ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις Βρυξέλλες ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Στις Βρυξέλλες ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Τις ανησυχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αύξηση του μεγέθους σε 1,11% του κοινοτικού ΑΕΠ, αλλά και του τρόπου χρηματοδότησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, παρέθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης στους ομολόγους του κατά τη διάρκεια της συνόδου του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες.

Ο Υπουργός σημείωσε μάλιστα στην παρέμβασή του τη σημασία της επένδυσης στους τομείς της Έρευνας και Καινοτομίας, αλλά και την ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού.

Αντικείμενο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (Υπουργοί Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) αποτέλεσε η προετοιμασία της επικείμενης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και η ο επόμενος πολυετής προϋπολογισμός της ΕΕ (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο - ΠΔΠ, 2021-2027).

Αναλυτικά, σε σχέση με το ΠΔΠ 2021-2027, ο Υπουργός Εξωτερικών, αφού ευχαρίστησε την Αυστριακή Προεδρία "για τις προσπάθειες που κατέβαλε τους τελευταίους μήνες έτσι ώστε να έχουμε ενώπιον μας μια βάση προς συζήτηση, με στόχο να καταλήξουμε σε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν", σημείωσε ότι "οι πρόνοιες του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου θα πρέπει να διασφαλίζουν τη συνέχιση της βιώσιμης ανάπτυξης".

Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, που θα βρεθεί εξάλλου και στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε εκ νέου τους ομολόγους του "για τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές που δέχεται η Κύπρος τους τελευταίους μήνες, με κύρια χώρα προέλευσης των μεταναστών να είναι η Τουρκία".

Όπως σημείωσε στην παρέμβασή του "το Μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα που αφορά και αγγίζει την ΕΕ στο σύνολό της και, ως εκ τούτου, μόνο μέσα από κοινές δράσεις και μια ολιστική προσέγγιση μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, τόσο σε σχέση με την εσωτερική όσο και την εξωτερική διάσταση του προβλήματος".

Κατά τη συζήτηση για τη λεγόμενη "εξωτερική πτυχή του μεταναστευτικού", κάλεσε μάλιστα την ΕΕ "να εργαστεί από κοινού με τους εταίρους της στην Αφρική αλλά και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, προς αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης, προωθώντας ταυτόχρονα την περαιτέρω εμβάθυνση και ενίσχυση της συνεργασίας τους".

Επιπλέον, σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και συγκεκριμένα στο σκέλος της Ασφάλειας και Άμυνας,  ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση της Κύπρου για τη συνεργασία ΕΕ και ΝΑΤΟ, ξεκαθαρίζοντας ότι "θα πρέπει να εδράζεται και να βασίζεται στις αρχές της αμοιβαιότητας, διαφάνειας και της συμμετοχής όλων των κρατών μελών, με σεβασμό στην αυτονομία λήψης αποφάσεων του κάθε οργανισμού".

Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε, επίσης, τους ομολόγους του για την πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας να αναφερθεί κατά τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις τελευταίες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, ιδιαίτερα σε σχέση με την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας – Κοσσυφοπεδίου.

"Το μήνυμά μας, ως ΕΕ, πρέπει να είναι ξεκάθαρο υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μέσω διαλόγου και όχι δια μονομερών πράξεων", δήλωσε ο Υπουργός. "Μόνο με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης των Δυτικών Βαλκανίων και θα δοθούν ισχυρά μηνύματα υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής", κατέληξε.

Σημειώνεται τέλος, ότι πριν την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου, ο Ν. Χριστοδουλίδης παρακάθισε σε πρόγευμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top