ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλληλεγγύη προς λαό της Παλαιστίνης εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Αλληλεγγύη προς λαό της Παλαιστίνης εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού εξέφρασε την αλληλεγγύη του κόμματός του προς το λαό της Παλαιστίνης μετά από συνάντηση που είχε με τον Παλαιστίνιο Πρέσβη Jubran Taweel, ο οποίος έκανε λόγο για επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ιερουσαλήμ.

«Ο συνεχιζόμενος αγώνας μας έφθασε σε ένα απαράδεκτο επίπεδο ανθρωπιστικής επιδείνωσης» είπε ο κ. Taweel, προσθέτοντας ότι η ζωή δεν θα είναι δυνατή στη Γάζα μέχρι το 2020. Μιλούσε κατά τη διάρκεια από κοινού δηλώσεων του με τον κ. Κυπριανού μετά τη συνάντηση τους, η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Αλληλεγγύης με το λαό της Παλαιστίνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ζωή καθίσταται επίσης αδύνατη στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ, λόγω της συνεχιζόμενης βίαιης ισραηλινής κατοχής. Αυτό, πρόσθεσε, οφείλεται στην άρνηση του Ισραήλ να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις του στις συμφωνίες του Όσλο, ότι θεωρεί εαυτόν υπεράνω λογοδοσίας, καθώς και ότι «δεν πιέστηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα για να τερματίσει την κατοχή».

Άλλος παράγοντας στον οποίο οφείλεται η επιδείνωση της κατάστασης είναι «η υφιστάμενη αμερικανική κυβέρνηση η οποία προφανώς υιοθέτησε τη στάση της ισραηλινής κατοχής αντί να ολοκληρώσει τον ρόλο της ως ουδέτερος διαμεσολαβητής στις μακροχρόνιες ειρηνευτικές συνομιλίες», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Παλαιστίνιος Πρέσβης επιβεβαίωσε «την υποστήριξή μας για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος με στόχο την επανένωση του νησιού με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Εξέφρασε επίσης την «βαθιά μου εκτίμηση και ευγνωμοσύνη» στο κόμμα του ΑΚΕΛ και στον ίδιο τον Άντρο Κυπριανού για την οργάνωση και συνέχιση της παράδοσης της Ημέρας Αλληλεγγύης εδώ στην Κύπρο για άλλη μια χρονιά.

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε στα σχετικά με την Παλαιστίνη ψηφίσματα του ΟΗΕ και σημείωσε ειδικότερα για το ψήφισμα του 478 ότι «αντί σεβασμού και εφαρμογής αυτού του ψηφίσματος οι Παλαιστίνιοι εκδιώκονται με κάθε άνομο μέσο από τις εστίες και τις περιουσίες τους στην ανατολική Ιερουσαλήμ, στοχεύοντας στην πλήρη αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα της ιερής αυτής πόλης για Εβραίους, Χριστιανούς, αλλά και Μουσουλμάνους».

Ο κ. Κυπριανού συνέχισε λέγοντας ότι «τον περασμένο Δεκέμβριο και σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ. Στη συνέχεια, μετέφεραν την Πρεσβεία τους εκεί». Μια απόφαση, είπε, «η οποία πρέπει να πούμε, καταδικάστηκε όχι μόνο από το ΑΚΕΛ αλλά από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο και από την κυπριακή Βουλή βέβαια».

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ «με τη στήριξη των ΗΠΑ καταστρέφεται κάθε προοπτική ειρηνικής επίλυσης του παλαιστινιακού προβλήματος». Ανέφερε ακόμη ότι η προσπάθεια Ισραήλ και ΗΠΑ για κατάργηση της διεθνούς αναγνώρισης της ιδιότητας του πρόσφυγα στα 5 εκατ. Παλαιστίνιους πρόσφυγες αποτελεί μέρος του σχεδίου που θέλουν να επιβάλουν.

Σε αναφορά στον εποικισμό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «με τους πέραν των 750.000 εποίκους το Ισραήλ καταστρέφει κάθε δυνατότητα δημιουργίας βιώσιμου ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους. Συνεχίζονται οι κατεδαφίσεις σπιτιών και παραπηγμάτων και οι εκτοπισμοί».

Η Γάζα, σημείωσε, βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής με τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό της. Η οικονομία των Παλαιστινίων βρίσκεται σε πλήρη εξάρτηση από το Ισραήλ.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ παρέθεσε στοιχεία Οκτωβρίου 2018, σύμφωνα με τα οποία 5.580 Παλαιστίνιοι βρίσκονται στις φυλακές του Ισραήλ. Ανάμεσά τους, είπε, 5 μέλη του παλαιστινιακού νομοθετικού συμβουλίου, 52 γυναίκες και 250 παιδιά, τα 35 από αυτά κάτω των 16 χρονών.

«Καταδικάζουμε την απίστευτη αυτή μεταχείριση των παλαιστινίων παιδιών και γενικότερα των Παλαιστινίων βέβαια, η οποία έχει καταγγελθεί σε εκθέσεις διεθνών οργανισμών και σε διεθνή βήματα», πρόσθεσε.

Με την εκδήλωση αλληλεγγύης «Με τα παιδιά της Παλαιστίνης», την οποία οργανώνει το ΑΚΕΛ το ερχόμενο Σάββατο, απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή τους, σημείωσε.

Ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε ακόμη ότι από κάθε άποψη επείγει η δίκαιη λύση του παλαιστινιακού προβλήματος «με την αποκατάσταση του διεθνούς δικαίου και την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

«Η ευθύνη όλων των κρατών του ΟΗΕ είναι να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος, ως ανεξάρτητο, κυρίαρχο, βιώσιμο κράτος με εδαφική συνοχή στα σύνορα της 4ης Ιουνίου του 1967 και με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα», είπε.

Το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, επιβεβαιώνει «την αμέριστη αλληλεγγύη του στον ηρωικό αγώνα του παλαιστινιακού λαού και με τις προοδευτικές δυνάμεις στο Ισραήλ που αγωνίζονται για τερματισμό της κατοχής».

Ως Κύπριοι, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «γνωρίζουμε τι θα πει ξεριζωμός, προσφυγιά, κατοχή, εποικισμός. Θα συνεχίσουμε έμπρακτα από κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας, στο Ευρωκοινοβούλιο, την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε άλλα διεθνή φόρα, να εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και να στηρίζουμε τις προσπάθειες για δίκαιη και ειρηνική λύση του παλαιστινιακού».

Μόνο έτσι, πρόσθεσε, «θα μπορέσει να ειρηνεύσει η Μέση Ανατολή για το καλό των παιδιών και μελλοντικών γενιών τόσο της Παλαιστίνης όσο και του Ισραήλ».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top