείνει κάποιες αρχές βάσει των οποίων θα απονέμεται προεδρική χάρη.

«Μετά από εκτεταμένη έρευνα την οποία είχα κάνει παρέδωσα σήμερα το σημείωμά μου, το οποίο είναι πιστεύω εμπεριστατωμένο, τεκμηριωμένο και ίσως σε μεγάλη έκταση. Συζητήσαμε τις αρχές τις οποίες συνέστησα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι δύο αρχές είναι ότι πρέπει πάνω απ’ όλα να διαφυλάξουμε και το συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς και το κύρος του θεσμού του Προέδρου», είπε.

Η κ. Παπαδοπούλου σημείωσε πως ο Πρόεδρος είδε το σημείωμα πολύ εμπεριστατωμένα, το μελέτησε σε έκταση και σε βάθος και φαίνεται, όπως είπε, ότι συμβαδίζουν οι απόψεις τους για το ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα ούτως ώστε να γίνει ένας κώδικας, βάσει του οποίου θα απονέμονται απ’ εδώ και πέρα οι προεδρικές χάρες.

Ερωτηθείσα για τα κύρια σημεία του σημειώματος, η κ. Παπαδοπούλου είπε πως αυτά θα τα αφήσει στην ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και δεν θα ήθελε η ίδια να μπει στις λεπτομέρειες του σημειώματος.

«Είναι όμως προφανές ότι από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας η προεδρική χάρη, κατά τη δική μου άποψη, έχει ξεφύγει από τα όρια τα οποία είχε καθορίσει το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένα άρθρο, το οποίο έδινε το δικαίωμα στον Πρόεδρο όπως και σε πολλές άλλες χώρες, να ασκεί τη δική του διακριτική ευχέρεια πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα, ούτως ώστε να δείχνει την επιείκεια του κράτους», πρόσθεσε.

Είπε πως αυτά είναι που συζήτησαν, αυτές τις αρχές και εξέφρασε την ικανοποίηση της γιατί έχει αποδεχθεί τουλάχιστον τις αρχές βάσει των οποίων έχει η ίδια βασίσει τις εισηγήσεις της.

Σε ερώτηση κατά πόσον θα έπρεπε να γίνεται φανερή η ταυτότητα του δράστη περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων, όπως γίνεται σε χώρες του εξωτερικού, η κ. Παπαδοπούλου είπε πως δεν είναι σε όλες του εξωτερικού που γίνεται αλλά μόνο σε μερικές, και οι οποίες είναι άλλων μεγεθών και με άλλες φιλοσοφίες.

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι 80% των σεξουαλικών αδικημάτων έναντι παιδιών γίνονται εντός του κύκλου της οικογένειας του παιδιού. Η αποκάλυψη της ταυτότητας του θύτη εμμέσως και αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην αποκάλυψη της ταυτότητας του θύματος. Επειδή η προτεραιότητα όλων, και η προτεραιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η προστασία των θυμάτων θα μπαίνουν πρώτα αυτά στο επίκεντρο της οποιασδήποτε πολιτικής», κατέληξε η κ. Παπαδοπούλου.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top