ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΚΥΠΡΟΣ: Ο κίνδυνος των γνωριμιών στο διαδίκτυο

ΚΥΠΡΟΣ: Ο κίνδυνος των γνωριμιών στο διαδίκτυο

Προστατεύουμε τα προσωπικά μας στοιχεία. Προστατεύουμε τον εαυτό μας

Όταν μιλάμε με κάποιον άγνωστο στο διαδίκτυο, είναι πολύ σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί. Ο κάθε άνθρωπος, πίσω από ένα διαδικτυακό προφίλ, μπορεί εύκολα να δώσει ψεύτικες πληροφορίες για το ποιος είναι. Μπορεί εύκολα να προσποιηθεί ότι είναι οποιοσδήποτε άλλος και να μας ξεγελάσει.

 

Πως μπορείς να προστατεύσεις τον εαυτό σου online;

Φρόντισε να έχεις πάντα τον έλεγχο του τι δημοσιεύεις και με ποιόν μοιράζεσαι προσωπικές σου πληροφορίες.

Αν κάποιος σου ζητήσει να του αποστείλεις φωτογραφίες ή βίντεο, σεξουαλικού περιεχομένου, μπορείς να ρωτήσεις τον εαυτό σου: Γιατί μου ζητά κάτι τέτοιο; Τι θα μπορούσε να κάνει με αυτό το υλικό; Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το υλικό αυτό για να με εκβιάσει ή να με εκμεταλλευτεί με οποιοδήποτε τρόπο;

Είναι απολύτως λογικό και φυσιολογικό να αρνηθείς. Να πεις ΟΧΙ. Η ασφάλεια μας και η προστασία των προσωπικών μας δεδομένων, είναι σημαντική.

Άλλωστε, αν είναι κάποιος φίλος που ξέρεις και σε ξέρει καλά, θα πρέπει να δείξει κατανόηση και να καταλάβει ότι δεν νιώθεις άνετα με όλο αυτό. Αν όχι, τότε ίσως το πρόσωπο αυτό να μην αξίζει να είναι φίλος σου.

Από την άλλη, αν είναι κάποιος που γνωρίζεις μόνο μέσω διαδικτύου, να είσαι πιο προσεκτικός/η. Μπορείς να μάθεις την πραγματική του ταυτότητα; Συμβουλεύσου κάποιον που γνωρίζεις και εμπιστεύεσαι.

Αν τα πράγματα πάνε λάθος. Αν έχεις ήδη στείλει κάτι που δεν έπρεπε και τώρα δέχεσαι εκβιασμό, να ξέρεις ότι υπάρχουν λύσεις. 

 

Μικρές συμβουλές για μεγαλύτερη ασφάλεια

 

Κράτα τα προσωπικά σου δεδομένα ασφαλή

Μην δημοσιεύεις τα προσωπικά σου δεδομένα (αριθμό τηλεφώνου, διεύθυνση, σχολείο κτλ) και μην τα μοιραστείς με κάποιον που γνωρίζεις μόνο μέσω διαδικτύου. Αν βρίσκεσαι σε αμφιβολία, ρώτα τον εαυτό σου: Γιατί είναι αναγκαίο να μάθει αυτές τις πληροφορίες αυτός που τις ζητά; Πως μπορεί να τις χρησιμοποιήσει;

Πάντοτε να έχεις ενημερωμένες τις ρυθμίσεις απορρήτου στους λογαριασμούς σου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να είναι ασφαλή τα προσωπικά σου δεδομένα.

 

Πως φαίνομαι;

Πρόσεξε την διαδικτυακή σου παρουσία

Οι επιτήδειοι ψάχνοντας στο διαδίκτυο για υποψήφια θύματα, συχνά κοιτάζουν για προφίλ νεαρών ατόμων με προκλητικό όνομα χρήστη (Username), που ανεβάζει προκλητικές φωτογραφίες, ή που ασχολείται συχνά στο διαδίκτυο, με θέματα ερωτικού τύπου. Γι’ αυτό πρόσεξε πως φαίνεται το διαδικτυακό σου προφίλ, στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου.

