Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προδρόμου: «Έτοιμη για επί της ουσίας συζήτηση για όρους αναφοράς η Λευκωσία»

Προδρόμου: «Έτοιμη για επί της ουσίας συζήτηση για όρους αναφοράς η Λευκωσία»

Η Λευκωσία είναι έτοιμη για την επί της ουσίας συζήτηση των όρων αναφοράς που θα ξεκινήσει με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, δήλωσε απόψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου. Μιλούσε μετά το πέρας της σύσκεψης της διαπραγματευτικής ομάδας υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, η οποία διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα.

Όπως είπε ο κ. Προδρόμου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε απόψε συνάντηση εργασίας με τους συμβούλους της διαπραγματευτικής ομάδας ενόψει της άφιξης της κ. Τζέιν Χολ Λουτ το Σαββατοκύριακο και των επαφών που θα γίνουν προκειμένου να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

 «Ο Πρόεδρος ενημέρωσε για την άφιξη της κ. Λουτ, άκουσε σκέψεις αντάλλαξαν απόψεις με τα μέλη της ομάδας. Και βεβαίως η δική μας πλευρά είναι έτοιμη για τη συζήτηση επί της ουσίας των όρων αναφοράς, που θα ξεκινήσει με την κ. Λουτ», είπε.

Σε ερώτηση αν έχει καθοριστεί συνάντηση της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ με την τουρκική Κυβέρνηση, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «γνωρίζουμε ότι η κ. Λουτ θα δει και τις εγγυήτριες δυνάμεις. Ήδη έχει συναντηθεί με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα συναντηθεί βεβαίως και με την τουρκική Κυβέρνηση».

Αναφορικά με το αν η κ. Λουτ θα επιδιώξει κοινή συνάντηση με τις δύο πλευρές στην Κύπρο, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «αν θα είναι μια ή περισσότερες συναντήσεις δεν μπορούμε να το προκαταλάβουμε. Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι η κ. Λουτ θα μείνει στην Κύπρο μερικές ημέρες. Περίπου 3-4 ημέρες. Επομένως θα έχει το περιθώριο να διεξέλθει την αποστολή της με τον τρόπο που εκείνη θα παρουσιάσει ότι πρέπει να προχωρήσουμε».

Ως προς το αν θα φέρει μαζί της κάποιες ιδέες για να επισπεύσει τη διαδικασία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «ούτε θα ήθελα, ούτε μπορώ να προκαταλάβω το πώς θα κινηθεί η κ. Λουτ. Είναι δική της αποστολή. Η συνεργασία μέχρι τώρα με την κ. Λουτ στις δύο συναντήσεις, όπως έχει πει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήταν πολύ ουσιαστική, πολύ παραγωγική».

Σε σχετική αναφορά, ο κ. Προδρόμου είπε εξάλλου ότι «δεν έχουμε βγει εκτός κάποιου χρονικού πλαισίου. Τουναντίον, "στόχος ήταν το συντομότερο δυνατό να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς και εφόσον υπάρξει η ετοιμότητα από όλες τις πλευρές, δηλαδή και από την τουρκική πλευρά, θα μπορέσουμε να καταλήξουμε στους όρους αναφοράς. Ενδεικτικά είχε αναφερθεί ότι θα μπορούσε αυτό να γίνει μέχρι το τέλος του έτους. Είμαστε ακόμη πριν από το τέλος του έτους» είπε.

Ως προς την αξιολόγηση για το πώς προχωρά η ε/κ πλευρά, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «η επιθυμία, η θέληση και η θέση του Γενικού Γραμματέα, αφού παρήλθε ένα διάστημα για προβληματισμό, ήταν να ξεκινήσουν ξανά διαπραγματεύσεις». Αυτό, συνέχισε, είναι πολύ σημαντικό για εμάς, γιατί επιδιώκουμε τη διαπραγμάτευση και την επίλυση του Κυπριακού.

 «Είναι ήδη θετικό ότι ο κ. Γκουτέρες ενεργοποιεί μια διαδικασία για την επανέναρξη. Ωστόσο, αυτή τη φορά φροντίζει ο ΓΓ οι διαπραγματεύσεις να δίνουν την προσδοκία ότι θα μπορούν να καταλήξουν, λαμβάνοντας υπόψη και το προηγούμενο με το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στο Κραν Μοντάνα εξαιτίας της αδιαλλαξίας που έδειξε στο τελικό στάδιο η Τουρκία», είπε.

Αυτή τη φορά, συμπλήρωσε, ο ΓΓ θέλει με τη διαμόρφωση των όρων αναφοράς να υπάρχει ένα στέρεο έδαφος από το οποίο θα δεσμευτούν τα εμπλεκόμενα μέρη ότι θα διαπραγματευτούν όντως μια λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων, των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του ζητούμενου που είναι να απαλλαγεί η Κύπρος από ξένους στρατούς, κατοχικό στρατό, από επεμβάσεις και να γίνει ένα κανονικό κράτος, όπως το έχει ο ίδιος θέσει ως τον στόχο και τον οραματισμό για μια λύση στο Κυπριακό.

Στη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε γύρω στις 20.00 συμμετείχαν τα μέλη της ομάδας στήριξης του διαπραγματευτή, πλην των Τουμάζου Τσελεπή και Αλέκου Μαρκίδη, οι οποίοι δεν προσήλθαν, ενώ ο Πόλυς Πολυβίου απουσιάζει στο εξωτερικό.

Μετείχαν ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ο Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Παναγιώτης Δημητρίου, ο Νίκος Κλεάνθους, ο Μάριος Ηλιάδης, ο Κρις Τριανταφυλλίδης, καθώς και οι ακαδημαϊκοί Κωνσταντίνος Κόμπος και Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης.

Παρόντες ήταν επίσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Κυριάκος Κούρος και υπηρεσιακοί.

Πληροφορίες από το Προεδρικό αναφέρουν ότι η κ. Λουτ φτάνει στην Κύπρο τα ξημερώματα του Σαββάτου και δεν αποκλείεται να ξεκινήσει τις επαφές της στο νησί την Κυριακή.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Όλα ανοιχτά στη Νέα Υόρκη - Ξεκαθάρισμα προθέσεων από Γκουτέρες

«Απογειώθηκαν» οι αφίξεις τουριστών τον Αύγουστο στην Κύπρο – Από αυτές τις χώρες ήρθαν οι περισσότεροι

«Φούλαραν» οι θάλαμοι του Μακάρειου - Ποιος ο λόγος - Γιατί προβληματίζουν οι εισαγωγές βρεφών και νηπίων

Εν αναμονή της αναλογιστικής μελέτης για το πέναλτι 12% στις συντάξεις το Υπ. Εργασίας - Πότε αναμένονται ουσιαστικές εξελίξεις

Το τελευταίο αντίο στην 21χρονη Σοφία – «Ήσουν η ελπίδα και η αισιοδοξία…» - Πότε θα γίνει η κηδεία  

Εργάτες καταπλακώθηκαν από όγκους χώματος - Μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο

Πήγε στο ταχυδρομείο φορτωμένος με κάνναβη 18χρονος - Προδόθηκε από την μυρωδιάΌλα ανοιχτά στη Νέα Υόρκη - Ξεκαθάρισμα προθέσεων από Γκουτέρες

Όλα ανοιχτά στη Νέα Υόρκη - Ξεκαθάρισμα προθέσεων από Γκουτέρες

Τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό θα επιδιώξει να ακούσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον Αντόνιο Γκουτέρες, στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα Παρασκευή 22/9 στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top