ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Αλλαγές στο σχέδιο 'ΕΣΤΙΑ'- Πιο δίκαιο και λειτουργικό λέει ο Χάρης

ΚΥΠΡΟΣ: Αλλαγές στο σχέδιο 'ΕΣΤΙΑ'-  Πιο δίκαιο και λειτουργικό λέει ο Χάρης

Επιμέρους αλλαγές στο Σχέδιο Εστία, στη βάση της διαβούλευσης που διεξήχθη το τελευταίο διάστημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της  ΕΕ ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Το Σχέδιο θα μπει σε εφαρμογή από τον 1η Ιανουαρίου του 2019.


Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε πως οι αλλαγές στο Σχέδιο Εστία  δεν αλλοιώνουν την ουσία, τη φιλοσοφία του Σχεδίου, είναι όμως αλλαγές που καθιστούν το σχέδιο ακόμη πιο δίκαιο και λειτουργικό.

Το Σχέδιο προβλέπει την ετήσια καταβολή, από κρατικό φορέα που θα διαχειρίζεται το Σχέδιο, μέρους των δόσεων αποπληρωμής των αναδιαρθρωμένων εξυπηρετούμενων δανείων/πιστωτικών διευκολύνσεων που είναι εξασφαλισμένα με πρώτη υποθήκη κύρια κατοικία, τα οποία κατά την 30η Σεπτεμβρίου 2017 ήταν μη εξυπηρετούμενα.

Με βάση το Σχέδιο οι δανειολήπτες θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια ώστε να καθίστανται δικαιούχοι της χορηγίας. Συγκεκριμένα, το συνολικό ακαθάριστο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του δανειολήπτη δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα εξήντα χιλιάδες ευρώ (€60.000) για ζεύγος με τουλάχιστον τέσσερα εξαρτώμενα άτομα, τα πενήντα πέντε χιλιάδες ευρώ (€55.000) για ζεύγος με τρία εξαρτώμενα άτομα, τα πενήντα χιλιάδες ευρώ (€50.000) για ζεύγος με δύο εξαρτώμενα άτομα, τα σαράντα πέντε χιλιάδες ευρώ (€45.000) για ζεύγος με ένα εξαρτώμενο άτομο, τα τριάντα πέντε χιλιάδες ευρώ (€35.000) για ζεύγος χωρίς εξαρτώμενα άτομα και τα είκοσι χιλιάδες ευρώ (€20.000) για μονήρη νοικοκυριά.

Τα υπόλοιπα καθαρά περιουσιακά στοιχεία του νοικοκυριού, εξαιρουμένης της κύριας κατοικίας, δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν σε τιμές αγοράς το 80% της αγοραίας αξίας της κύριας κατοικίας, χωρίς να υπερβαίνει τα €250.000.

Σε όλες τις περιπτώσεις, ένα ποσό της τάξης του 5% τουλάχιστον του οφειλόμενου δανείου θα παραμένει παγοποιημένο και θα καθίσταται απαιτητό από την Τράπεζα/Εταιρεία Εξαγοράς Πιστώσεων σε περίπτωση αθέτησης των αναδιαρθρωμένων υποχρεώσεων του δανειολήπτη. Στην περίπτωση πλήρους αποπληρωμής του αναδιαρθρωμένου δανείου, το παγοποιημένο ποσό διαγράφεται οριστικά.

Το επιτόκιο του αναδιαρθρωμένου δανείου για τα πρώτα 7 χρόνια αποπληρωμής του θα είναι μεταβλητό, βασιζόμενο στο Euribor 6 μηνών πλέον περιθωρίου 2,50 ποσοστιαίων μονάδων. Το συνολικό επιτόκιο (Euribor 6 Μηνών + περιθώριο) του αναδιαρθρωμένου δανείου δεν μπορεί να ξεπερνά το 3,5%.

"Ξέρουμε και αναγνωρίζουμε ότι τέλειο σχέδιο αυτής της μορφής δεν μπορεί να υπάρξει, όμως είναι ένα σχέδιο αναγκαίο, μια αναγκαία κίνηση που θα μας επιτρέψει συλλογικά να αντιμετωπίσουμε οριστικά αυτό το τελευταίο κατάλοιπο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και συγκεκριμένα σε αυτή την περίπτωση εξασφαλίζονται από κύρια κατοικία αξίας μέχρι 350 χιλιάδων", ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Γεωργιάδης

Αναμένουμε, πρόσθεσε, πως θα εξασφαλιστεί η έγκριση από την Επιτροπή, θα ακολουθηθεί η τυπική διαδικασία υποβολής του σχεδίου στον Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων και στην ίδια την Επιτροπή η επίσημη υποβολή και εκτιμώ ότι εντός Νοεμβρίου θα έχουμε και την τυπική επίσημη έγκριση από την Επιτροπή,

Ήδη οι προβλέψεις στον προϋπολογισμό έχουν γίνει και από την 1.1.2019 το Εστία μπαίνει σε εφαρμογή, είπε ο κ. Γεωργιάδης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το Ισραήλ πιθανόν θα προτείνει στη Χαμάς συμφωνία για την απελευθέρωση 20 ομήρων

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο



Καταθέτει σήμερα ο Σαββίδης αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα - Κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του η Ελεγκτική

Καταθέτει σήμερα ο Σαββίδης αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα - Κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του η Ελεγκτική

O Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, καταθέτει σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο αίτημα για εξέταση καταγγελίας για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top