ΔΙΕΘΝΗ

Σε κρίση η Κυβέρνηση Μέι - Στους τέσσερις οι παραιτηθέντες Βρετανοί Υπουργοί

Σε κρίση η Κυβέρνηση Μέι - Στους τέσσερις οι παραιτηθέντες Βρετανοί Υπουργοί

Η Υπουργός Εργασίας Έσθερ ΜακΒέι έγινε το τρίτο μέλος της κυβέρνησης Μέι που παραιτείται λόγω των όρων της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ.

Η κα ΜακΒέι ανέφερε στην επιστολή παραίτησης ότι δεν μπορεί να υπερασπιστεί ούτε να ψηφίσει τη συμφωνία.

Την ακολούθησε και η Υφυπουργός Brexit Σουέλα Μπρέιβερμσν, που φεύγει από το Υπουργείο μαζί με τον πολιτικό προϊστάμενό της, Ντόμινικ Ράαμπ.

Είχε προηγηθεί η παραίτηση του Υφυπουργού Βόρειας Ιρλανδίας Σέιλες Βάρα.

Δηλώσεις της Βρετανίδας Πρωθυπουργού:

Ένα καλό Brexit προς το εθνικό συμφέρον είναι εφικτό, είπε η Τερέζα Μέι στη δήλωσή της στη Βουλή των Κοινοτήτων, υπερασπιζόμενη τη Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ.

Είχαν προηγηθεί οι παραιτήσεις του Υπουργού Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, της Υπουργού Εργασίας Έσθερ ΜακΒέι και δύο υφυπουργών.

Οι παραιτήσεις δυσκολεύουν το έργο της Πρωθυπουργού να πείσει τους επιφυλακτικούς αν όχι εχθρικούς έναντι της συμφωνίας Συντηρητικούς βουλευτές πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η κα Μέι προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης θα σημάνει «περισσότερη αβεβαιότητα και διχασμό και αποτυχία εκπλήρωσης της βούλησης του βρετανικού λαού» που ψήφισε υπέρ του Brexit. Για δεύτερη φορά μετά από τη χθεσινοβραδινή της δήλωση συμπεριέλαβε στις επιλογές της χώρας το ενδεχόμενο να μη συντελεστεί το Brexit, προφανώς σε μια προσπάθεια να πιέσει τους ευρωσκεπτικιστές Τόρις να υπερψηφίσουν τη συμφωνία που πέτυχε η ίδια με την ΕΕ.

Παραδέχθηκε ότι η διαπραγμάτευση της συμφωνίας επί του λεγόμενου backstop για τη Βόρεια Ιρλανδία, δηλαδή την προσωρινή λύση για την αποφυγή σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία μετά από τη μεταβατική περίοδο, δεν ήταν μία «άνετη» διαδικασία. Είπε ότι η βρετανική πλευρά δεν είναι απολύτως ικανοποιημένη από όλα τα σημεία αυτού του backstop, όπως όμως και η ΕΕ. 

Πρόσθεσε ότι πρόθεση αμφοτέρων είναι να υπάρξει συμφωνία για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ ώστε να μη χρειαστεί να εφαρμοστεί το backstop. Ακόμα και αν η μελλοντική συμφωνία δεν επιτευχθεί εγκαίρως, συμπλήρωσε η κα Μέι, θα υπάρχει η επιλογή επιμήκυνσης της μεταβατικής περιόδου αντί της εφαρμογής του backstop.

Σημειώνεται ότι συνοψίζοντας στους λόγους παραίτησής του τις ενστάσεις των βουλευτών, ο κ. Ράαμπ αναφέρει ότι οι διακριτοί κανόνες για τη Βόρεια Ιρλανδία στο backstop απειλούν την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία για ενδεχόμενη παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου σε μία τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, χωρίς όμως ημερομηνία εξόδου και με βέτο της ΕΕ επί του ποτέ θα μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να εξέλθει αυτής, είναι σημεία της συμφωνίας που η συνείδησή του δεν του επιτρέπει να αποδεχθεί. 

Ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε την πρωθυπουργό να αποσύρει τη συμφωνία. Ο κ. Κόρμπιν τελεί επίσης υπό πίεση από βουλευτές του που έχουν ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών από πολίτες ώστε το Εργατικό Κόμμα να στηρίξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top