ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία ΓΓ ΝΑΤΟ με Πρωθυπουργό Κοσόβου για το θέμα της ΚSF

Τηλεφωνική επικοινωνία ΓΓ ΝΑΤΟ με Πρωθυπουργό Κοσόβου για το θέμα της ΚSF

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg πραγματοποίησε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ramush Haradinaj Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου και τον ενημέρωσε ότι το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο διεξήγαγε μια πρώτη συζήτηση σχετικά με τους πρόσφατα εγκριθέντες νόμους για τη Δύναμης Ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου (KSF).


Ο Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε τον κ. Haradinaj ότι, καθώς η εντολή της KSF εξελίσσεται, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο θα επανεξετάσει το επίπεδο εμπλοκής του ΝΑΤΟ με την KSF στο νέο έτος. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει την αποστολή KFOR για να εξασφαλίσει ένα ασφαλές περιβάλλον στο Κοσσυφοπέδιο. Η KFOR λειτουργεί υπό εντολή του ΟΗΕ και δεν θα επηρεαστεί από τους νόμους για τη μετάβαση της KSF. Ο Γενικός Γραμματέας θα συνεχίσει τις συνομιλίες του με όλους τους παράγοντες που σχετίζονται με την περιφερειακή σταθερότητα.

Την ίδια ώρα η Federica Mogherini, Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας φιλοξένησε σήμερα στις Βρυξέλλες μια άτυπη συνάντηση των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων.

Αναφορικά με την σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στην περιοχή το 2018, οι ηγέτες συμφώνησαν με την Ύπατη Εκπρόσωπο για την ανάγκη αξιοποίησης αυτής της προόδου στην ευρωπαϊκή πορεία αλλά και στις αναγκαίες εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, εγκαίρως για το Συμβούλιο του Ιουνίου 2019.

Η Federica Mogherini τόνισε ότι οι εταίροι των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει τώρα περισσότερο από ποτέ να συνεργαστούν για να προωθήσουν τον κοινό στόχο της ένταξης στην ΕΕ, να εδραιώσουν την ειρήνη και την ασφάλεια και να επενδύσουν σε περαιτέρω περιφερειακή συνεργασία προς όφελος όλων των ανθρώπων της περιοχής.

Από την άποψη αυτή, οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων εξέφρασαν την ισχυρότερη υποστήριξη για τη συμφωνία Πρεσπών και για την επίτευξη μιας συνολικής νομικά δεσμευτικής συμφωνίας στο πλαίσιο του διαλόγου της Βελιγραδίου της Πρίστινα.

Επίσης, δεσμεύτηκαν να εργαστούν για την περαιτέρω ένταξη της περιοχής στην ΕΕ με πνεύμα καλής γειτονίας και συμφιλίωσης, αποφεύγοντας όλες τις ενέργειες και δηλώσεις που δεν ευνοούν τα γενικά συμφέροντα και τους στρατηγικούς στόχους της περιοχής.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top