ΠΑΡΑ-THEMA

Η Κύπρος πνίγεται στα περιττώματα, αλλά τι σε νοιάζει; Και τα γουρούνια καθαρό θεωρούν το χοιροστάσιο

Η Κύπρος πνίγεται στα περιττώματα, αλλά τι σε νοιάζει; Και τα γουρούνια καθαρό θεωρούν το χοιροστάσιο

Panama Papers, Λίστα Φαλτσιανί, εκροές εκατομμυρίων λίγο πριν το κούρεμα από επιλεγμένες επιχειρήσεις αλλά στην Κύπρο κανείς δεν είδε, κανείς δεν έκανε, κανείς δεν «έκλεψε» κάτι.

 

Του Χαράλαμπου Ζάκου

 

Ας ξεκινήσουμε από τα απλά. Αφού το ζήτημα με τα οικονομικά σκάνδαλα είναι το πως εξασφαλίστηκαν οι πληροφορίες και όχι η ουσία της καταγγελίας ας ακολουθήσουμε αυτή τη γραμμή με όλα όσα υπάρχουν στα συρτάρια των Αρμοδίων.

Και αφού ζήτημα προκλήθηκε και σχετικά με τον τρόπο που ο πληροφοριοδότης του Γενικού Ελεγκτή απέκτησε τα στοιχεία, και γίνεται λόγος και για ποινικά αδικήματα, τότε αυτοί που κάποτε έστελναν τα Panama Papers και τη Λίστα Φαλτσιανί στη Βουλή και ξεκινούσαν δήθεν έρευνες για τους φοροφυγάδες ας λογοδοτήσουν που επεξεργάστηκαν στοιχεία προσώπων που προήλθαν από παράνομες ενέργειες.

Ήταν 21η Ιουνίου 2016 όταν η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών του Κυπριακού Κοινοβουλίου, ζητούσε να καθοριστεί χρονοδιάγραμμα για την διερεύνηση των 6374 νομικών και φυσικών προσώπων από την Κύπρο που βρίσκονταν στα Panama Papers.

Για όσους τυγχάνει να μην γνωρίζουν τι είναι τα Panama Papers, ήταν η μεγαλύτερη διαρροή οικονομικών δεδομένων που συγκλόνισε το παγκόσμιο, καθώς σε αυτά τα έγγραφα βρίσκονταν ονόματα πολιτικών, επιχειρηματιών και εγκληματιών που μέσω offshore επιχειρήσεων απέκρυπταν τον πλούτο τους ξεγλιστρώντας έτσι από το φόρους της χώρας τους.

Το παράξενο της όλης υπόθεσης είναι ότι ενώ η διαρροή προήλθε παράνομα, όπως έγραφε και το Bloomberg, καθώς ο πληροφοριοδότης απέκτησε τον τεράστιο όγκο δεδομένων που διέρρευσε σε δημοσιογράφους παραβιάζοντας email της Mossack Fonseca, κανείς στην Κύπρο δεν έκανε λόγο τότε για παραβίαση προσωπικών δεδομένων των προσώπων από την Κύπρο που βρίσκονταν στα έγγραφα, ξεκινώντας συζητήσεις για τον τρόπο που είχαν τα στοιχεία, αλλά διαλαλώντας ότι αυτά τα στοιχεία θα τύχουν διερεύνησης.

Να σημειωθεί πως οι άλλες χώρες που διερεύνησαν τα στοιχεία που αφορούσαν υπηκόους τους αποκάλυψαν τις παράνομες δραστηριότητες επώνυμων προσώπων, μεταξύ αυτών ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας, του Vladimir Putin, αλλά και του ποδοσφαιριστή Lionel Messι.

Στην Κύπρο τελικά τι κατέδειξαν οι έρευνες τρία χρόνια μετά; Τίποτα. Τίποτα που να γνωρίζουμε εμείς τουλάχιστον… 

Σήμερα, και 3 χρόνια μετά η λογική αλλάζει

Αν και υπάρχουν τα στοιχεία, τα οποία κατέχει ο Γενικός Ελεγκτής, μείζων θέμα προκλήθηκε με τον τρόπο που τα απέκτησε ο πληροφοριοδότης του. Με πιο απλά λόγια αντί κάποιοι να βλέπουν το φεγγάρι, κοιτάζουν το δάκτυλο του.

Θα μπορούσα να γράφω για ώρες επεξηγώντας τη σημασία του να δοθεί βαρύτητα στα στοιχεία και όχι μόνο στο πώς αποκτήθηκαν, όμως, βάσει εμπειρίας, και να προχωρήσουν με τις έρευνες, τι θα αλλάξει;

Panama Papers, Λίστα Φαλτσιανί, εκροές εκατομμυρίων λίγο πριν το κούρεμα από επιλεγμένες επιχειρήσεις αλλά στην Κύπρο κανείς δεν είδε, κανείς δεν έκανε, κανείς δεν «έκλεψε» κάτι.

Για να το πω καλύτερα. Κάψτε και τα Panama Papers, και τις Λίστες αλλά και τα στοιχεία που κατέχει ο Γενικός Ελεγκτής. Αφού δεν θα γίνει κάτι. Μάθαμε απ’ έξω το παραμύθι. Τι να χαλάμε και εκατομμύρια ευρώ σε έρευνες;

ΥΓ: Καθαρόν πράγμα δεν είναι ό,τι επλύθη, αλλ' ό,τι δεν ελερώθη, που έγραφε και ο Καμπούρογλου. Γι’ αυτό αφήστε το χοιροστάσιο «Κύπρος» να βυθίζεται στα ίδια της τα περιττώματα. Που θα πάει; Κάποτε θα πνιγούμε να ησυχάσουμε…          

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top