 

Θέλει να συναντηθείτε;

Βάζουμε πάνω από όλα την ασφάλεια

Το να δημοσιεύεις πληροφορίες για το που βρίσκεσαι ή το να συναντηθείς με κάποιον που μόλις γνώρισες ή γνωρίζεις μόνο μέσα από το διαδίκτυο, δεν είναι και τόσο καλή ιδέα. Όμως, αν θέλεις να το κάνεις, προσπάθησε να το κάνεις με ασφάλεια. Συνάντησε το πρόσωπο αυτό, σε δημόσιο χώρο με αρκετή κίνηση. Ακόμα καλύτερο είναι να συνοδεύεσαι από κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεσαι.

 

Ο «φίλος του φίλου»;

Για να είσαι σίγουρος/η, ρώτησε τον φίλο σου.

Είναι πολύ εύκολο για τον καθένα, να αναρτά ψεύτικες φωτογραφίες και βίντεο στο διαδίκτυο. Αν κάποιος σου πει ότι είναι «φίλος κάποιου φίλου ή γνωστού σου», τότε καλύτερα να ρωτήσεις αυτό το φίλο ή γνωστό σου, αν πραγματικά γνωρίζει αυτό το άτομο. Ο καθένας μπορεί να μάθει πολλά πράγματα για εσένα και τους φίλους σου μέσα από το διαδίκτυο και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

 

Τελικά… Μεταξύ μας;

Φρόντισε να μην εκθέσεις τον εαυτό σου ή τα προσωπικά σου στοιχεία σε κίνδυνο

Αν στείλεις γυμνές ή ανάλογου περιεχομένου φωτογραφίες σου ή βίντεο μέσω webcam, με ανάλογο περιεχόμενο, να ξέρεις ότι αυτά μπορούν να καταγραφούν και να φυλαχθούν χωρίς εσύ να το γνωρίζεις. Διατρέχεις κίνδυνο να δημοσιευτεί  αυτό το υλικό ή να σταλεί σε οποιονδήποτε, ή ακόμα να δεχθείς εκβιασμό. Σίγουρα δεν θα ήθελες να συμβεί κάτι από όλα αυτά, έτσι;

 

Οι εγκληματίες θα προσπαθήσουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σου μέσα από το διαδίκτυο. Πρόσεξε αυτά τα σημάδια:

Πολύ καλό για να είναι αληθινό; Πολλά κομπλιμέντα και πολλή προσοχή

Μήπως ο νέος διαδικτυακός σου φίλος, κοινοποιεί όλες σου τις δημοσιεύσεις ή γενικότερα σου δίνει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή; Μήπως η μεταξύ σας σχέση εξελίσσεται πάρα πολύ γρήγορα; Μήπως αυτός ο φίλος/η σου κάνει συνεχώς κομπλιμέντα, λέει ότι είσαι πολύ όμορφος/η, γυμνασμένος/η ή σέξι και επαινεί τις φωτογραφίες σου στο λογαριασμό σου;

Σκέψου το. Οι εγκληματίες θα κάνουν οτιδήποτε για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σου, κάνοντάς σε να αισθάνεσαι όμορφα για τον εαυτό σου.

 

Ας μιλήσουμε για σεξ

Να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός/η αν κάποιος/α σε φλερτάρει έντονα ή προσπαθεί να σε κάνει να μιλήσετε για σεξ στο διαδίκτυο. Ιδιαίτερα όταν αυτό γίνεται πολύ σύντομα μετά την πρώτη γνωριμία σας.

 

Έχεις γυμνές φωτογραφίες;

Μήπως σου ζήτησε να στείλεις γυμνές ή προκλητικές φωτογραφίες; Μερικοί εγκληματίες θα προσπαθήσουν να σε πείσουν λέγοντάς σου πως άλλοι νέοι στέλνουν μεταξύ τους τέτοιες φωτογραφίες.

