ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποψήφιος για προεδρία Κομισιόν: 'Οι κυπριακές ανησυχίες είναι και για τους Ευρωπαίους ανησυχίες'

Υποψήφιος για προεδρία Κομισιόν: 'Οι κυπριακές ανησυχίες είναι και για τους Ευρωπαίους ανησυχίες'

Το Κυπριακό και οι κυπριακές ανησυχίες αποτελούν ανησυχίες των Ευρωπαίων και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, λέει ο Βέμπερ.

Το Κυπριακό και οι κυπριακές ανησυχίες αποτελούν ανησυχίες των Ευρωπαίων και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά την εκλογή του ως υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά συνέδριο του κόμματος στο Ελσίνκι, που ολοκληρώθηκε σήμερα.

Ο κ. Βέμπερ απαντούσε σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τη θέση του έναντι της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να κατέχει έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, και κατ’ επέκταση ευρωπαϊκό έδαφος, και εκτοξεύει απειλές κατά της Κύπρου λόγω των ερευνών που γίνονται στην κυπριακή ΑΟΖ για ανεύρεση υδρογονανθράκων.

«Το κύριο μου μήνυμα για την Κύπρο είναι πως είναι σημαντικό το ότι είσαστε μέλος της ΕΕ γιατί δεν είστε μόνοι. Ακόμη και μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη ολόκληρης της ΕΕ», ανέφερε ο κ. Βέμπερ.

«Και είναι για αυτό που το κυπριακό πρόβλημα και οι κυπριακές ανησυχίες είναι ανησυχίες των Ευρωπαίων και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος», πρόσθεσε.

‘Οσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είπε πως δεν πιστεύει στη διαδικασία της διεύρυνσης και στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

«Πιστεύω στην ισχυρή συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Χρειαζόμαστε η μια την άλλη, είμαστε εταίροι, είμαστε γείτονες, μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας από κοινού, αλλά δεν πιστεύω στη διαδικασία της διεύρυνσης», ανέφερε.

"Θεωρώ ότι είναι ειλικρινές και δίκαιο να καθίσουμε μαζί και διευκρινίσουμε ότι θα έχουμε μια ισχυρή συνεργασία αλλά όχι μια πλήρη διεύρυνση, όχι μια πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ", πρόσθεσε.

Αυτό θα ήταν ειλικρινές και δίκαιο ιδιαίτερα μετά τις αλλαγές που είδαμε τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία, τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και άλλες εξελίξεις που αφορούν για παράδειγμα την ελευθερία του Τύπου, σημείωσε.

«Αυτό (η ένταξη της Τουρκίας) δεν θα δουλέψει. Ας είμαστε ειλικρινείς σε αυτή τη σχέση», επεσήμανε.

Ανέφερε πως «εάν συμφωνήσουμε για κάποια θέματα μπορούμε να δημιουργήσουμε εμπιστοσύνη του ενός για τον άλλο. Αυτό είναι που χρειαζόμαστε σε αυτή τη σχέση», σημείωσε.

Στην εναρκτήρια τοποθέτησή του κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Βέμπερ είπε πως «είμαστε περήφανοι για το τί έχουμε επιτύχει», σημειώνοντας πως «η Ευρώπη είναι ένα καλύτερο μέρος σήμερα από ότι ήταν πριν πέντε χρόνια».

Σημείωσε πως τα δυο σημαντικά στοιχεία της πολιτικής του είναι η οικοδόμηση γεφυρών που χρειάζονται σήμερα περισσότερο από ό,τι ποτέ άλλοτε, όπως ανέφερε, και η δημιουργία μιας δημοκρατικής Ευρώπης.

Ο κ. Βέμπερ είπε πως το ΕΛΚ είναι δεσμευμένο να δώσει το μέλλον της Ευρώπης στα χέρια των πολιτών.

Ανέφερε το επόμενο του βήμα θα είναι να ταξιδέψει και να συνομιλήσει με τα πολιτικά κόμματα που είναι μέλη του ΕΛΚ και να έλθει σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο αφού, όπως σημείωσε, πρέπει να καταγράψουν τις κύριες ανησυχίες και τα κύρια ερωτήματα στα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις κατά την προεκλογική περίοδο.

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι για να ακούσουμε, να αξιολογήσουμε, να πάμε στον κόσμο και να δούμε ποια είναι τα ερωτήματα που βρίσκονται στο τραπέζι για να δώσουμε τις κατάλληλες απαντήσεις στις εκλογές, σημείωσε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Κυβερνητικές Εξετάσεις: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το 2024 - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση;

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι - Χειροπέδες σε 35χρονο



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top