ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συντριβή για Μέι: Καταψηφίστηκε με 202 ψήφους υπέρ και 432 κατά

Συντριβή για Μέι: Καταψηφίστηκε με 202 ψήφους υπέρ και 432 κατά

Με συντριπτική πλειοψηφία, οι βουλευτές του βρετανικού κοινοβουλίου απέρριψαν τη Συμφωνία Αποχώρησης που είχε προτείνει η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι.

Με βάση το τελικό αποτέλεσμα, μόνο 202 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας, ενώ 432 την καταψήφισαν. Σύμφωνα με το προβλεπόμενο πρόγραμμα, προηγήθηκε, στην Βουλή των Κοινοτήτων, η πέμπτη και τελευταία ημέρα των συζητήσεων για το Brexit, η οποία κατέληξε στην κρίσιμη ψηφοφορία, με την οποία απορρίφθηκε η συμφωνία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ. Τι προηγήθηκε Ο πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπέρκοου, δέχθηκε τελικά να συζητηθούν τέσσερις τροπολογίες, αφήνοντας απέξω αυτή του βουλευτή των Τόρις, Άντριου Μόρισον, η οποία, όπως ήλπιζε η Downing Street, θα περιόριζε το μέγεθος των απωλειών για την Τερέζα Μέι, στην σημερινή ψηφοφορία.

Την τροπολογία είχαν υποστηρίξει 29 ακόμη βουλευτές των Συντηρητικών, και προέβλεπε ότι η λύση του backstop θα έληγε στο τέλος του 2021. Οι τροπολογίες που επιλέχθηκαν, κατατέθηκαν από τον Τζέρεμι Κόρμπιν, το Εθνικό κόμμα της Σκωτίας και το Plaid της Ουαλίας, καθώς και δύο από βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, Έντουαρντ Λέι και Τζον Μπάρον (αφορούν το backstop). Στο μεταξύ, έξω από το κοινοβούλιο υποστηρικτές των κινημάτων Leave και Remain διαδήλωναν με «κοινό αίτημα» την καταψήφιση της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, η οποία και προκρίθηκε. Μία ομάδα των υποστηρικτών του Brexit προχώρησαν στο σημείο που βρισκόταν η ομάδα των διαδηλωτών του Remain και έκαψαν μία σημαία της ΕΕ. Απόψε θα αποφασιστεί αν η συμφωνία θα τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, είχε δηλώσει η Μέι Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, είχε ήδη δηλώσει ενώπιον των Βρετανών βουλευτών, ότι απόψε θα καθορίσουμε, εάν θα προχωρήσουμε μπροστά με μια συμφωνία που τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit. Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται για μια ιστορική απόφαση που θα ορίσει το μέλλον της χώρας μας για πολλές γενεές.

Η Μέι επισήμανε, επίσης, ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα οδηγούσε σε μεγαλύτερο διχασμό. Τόνισε, εξάλλου, ότι δεν πιστεύει πως οι Βρετανοί πολίτες ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να υπάρχει συμφωνία. Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι η συμφωνία μας θέτει τα θεμέλια για μια άνευ προηγουμένου οικονομική σχέση με την ΕΕ. Οι επιλογές που βρίσκονται ενώπιόν μας, τόνισε η Τερέζα Μέι, δεν θα αλλάξουν μέσω της διεξαγωγής γενικών εκλογών. Άλλωστε, σύμφωνα με την ίδια, οι εκλογές θα σήμαιναν δύο ακόμη μήνες αβεβαιότητας και διχασμού. Υπογράμμισε δε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική συμφωνία. Κόρμπιν: Εφικτή μια επαναδιαπραγμάτευση του Brexit, εάν απορριφθεί το σχέδιο Μέι Η Βρετανία θα μπορούσε να ξεκινήσει εκ νέου διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τους όρους της αποχώρησής της από την ΕΕ, υποστήριξε σήμερα ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, προτρέποντας τους βουλευτές να απορρίψουν τη συμφωνία της πρωθυπουργού της Βρετανίας με τις Βρυξέλλες. “Το λέω αυτό στους εταίρους μας στις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ: Εάν το κοινοβούλιο απορρίψει αυτή τη συμφωνία, τότε η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δεν θα πρέπει και δεν μπορεί να αποκλειστεί”, επισήμανε ο Κόρμπιν ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων. “Ζητώ από το κοινοβούλιο αυτό να καταψηφίσει αυτή τη συμφωνία”, τόνισε ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Τηλεδιάσκεψη υπουργών της κυβέρνησης με επιχειρηματίες Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, ο υπουργός Επιχειρηματικότητας, Γκρεγκ Κλαρκ, και ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Στίβεν Μπέρκλεϊ, αναμένεται να έχουν μια τηλεδιάσκεψη με ηγέτες επιχειρήσεων στις 23.00 απόψε ώρα Ελλάδας, μετά την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, είπαν δύο πηγές στο Reuters. Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top