 

Μπορούμε να τα πούμε κάπου πιο ιδιαίτερα;

Πιθανόν να γνωρίσεις κάποιον σε κάποιο ανοικτό διαδικτυακό τόπο, όπως για παράδειγμα ένα διαδικτυακό παιχνίδι ή ένα chatroom. Τότε αυτός, σε κάνει add, σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ή οπουδήποτε που επιτρέπεται η κλειστή προσωπική συνομιλία, όπου και οι δύο διατηρείτε λογαριασμό. Οι εγκληματίες προτιμούν την προσωπική συνομιλία. Έτσι, είναι ευκολότερο να αρχίσουν και να αναπτύξουν μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί σου.  Στη συνέχεια μπορεί να ζητήσουν να συνομιλήσετε μέσω live streaming, με στόχο να σε παρασύρουν ώστε να σε καταγράψουν σε ζωντανές σεξουαλικές πράξεις.

 

Το μικρό μας μυστικό;

Μήπως σου ζητά να κρατήσετε τη συνομιλία σας μυστική; Μήπως σε απειλεί ότι θα μπλέξεις αν κάποιος άλλος μάθει για αυτή τη συνομιλία; Οι εγκληματίες δεν θέλουν να ξέρουν άλλοι, ότι μιλάς μαζί τους. Αν αυτό είναι γνωστό στην οικογένεια ή τους φίλους σου, μπορεί να σε βοηθήσουν, αν τα πράγματα πάνε ανάποδα.

 

Αλλαγές ψυχολογίας

Οι εγκληματίες προσπαθούν να είναι καλοί και ευγενικοί με τα υποψήφια θύματά τους, ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους. Αν όμως δεν κάνεις αυτό που σου ζητούν, η ευγένεια και η καλοσύνη εξαφανίζονται και τη θέση τους παίρνει η αγριάδα. Μην ενδώσεις.

 

Η κάμερα μου είναι χαλασμένη

Οι εγκληματίες μπορεί να παριστάνουν ότι είναι έφηβοι, αγόρια ή κορίτσια και να ισχυρίζονται ότι η κάμερα της συσκευής τους είναι χαλασμένη και γι’ αυτό εσύ δεν μπορείς να τους δεις. Είναι επίσης πολύ εύκολο να σε ξεγελάσουν και να σε πείσουν ότι τους βλέπεις, ανεβάζοντας ένα ψεύτικο βίντεο. Επειδή νομίζεις ότι είδες κάποιον στο βίντεο, δεν σημαίνει ότι είναι πραγματικά αυτός που συνομιλείς. Σκέψου το!

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

Ως γονείς θα πρέπει πάντοτε να προστατεύετε και να συμβουλεύετε τα παιδιά σας. Μην τα αφήνετε να σερφάρουν ανεξέλεγκτα στο διαδίκτυο. Αυτό θα πρέπει να γίνεται με την επίβλεψή σας.

Μάθετε και συμβουλέψετε τα παιδιά σας για το πώς να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές συσκευές και πώς να σερφάρουν στο διαδίκτυο ορθά και ασφαλισμένα.

Πρέπει να γνωρίζετε τους κωδικούς πρόσβασης στους διαδικτυακούς λογαριασμούς των παιδιών σας, κάνοντας τους ξεκάθαρο ότι μπορείτε να συνδεθείτε ανά πάσα στιγμή.

 

Επικοινωνήστε με τα παιδιά σας

Εξηγήστε στα παιδιά σας τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις συνομιλίες με αγνώστους στο διαδίκτυο, την αποστολή φωτογραφιών και προσωπικών δεδομένων, ή από γενικότερα επικίνδυνη συμπεριφορά στο διαδίκτυο.

Κάνετέ τους κατανοητό ότι μπορούν ανά πάσα στιγμή να σας μιλήσουν για οποιοδήποτε θέμα και δείξτε τους ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά για την διαδικτυακή τους ασφάλεια και τις δραστηριότητές τους.

Μπροστά σε οποιοδήποτε κίνδυνο, θα πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν ειδικοί στους οποίους μπορείτε και πρέπει να αποταθείτε, ώστε ο κίνδυνος αυτός να ξεπεραστεί.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top