ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: «Η αποκέντρωση δεν καταργεί την έννοια της πολιτικής ισότητας»

ΠτΔ: «Η αποκέντρωση δεν καταργεί την έννοια της πολιτικής ισότητας»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εξήγησε κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος πως ο προβληματισμός για την αποκέντρωση ούτε υποκαθιστά, ούτε καταργεί την έννοια της πολιτικής ισότητας, ή την ανάγκη για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, αλλά τουναντίον αποσκοπεί στο να κάνει όσο γίνεται περισσότερο λειτουργική μια συμφωνία για λύση.

Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας πως η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την αντιπροσωπεία του ΡΤΚ ήταν άτυπη και φιλική και πως εξελίχθηκε σε μια δημιουργική συζήτηση.

Ο κ. Προδρόμου είπε επίσης πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε την πλήρη ετοιμότητα του για να ξεκινήσει η συζήτηση προκειμένου να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς, που ζητά ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, μέσω της αποστολής της Τζέιν Χολ Λουτ, με απώτερο σκοπό να επαναρχίσει η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό.

Ο Εκπρόσωπος είπε ακόμη πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε ότι η δική μας πλευρά υπολογίζει στο Πλαίσιο Γκουτέρες, στις έξι παραμέτρους του, «οι οποίες μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια διεξοδική συζήτηση μαζί με όλες τις υφιστάμενες προηγούμενες συγκλίσεις, προκειμένου να ξεκινήσει ξανά μια συνεκτική διαπραγμάτευση που θα επιληφθεί όλων των θεμάτων».

Σημείωσε επίσης πως ο Πρόεδρος είχε την ευκαιρία «αφού του ζητήθηκε, να εξηγήσει ότι προβληματισμός για την αποκέντρωση βεβαίως ούτε αποκαθιστά ούτε καταργεί την έννοια της πολιτικής ισότητας ή την ανάγκη για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, αλλά τουναντίον αποσκοπεί στο να κάνει όσο γίνεται περισσότερο λειτουργική μια συμφωνία για λύση η οποία θα εξυπηρετεί τους πολίτες και θα απαντά σε κάποια ερωτηματικά που εγείρονται μέσα στην κοινή γνώμη».

Ο κ. Προδρόμου επεσήμανε στο σημείο αυτό πως «είναι οι πολίτες οι οποίοι θα κληθούν και να εγκρίνουν αλλά και να ζήσουν μια επιθυμητή συμφωνία για λύση του Κυπριακού».

Ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε τη σημασία που δίνει η πλευρά μας στο να καταργηθεί το αναχρονιστικό και παρωχημένο σύστημα των εγγυήσεων, της εξάρτησης και των παρεμβάσεων από το εξωτερικό, προσθέτοντας πως «ο στόχος είναι η Κύπρος να είναι χώρα όλων των Κυπρίων, χωρίς φυσικά στρατό κατοχής».

Επεσήμανε πως στη συζήτηση "τέθηκε από την πλευρά των συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων και η ανάγκη περισσότερων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης", και πως υπογραμμίστηκε «η ανάγκη που υπάρχει, εφόσον μιλάμε για πάνω από όλα εξυπηρέτηση των πολιτών στην Κύπρο με τα μέτρα εμπιστοσύνης, για συγκεκριμένα σημεία διέλευσης στην περιοχή της δυτικής Κύπρου, εκεί που είναι ο Πύργος, τα Κόκκινα, όπως επίσης και στην ιδιόμορφη κατάσταση που υπάρχει γύρω από την Αθηένου, στο Πυρόι».

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως συζητήθηκαν και άλλα ανάλογα ζητήματα και ο Πρόεδρος είχε την ευκαιρία να υπογραμμίζει την ετοιμότητά του και για οποιαδήποτε επαφή και διάλογο άμεσα με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, «όπως εξάλλου ήταν η πρόθεση του Προέδρου από την πρώτη ημέρα της επανεκλογής του τον περασμένο Μάρτιο».

Ερωτηθείς αν εγκαινιάζεται ένας κύκλος επαφών με τουρκοκυπριακά κόμματα με τη σημερινή συνάντηση, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως «ήταν μια συγκεκριμένη συνάντηση μετά από αίτημα του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, μια άτυπη συνάντηση και ήταν σαφές από την αρχή ότι δεν πρόκειται για κανενός είδους ούτε διαπραγμάτευση, ούτε διαμεσολάβηση», σημειώνοντας πως ήταν μια φιλική συνάντηση.

Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πάντα ανοικτός στον διάλογο.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Καιρός: Θα «πνιγούμε» από τη σκόνη - Πότε αναμένεται να βρέξει - Αναλυτικά η πρόγνωση

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο Tik Τοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top