ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΦΟΝΙΚΟ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ: Αναφορά στο πενταπλό φονικό Αγίας Νάπας - Το κοινό κομβικό σημείο στα δύο στυγερά εγκλήματα

ΦΟΝΙΚΟ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ: Αναφορά στο πενταπλό φονικό Αγίας Νάπας - Το κοινό κομβικό σημείο στα δύο στυγερά εγκλήματα

Κοινό σημείο στις δύο υποθέσεις των φονικών εντόπισε ο δικηγόρος υπεράσπισης της Σάρας Σιαμς, της δεύτερης κατηγορούμενης για το φονικό Στροβόλου.

Της Γεωργίας Παππούτα

Ο κ. Σωτήρης Αργυρού στην δικάσιμο της Δευτέρας (19/11), αιτήθηκε την ακύρωση όλων των κατηγοριών της Σιαμς και την συγκεκριμενοποίηση κατηγοριών με βάση το μαρτυρικό υλικό από την Κατηγορούσα Αρχή, αφού θεωρεί ελαττωματικό το κατηγορητήριο.

Η αναφορά και το κοινό σημείο στις δύο υποθέσεις:

Ο κ. Αργυρού με σκοπό να επιχειρηματολογίσει για τα προαναφερθέντα αίτηματα του, παρέπεμψε σε παλαιότερες υποθέσεις, δίνοντας έμφαση στο πενταπλό φονικό Αγίας Νάπας. Σκοπός του να διαχωρίσει τις δύο κατηγορίες που αφορούν την πελάτισσα του, εφόσον όπως αναφέρει πρόκειται για δυο αδικήματα τα οποία έχουν διαφορετική αντικειμενική και υπομενική υπόσταση. 

Ο διαχωρισμός των δύο αδικημάτων είχε αναφερθεί και ξεκαθαριστεί στην υπόθεση του φονικού Αγίας Νάπας από τον Δικαστή Ανώτατου Δικαστηρίου, Μύρων Νικολάτο, ο οποίος θεώρησε ότι το Κακουργιοδικείο έσφαλλε στην σύνδεση του Τάσου Τσιχειλίδη στο πενταπλό φονικό που διαπράχθηκε τον Ιούνιο του 2012 στην Αγία Νάπα, λόγω της φιλίας του με τον πρώτο κατηγορούμενο Δημήτρη Μαμαλικόπουλο.

Επεσήμανε μάλιστα ότι, κατά την δική του κρίση, δεν αποδεικνύεται η συνέργεια του εφεσείοντα στον φόνο, αλλά η συνέργειά του μετά την διάπραξη του εγκλήματος.

Δύο αδικήματα που αναφέρονται στις δύο υποθέσεις:

Τα δύο αδικήματα στα οποία έγινε η αναφορά, έχουν να κάνουν με τα άρθρα 20 και 21 του ποινικού κώδικα, τα οποία διαχωρίζουν λεπτομερώς κατά πόσο ο κατηγορούμενος είχε συμμετοχή στο έγκλημα. 

Το άρθρο 20 αφορά αυτουργούς στο έγκλημα, οι οποίοι έχουν διενεργήσει πράγματι την διαπράξη ή παράλειψη του εγκλήματος, έχουν διαπράξει ή παραλείψει να διαπράξουν κάτι με σκοπό να γίνει η διάπραξη από άλλον ή παρήχαν βοήθεια στο έγκλημα. Ακόμη, αυτουργός θεωρείται εκείνος που παρακινεί άλλον κατά τη διάπραξη του αδικήματος και εκείνος που συμβουλεύει ή που προάγει άλλον για διάπραξη ποινικού αδικήματος.

Συνοπτικά στο άρθρο 20 ο κατηγορούμενος υπόκειται στην ίδια ποινή με αυτόν που έχει διαπράξει το έγκλημα. 

Αντίθετα το άρθρο 21 αφορά ποινικά αδικήματα που διαπράχτηκαν από συναυτουργούς κατά την επιδίωξη κοινού σκοπού.

