ΕΛΛΑΔΑ

Α. Τσίπρας: «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά ωφέλιμη και πατριωτική επιλογή»

Α. Τσίπρας: «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά ωφέλιμη και πατριωτική επιλογή»

«Η Ελλάδα του 2019 είναι μια άλλη χώρα από τη σκιά του εαυτού της που παραλάβαμε το 2015», σημείωσε από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση για την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Απαριθμώντας τις πρωτοβουλίες που έλαβε η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια τής μέχρι τώρα θητείας της, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, αλλά και τις δυσκολίες των «εξαντλητικών διαπραγματεύσεων των τεσσάρων αξιολογήσεων» και της προσφυγικής κρίσης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ελλάδα σήμερα είναι μια χώρα «σταθεροποιημένη, με αναβαθμισμένο ρόλο στη διεθνή κοινότητα και την ευρύτερη περιοχή μας».

«Μοναδικός στόχος των πεπραγμένων της κυβέρνησής μας ήταν να κρατήσουν την κοινωνία όρθια, ώστε να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στη δυνατότητα της πολιτικής να επιλύει προβλήματα με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών. Για να μην είναι η έξοδος από τα Μνημόνια μια κενή ημερομηνία», σημείωσε ο κ. Τσίπρας κατηγορώντας την αντιπολίτευση για πολιτικό «αριβισμό» και για απόπειρα υπονόμευσης του κυβερνητικού έργου.

Αποτιμώντας τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ ως μια «έντιμη και ειλικρινή συνεργασία», ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι έφτασε η στιγμή όπου οι ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές των δύο κομμάτων παράγουν πλέον τα αποτελέσματά τους. Εκφράζοντας σεβασμό σε αυτή την κυβερνητική συνεργασία που έληξε, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το τέλος της είναι συμβατό με τη Δημοκρατία, της οποίας «πυρηνικό χαρακτηριστικό είναι να συγκλίνεις και να προχωράς μαζί εκεί που μπορείς και για όσο μπορείς», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Εν συνεχεία, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο επίμαχο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, που αποτελεί την αιτία την λύσης του κυβερνητικού συνασπισμού, τονίζοντας ότι η επίλυση του ονοματολογικού αποτελεί μια σταθερή απόφαση του ιδίου, συμβατή με το αίσθημα πατριωτικού του καθήκοντος.

«Δοθήκαμε σε αυτή την προσπάθεια με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία, στο εθνικό συμφέρον αλλά και το μέλλον της χώρας και της περιοχής μας. Με αίσθηση της πατριωτικής μας ευθύνης για να αναβαθμίσουμε τον ηγετικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια δύσκολη περίοδο, με μεγάλες αναταράξεις και συγκρούσεις», επισήμανε ο κ. Τσίπρας, δηλώνοντας βέβαιος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια εθνικά ωφέλιμη και πατριωτική επιλογή.

Χαρακτηρίζοντας την άποψη του κ. Καμμένου για τη Συμφωνία των Πρεσπών ως μια στάση καθαρή και ειλικρινή, ο κ. Τσίπρας επισήμανε, ωστόσο, ότι διαφωνεί κάθετα με αυτήν. «Υπάρχουν ανάμεσά μας βουλευτές και κόμματα που πάντοτε υπερασπίζονταν μια διαφορετική άποψη από αυτήν που αποτελούσε εδώ και χρόνια την λεγόμενη εθνική γραμμή. Διαφωνώ κάθετα μαζί τους. Θεωρώ ότι η δική τους θέση θα μας οδηγεί σε απανωτές εθνικές ήττες, αλλά τους σέβομαι», σημείωσε ο ίδιος, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία και ότι εμφορείται από μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Επανερχόμενος στην απόφαση του κ. Καμμένου να μην δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι δεν θεωρεί «ότι πράττει σωστά ούτε και ότι μια τέτοια επιλογή ήταν αναπόφευκτη. Γιατί η επιλογή αυτή θέτει σε διακινδύνευση τις προσπάθειες όλες μιας κυβέρνησης που πέρασε από σαράντα κύματα για να καρποφορήσει, ακριβώς πάνω στην εποχή που βγαίνουν οι πρώτοι ανθοί».

Ζητώντας την ψήφο εμπιστοσύνης των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο που απομένει προς υλοποίηση, ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «παραζάλη και πανικό στρατηγικού αδιεξόδου».

Αναφέρθηκε, επιπλέον, στο ζήτημα των απειλητικών μηνυμάτων που δέχονται βουλευτές που προτίθενται να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «αθλιότητες που ενορχηστρώνονται εδώ και μέρες, δυστυχώς από ό,τι αποδεικνύεται από το σκληρό κομματικό μηχανισμό της ΝΔ».

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι «ο δρόμος που επιλέγετε να κινηθείτε, από τύφλωση αντιπολιτευτική, είναι ο δρόμος του μίσους και του διχασμού», ενώ κάλεσε τους βουλευτές να δηλώσουν «με παρρησία αν εμπιστεύονται αυτή την κυβέρνηση για να συνεχίσει ή όχι».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top