Χρονικό Υπόθεσης πενταπλό φονικό Αγίας Νάπας:

Στις 7 Φεβρουαρίου του 2014 το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας - Αμμοχώστου, καταδίκασε για το πενταπλό φονικό της Αγίας Νάπας σε πεντάκις ισόβια φυλάκιση, τον Δημήτρη Μαμαλικόπουλο και τον Τάσο Τσιχειλίδη.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη ποινή που επέβαλε ποτέ κυπριακό δικαστήριο.

Οι δύο κατηγορούμενοι εφεσίβαλαν. Η έφεση του Τάσου Τσιχειλίδη απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία, ενώ αυτή του Δημήτρη Μαμαλικόπουλουαπορρίφθηκε ομόφωνα και από τα τρία μέλη του Εφετείου.

Το πενταπλό φονικό για το οποίο καταδικάστηκαν οι δύο, διαπράχθηκε τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου του 2012, στην οδό Καταλυμάτων στην Αγία Νάπα. Δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ τρεις κύπριοι και δύο ρουμάνοι φρουροί του γνωστού Κύπριου επιχειρηματία Θεοφάνη Θεοφάνους Καλοψιδιώτη. Τον Φίλιππο Λουκαΐδη 33 ετών, τον Μάριο Καραολή 28 ετών, τον Γιώργο Γεωργίου 35 ετών, τον Τζιορτζιάν Καταλίν Κομάν 25 ετών και τον Μαρσέλ Αουρέλ Κολεάσα 33 ετών.

Ο δράστης είχε εκτελέσει και τα 5 θύματα σε χρονικό διάστημα 19 δευτερολέπτων. Έριξε εναντίον τους 14 φορές με πιστόλι τύπου Glock.

Μέσα από τη διερεύνηση οι ανακριτικές αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για «συμβόλαιο θανάτου», το οποίο κλήθηκε να εκτελέσει ο «Μαμ» (Δημήτρης Μαμαλικόπουλος) με τη βοήθεια του «Ντούρου» (Αναστάσιου Τσεχειλίδη).

 

Χρονικό Υπόθεσης διπλό φονικό Στροβόλου:

Στις 18 Απριλίου 2018 διαπράχθηκε το στυγερό φονικό Στροβόλου, με θύματα τον Γιώργο Χατζηγεωργίου και την σύζυγο του Ντίνα Σεργίου. Το ζευγάρι δέχθηκε πολλαπλές μαχαιριές όπως κατέδειξε η νεκροτομή στις σορούς τους. Μέχρι και 30 μαχαιριές στο σώμα του 60χρονου, ενώ η 59χρονη σύζυγός του δέχθηκε έως και 9 μαχαιριές.

Κατηγορούμενοι είναι ο 33χρονος, Λοΐζος Τζιωνής, ο 23 ετών ετεροθαλής αδελφός του, Λευτέρης Σολωμού, η 21 ετών πρώην σύντροφος του Τζιωνή, Σάρα Σιάμς και ο 22χρονος, Μάριος Χατζηξενοφώντος.

Ο 33χρονος Λοΐζος Τζιωνής, ο οποίος είναι ο βασικός ύποπτος στην υπόθεση, ενώ στις 13 Ιουνίου δήλωσε παραδοχή στις επτά από τις οκτώ συνολικά κατηγορίες που του απήγγειλε η Κατηγορούσα Αρχή, τελικά την Δευτέρα (5/11), έκανε την ανατροπή και είπε ότι δεν παραδέχεται καμία από τις κατηγορίες.

Μετά την δικάσιμο της Δευτέρας (19/11) και το αίτημα του δικηγόρου της Σάρας Σιάμ, Σωτήρη Αργυρού για ακύρωση όλων των κατηγοριών της κατηγορούμενης και την συγκεκριμενοποίηση κατηγοριών με βάση το μαρτυρικό υλικό από την Κατηγορούσα Αρχή, αναμένεται την Τετάρτη (21/11) να δωθεί η απάντηση στον κ. Αργυρού από την Κατηγορούσα Αρχή.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top